ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΛιβύηΑφγανιστάν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δικαστές: Ανακοίνωση κόλαφος κατά της κυβέρνησης – Όλο το καυτό παρασκήνιο

Δικαστές: Ανακοίνωση κόλαφος κατά της κυβέρνησης – Όλο το καυτό παρασκήνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κλιμακώνουν το μέτωπο με την κυβέρνηση οι Δικαστές μετά την “προκλητική” έκθεση του ΔΝΤ που προειδοποιεί τους δικαστές να μην πάρουν αποφάσεις ενάντια στα μέτρα του μνημονίου.

Προχθές με μία σκληρή ανακοίνωσή τους οι Διοικητικοί Δικαστές διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις.

Τώρα η Ένωση Δικαστών και εισαγγελέων προχωράει ένα βήμα παρά κάτω και φτάνει στο σημείο να τονίζει ότι η κυβέρνηση με την συμπεριφορά της δεν διασφαλίζει το… δημόσιο συμφέρον!

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: “προξενεί προβληματισμό η τάση άρρυθμης, ασυνεπούς και αποσπασματικής νομοθέτησης, με επάλληλες τροποποιήσεις ακόμη και των βασικών ποινικών νόμων (Κωδίκων), με τρόπο που –ενίοτε- υποθάλπει ευλόγως την υποψία ότι εξυπηρετούν σκοπούς κείμενους πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος”.

Η κλιμάκωση αυτή φαίνεται όμως να είναι μόνο η αρχή και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει και νέο χτύπημα από την πλευρά των δικαστών.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Δικαιοσύνη έχουν διαταραχθεί εδώ και πολύ καιρό με αφορμή τα μισθολογικά τους θέματα.

Η κυβέρνηση με διαρροές επιμένει ότι οι δικαστές αντιδρούν αποκλειστικά και μόνο γιατί διεκδικούν την επιστροφή των μισθών τους στα προ κρίσης επίπεδα.

Πρόκειται για μία προσπάθεια επικοινωνιακής υποβάθμισης το θέματος.

Γιατί η αλήθεια είναι διαφορετική.

Τα μισθολογικά ζητήματα ήταν μόνο η αρχή.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα ήταν η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Χρυσής Αυγής που με τον τρόπο που το χειρίστηκε επικοινωνιακά άφηνε έκθετη την δικαιοσύνη ενώ δεν έλειψαν και δηλώσεις της κυβέρνησης που ουσιαστικά οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι παρεμβαίνει  στα θέματα της δικαιοσύνης.

Αυτό όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η έκθεση του ΔΝΤ που ουσιαστικά παρεμβαίνει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, την προειδοποιεί και την προκαταλαμβάνει ότι δεν θα πάρει αρνητικές αποφάσεις σε κομβικά θέματα που αφορούν το μνημόνιο.

«Δεν περιμένουμε πια αρνητικές αποφάσεις σχετικά με ειδικά μισθολόγια ή εισφορές επί των ακινήτων. Παρ’ όλα αυτά, εάν υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις, έχουμε δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων συμψηφισμού» τονίζει ξεκάθαρα στην έκθεσή του το ΔΝΤ λες και αναφέρεται σε δικαστές αφρικανικής χώρας και όχι μιας δυτικής δημοκρατίας.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και εισαγγελέων:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με ανησυχία παρατηρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα φαινόμενα που δίδουν την εντύπωση ακατανόητης -ως προς το ρυθμό και το ρυθμιστέο πεδίο- νομοθέτησης, καθώς και ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας που διασπούν την αντίληψή της, ως λειτουργίας θεσμικά αναπόσπαστης με τη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, (Α) προξενεί προβληματισμό η τάση άρρυθμης, ασυνεπούς και αποσπασματικής νομοθέτησης, με επάλληλες τροποποιήσεις ακόμη και των βασικών ποινικών νόμων (Κωδίκων), με τρόπο που –ενίοτε- υποθάλπει ευλόγως την υποψία ότι εξυπηρετούν σκοπούς κείμενους πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν :

η αντικατάσταση του άρθρου 263 α’ Ποινικού Κώδικα (ώστε κατηγορίες προσώπων να παύσουν να θεωρούνται ως υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, στα οποία μπορούν να διατεθούν επιχορηγήσεις κ.λπ. από νπδδ, Τράπεζες κ.λπ. και, άρα, δυνάμει υποκείμενα εγκλημάτων σχετικών με την υπηρεσία) με το άρθρο πρώτο § ΙΕ υποπαράγραφος ΙΕ.12 άρθρου πρώτου Ν 4254/2014, και η επαναφορά της διάταξης μετά 20 ημέρες με το άρθρο 50 Ν 4262/2014.

η πρόβλεψη με το άρθρο 20 § 6 εδ β’ Ν 4255/2014 (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) της οριστικής παύσης εκκρεμών ποινικών διώξεων που αφορούν σε κάθε είδους πράξεις και παραλείψεις σχετιζομένων με διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.

η πρόβλεψη στο άρθρο 39 § 12 Ν 4024/2011 (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) ως νομίμων, δαπανών που έγιναν ως την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, για την πληρωμή απασχολούμενων στον ΟΣΚ προσώπων, ακόμη και σε βάρος του προϋπολογισμού.

η μη αναζήτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που χορηγήθηκαν ως επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων κ.λπ. φορέων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το χρονικό διάστημα από 1-9-2005 έως 31-9-2010 και η ex post άρση τυχόν γενομένων καταλογισμών, με το άρθρο 51 § 9 Ν 3918/2011.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτής της στόχευσης, αλλά και άλλες που δημοσιοποιούνται ως επικείμενες («Νομικός Πόλεμος για τους καταχραστές», Εφημερίδα «Τα Νέα» της 12-6-2014, σελ. 13), αφήνουν τους εισαγγελείς ανήσυχους για την ποιότητα της νομοθετικής παραγωγής και την προσήλωση του νομοθέτη στην εξυπηρέτηση της καθαρότητας της διοίκησης και της και της αδιάκριτης εφαρμογής του νόμου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (B), τέλος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση αντιδράσεων δημοσίων φορέων έναντι ορισμένων δικαστικών αποφάσεων (Εφημερίδα «Καθημερινή» της 12-6-2014, σελ. 4), υπενθυμίζει την απορρέουσα από το Σύνταγμα υποχρέωση όλων για σεβασμό των αποφάσεων των Δικαστηρίων και υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός αυτός, όταν επιδεικνύεται από πολιτειακούς φορείς, λαμβάνει παιδαγωγικό χαρακτήρα για τους πολίτες».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κακλαμάνης σε Σταϊκούρα: Σόιμπλε θα λέμε και θα κλαίμε

Η ακρίβεια βάζει φωτιά στην Ισπανία – Στα ύψη οι λογαριασμοί ρεύματος

Στο μάτι του κυκλώνα η Γκεοργκίεβα για τις «πλάτες» στην Κίνα

Σκάνδαλο με την Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ – Τι ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα

Ο Λίβανος θα λάβει 1,1 δισ. από το ΔΝΤ

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Η Τουρκία στην «γκρίζα λίστα» της FATF με τις χώρες που «ξεπλένουν» και χρηματοδοτούν την Τρομοκρατία
Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF), ο διεθνής οργανισμός που είναι...