Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρό μήνυμα Ελλάδας: Όχι στην παγίδα των προκλήσεων – Δεν επιβεβαιώνεται η Τουρκία

Σκληρό μήνυμα Ελλάδας: Όχι στην παγίδα των προκλήσεων – Δεν επιβεβαιώνεται η Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Απολύτως προκλητική και καταδικαστέα χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη δήλωση Γιλντιρίμ περί προκλητικότητας της χώρας μας, τονίζοντας πως δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως από την ενημέρωση που είχε ο πρωθυπουργός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας δεν προκύπτει ότι συνέβη το περιστατικό που περιγράψει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Τζανακόπουλος ήταν ιδιαίτερα αυστηρός σε σχέση με τα όσα είπε ο κ. Γιλντιρίμ και τόνισε ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για προκλητικότητα της ελληνικής πλευράς.

«Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να μην αποδεχόμαστε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας και την τουρκική προκλητικότητα» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και πρόσθεσε:

«Δεν αποδεχόμαστε την θεωρία των γκρίζων ζωνών και την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Παράλληλα όταν ρωτήθηκε τί έχει αλλάξει από την τουρκική πλευρά μετά το τηλεφώνημα του κ. Γιλντίρίμ στον Έλληνα πρωθυπουργό σχολίασε «ρωτήστε την τουρκική πλευρά».

Αναφορικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι στην διάρκεια του τηλεφωνήματος ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η έρευνα του Τούρκου εισαγγελέα και αναμένεται η απαγγελία του κατηγορητηρίου για τους δύο αξιωματικούς.

Σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ ο εκπρόσωπος κάλεσε την γειτονική χώρα να κατανοήσει ότι υποχωρήσεις χρειάζονται και από τις δύο πλευρές επαναλαμβάνοντας την επιμονή της Ελλάδας στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και στην αποδοχή του erga omnes.

Δήμαρχος Φούρνων: Οι σημαίες που έβαλαν τα παιδιά κυματίζουν

Στον Μεγάλο Ανθρωποφάγο υπάρχει ιστός με την ελληνική σημαία η οποία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει κατέβει.

Ομοίως καθησυχαστικός ήταν και ο δήμαρχος Φούρνων.

«Τα παιδιά πήγαν σε τρεις βραχονησίδες στη νότια πλευρά του νησιού και μία στη βόρεια και τοποθέτησαν σημαίες.

»Σε αυτά τα τέσσερα σημεία κυματίζουν οι σημαίες που έβαλαν. Δεν υπήρχαν πριν σημαίες» είπε ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης.

Αναφερόμενος στους νεαρούς που μετέβησαν στις βραχονησίδες και ύψωσαν ελληνικές σημαίες, ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης εξήγησε:

«Οι νεαροί αυτοί ήρθαν εδώ για διακοπές το Πάσχα και τώρα έχουν φύγει. Πήγαν σε βραχονησίδες του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων. Δεν ξέρω σε ποια αναφέρεται ο κ. Γιλντιρίμ.

»Τι δουλειά έχει η τουρκική νησίδα στο σύμπλεγμα των Φούρνων;

»Αν είναι τόσο εύκολο να έρθουν όπως λέει ο κ. Γιλντιρίμ και να κατεβάσουν τις σημαίες, θα διαφωνήσω».

Τι είπε και σήκωσε τους τόνους ο Γιλντιρίμ

Το εντυπωσιακό είναι, ότι η νέα «έμπνευση» του Τούρκου πρωθυπουργού ήρθε να αναζωπυρώσει την ένταση, ελάχιστα 24ωρα μετά το συλληπητήριο τηλεφώνημά του προς τον Αλέξη Τσίπρα για τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Σε αυτό το τηλεφώνημα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εμφανίστηκε συγκρατημένος, προσεκτικός και δήλωσε έτοιμος να προσφέρει ενημέρωση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως άνδρες του τουρκικού λιμενικού κατέβασαν την ελληνική σημαία από την βραχονησίδα Ανθρωποφάς, επιχειρώντας μία σύγκριση με την περίπτωση των Ιμίων, ισχυριζόμενος ότι υπήρξε πρωτοβουλία κατοίκων των Φούρνων, να υψώσουν ελληνική σημαία σε μια σειρά από βραχονησίδες, μεταξύ των οποίων και η βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

«Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχουν νόημα να ανήκουν. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των υφάλων του Καρντάκ (εννοεί τα Ίμια)» σχολίασε.

«Συστήνουμε στην Ελλάδα να παραμείνει μακριά από τις προκλήσεις και τις εντάσεις στα πλαίσια της καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο και δηλώνουμε πως δεν συμβιβαστούμε όταν αυτό αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Γιλντιρίμ.

Τσαβούσογλου: Αποφύγετε κινήσεις που θα προκαλέσουν «ατύχημα»

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως όταν κατέπεσε το ελληνικό αεροσκάφος, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε τον κ. Τσίπρα και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, ενώ είπε ότι προβλήματα και διαφωνίες θα πρέπει να ξεπερνιούνται, και κάλεσε την Ελλάδα να αποφεύγει βήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «ατύχημα».

«Χθες», ανέφερε, «οι κομάντο μας κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα».

Έλληνες ύψωσαν σημαία στον Μικρό Ανθρωποφά

Στις 13 Απριλίου τρεις Έλληνες από τους Φούρνους Κορσεών ύψωσαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων.

Η βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» απέχει 26.72 μίλια από τις ακτές της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία έχει παραιτηθεί από όλες τις βραχονησίδες και νησιά πέρα από τα τρία μίλια από τις ακτές της.

Οι νεαροί, έφτασαν με σκάφος στον «Μικρό Ανθρωποφά» την Παρασκευή 13 Απριλίου στη βραχονησίδα.

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας.

Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.

Οι ακόλουθες φωτογραφίες έχουν κάνει τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου:

Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...