Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστέςΚύπροςΙσραήλΚουρδιστάνΤουρκίαΣκόπιαΒαλκάνιαΙράν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο «Νόστος» ακόμα ένας ισχυρός δεσμός στη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Ο «Νόστος» ακόμα ένας ισχυρός δεσμός στη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έδειξε το σύνολο σχεδόν του αιγυπτιακού Tύπου, στην τελετή έναρξης του προγράμματος «Νόστος – Η επιστροφή», που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου στην Αλεξάνδρεια, παρουσία των Προέδρων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ενώ πολλές αναφορές έγιναν και στις παράλληλες επαφές των κ.κ. Παυλόπουλου και Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, Αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής τους στην Αλεξάνδρεια.

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ για την τελετή έναρξης, η εφημερίδα «Αλ Αχράμ» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ομιλίες των τριών Προέδρων στην εναρκτήρια εκδήλωση.

Από την ομιλία του Έλληνα Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, επισημαίνεται ιδιαιτέρως η δήλωσή του ότι δεν είναι δυνατό να υφίστανται συγκρούσεις μεταξύ αυθεντικών πολιτισμών.

Ο κ. Παυλόπουλος – επισημαίνει η εφημερίδα – αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς της πόλης της Αλεξάνδρειας και της Βιβλιοθήκης της, προσθέτοντας μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών πρέπει, εκτός του τομέα της οικονομίας, να επεκταθεί και σε εκείνους του πνεύματος και του πολιτισμού.

Αναφερόμενη στον Πρόεδρο της Αιγύπτου, η «Αλ Αχράμ», στο φύλλο της 1ης Μαΐου, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Αλ Σίσι, τόνισε πως προτιμά να μην χρησιμοποιεί τον όρο «κοινότητες», καθώς για το αιγυπτιακό κράτος το δικαίωμα του πολίτη ανήκει σε όλους.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική σημασία της Αλεξάνδρειας ως κοιτίδας πολιτιστικής κληρονομιάς και σημείου συνάντησης των τριών πολιτισμών, μίλησε για την έννοια του «νόστου» στην αρχαία ελληνική μυθολογία και επισήμανε τη μεγάλη σημασία των ιστορικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των τριών λαών από την αρχαιότητα έως τη νεότερη εποχή, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη γενικότερη πορεία και δυναμική του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου».

Από την ομιλία του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναφορά του στις πολλές επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο προεδρικό αξίωμα.

Αναφέρθηκε επίσης, ότι «ο κ. Αναστασιάδης μίλησε ακόμα για τη μεγάλη προσφορά των Αιγυπτιωτών παροίκων προς την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας ότι οι ομογενείς συνέβαλαν στην ανάπτυξη των δεσμών φιλίας μεταξύ των τριών λαών, και ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την αγάπη και τη συμπαράσταση που βρήκε η κυπριακή κοινότητα στη χώρα».

Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που δόθηκε στην όλη εκδήλωση, είναι ότι τα εγκαίνια του προγράμματος «Νόστος» καλύφθηκαν σε ζωντανή σύνδεση από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου και από το κανάλι DMC.

Η ίδια εφημερίδα «Αλ Αχράμ», στο σημερινό φύλλο της 2ας Μαΐου αναφέρεται εκτενώς στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Κύπρου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου τους υποδέχθηκε ο Ελληνορθόδοξος (Ρωμιός) Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β΄.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνονται μεταξύ άλλων, οι δηλώσεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την πρωτοβουλία και για τη φιλοξενία του προγράμματος «Νόστος», επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των Προέδρων των τριών χωρών τονίζει για άλλη μια φορά το πνεύμα κοινωνικής και θρησκευτικής συνύπαρξης που χαρακτηρίζει την Αίγυπτο.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Αλ Αχμπάρ», κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Κύπρου–Αιγύπτου και στις δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ταρέκ Καμπίλ, o οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών-εταίρων.

Η εφημερίδα «Γκομχουρέια» αναφέρεται στη διμερή συνάντηση Αλ Σίσι – Νίκου Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και οι προσπάθειες αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τις αιγυπτιακές εφημερίδες και στη διμερή συνάντηση των Προέδρων της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Επισημαίνεται ότι ο Έλληνας Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε την ιδιαίτερη θέση της Αιγύπτου ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ επιβεβαίωσε το ελληνικό ενδιαφέρον για συνέχιση της στενής συνεργασίας με την Αίγυπτο σε όλα τα επίπεδα.

Παρατίθενται επίσης οι δηλώσεις του εκπροσώπου της αιγυπτιακής προεδρίας, Μπασάμ Ράντι, ο οποίος τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστηρικτική προς την Αίγυπτο, στάση που τηρεί η Ελλάδα εντός των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ικανοποίησή του για την πρόοδο και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία και τον πρότυπο χαρακτήρα του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι εκδηλώσεις του προγράμματος «Νόστος» καλύπτονται και με συνεχείς αναρτήσεις ειδήσεων και οπτικοακουστικού υλικού στις σελίδες του αιγυπτιακού υπουργείου Μετανάστευσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόγραμμα «Νόστος»

Το διακρατικό Πρόγραμμα «Νόστος» αποσκοπεί στην παραγωγική και επωφελή συνεργασία των απανταχού ομογενών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Μάρκος Μπόλαρης είπε την αλήθεια για τα σχολικά βιβλία ιστορίας σε σχέση με τα Σκόπια

Αποκαλυπτικός ο Κοτζιάς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το βέτο Καραμανλή

Κατρούγκαλος: Η Συμφωνία ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας και κατοχυρώνει 110% τα εθνικά συμφέροντα

Τι θα συζητήσουν οι «7» του ευρωπαϊκού νότου στη συνάντησή τους στη Λευκωσία

Κατρούγκαλος: Καλοδεχούμενη μια πρόταση μομφής – H κατάληξη θα είναι ούτως ή άλλως θετική

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Βούλγαρος Αναλυτής: Οι Έλληνες δέσμευσαν τα Σκόπια χειροπόδαρα – Μακεδονία ονομάζεται μόνο η επαρχία τους
Η ελληνική Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλύτερη από τη βουλγαρική συμφωνία με τη «Μακεδονία» για...