Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αδήλωτη εργασία: Βαρύτερα πρόστιμα, αλλά και εκπτώσεις – Λύση για τους διπλοασφαλισμένους

Αδήλωτη εργασία: Βαρύτερα πρόστιμα, αλλά και εκπτώσεις – Λύση για τους  διπλοασφαλισμένους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διπλό είναι το μήνυμα που στέλνει προς τους εργοδότες το υπουργείο Εργασίας με την αλλαγή των προστίμων για την αδήλωτη εργασία.

Το σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προβλέπει μεγάλες μειώσεις στο πρόστιμο των 10.550 ευρώ, που φθάνουν έως και το 71,56%, εάν προσληφθεί ο εργαζόμενος που βρέθηκε ανασφάλιστος.

Όμως, ταυτόχρονα προβλέπει για πρώτη φορά και τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν στο 200% των 10.550 ευρώ, δηλαδή έως και στις 31.650 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο, σε περίπτωση που ο εργοδότης συστηματικά συνεχίζει να παραβιάζει τη νομοθεσία και να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους. Αυτό είναι το πρώτο βασικό στοιχείο του σχεδίου νόμου.

Το δεύτερο μείζον θέμα αφορά τη δυνατότητα να διαγράφονται ασφαλιστικές οφειλές, δηλαδή χρέη κυρίως προς τον ΟΑΕΕ που δημιουργήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου του 2016, λόγω εύλογης αμφιβολίας σε ασφαλισμένους, οι οποίοι υπάγονται σε δύο ή περισσότερους φορείς.

Η σχετική διάταξη που επεξεργάστηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες κυρίως διπλοασφαλισμένους του παρελθόντος.

Αφορά κυρίως ασφαλισμένους στα πρώην ταμεία ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΟΓΑ ή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τους οποίους «διεκδικούσε» επί δεκαετίες ο ΟΑΕΕ, χρεώνοντάς τους με διπλές εισφορές και εξοντωτικές προσαυξήσεις.

Πολλοί από αυτούς είτε βρέθηκαν παγιδευμένοι σε γκρίζες ζώνες του παλαιού ασφαλιστικού καθεστώτος, είτε μπλέχτηκαν σε διαφορετικές νομικές ερμηνείες ή ακόμη και αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.

Συστηματικοί παραβάτες

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου το πρόστιμο για τον αδήλωτο εργαζόμενο εξακολουθεί να είναι στο ποσό των 10.550 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών (3) ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο των 10.550 ευρώ επιβάλλεται προσαυξημένο ως εξής:

α) κατά 100%, δηλαδή ανέρχεται στις 21.100 ευρώ για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση, και

β) κατά 200%, δηλαδή στις 31.650 ευρώ για κάθε μεταγενέστερη παράβαση από αυτήν που διαπιστώνεται σε έλεγχο διενεργούμενο σε διαφορετική ημερομηνία.

Σε κάθε παράβαση του παρόντος άρθρου τεκμαίρεται ότι η σχέση εργασίας διήρκησε τρεις (3) μήνες, εκτός εάν ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος αποδείξουν διαφορετικά.

Με πράξη του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα καταλογίζονται, άνευ ετέρου και αναδρομικά από την ημερομηνία του ελέγχου, σε βάρος του εργοδότη το σύνολο των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ασφαλιστικών εισφορών. Ως βάση υπολογισμού των εισφορών λαμβάνεται ο κατώτατος μισθός ή το κατώτατο ημερομίσθιο.

Οι διοικητικές κυρώσεις του παρόντος άρθρου επιβάλλονται πλέον των λοιπών κυρώσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Εκπτώσεις με πρόσληψη

Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, εάν εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο της παρ. 1 του άρθρου 5 μειώνεται ως εξής:

α) στο ποσό των επτά χιλιάδων (7.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών (3) μηνών,

β) στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι (6) μηνών, και

γ) στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους.

Προσοχή! Το δικαίωμα έκπτωσης στο πρόστιμο της αδήλωτης εργασίας για τον εργοδότη διατηρείται αν ο εργαζόμενος με υπεύθυνη δήλωσή του, που φέρει θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την πρόσληψή του και ο εργοδότης, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, προβεί στην πρόσληψη άλλου εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Να σημειωθεί ότι το δικαίωμα έκπτωσης του προστίμου παρέχεται εφόσον ο εργοδότης αποδεχθεί το πρόστιμο και παραιτηθεί από την άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων βοηθημάτων. Δικαίωμα έκπτωσης δεν παρέχεται όταν ο εργοδότης είναι υπότροπος.

Κανόνες για εργολαβίες

Το τρίτο βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση θεσπίζει ένα σύστημα κανόνων, που καθιερώνει «την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου».

Δηλαδή, στο εξής την ευθύνη για τις πληρωμές και την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας σε όσους εργάζονται σε εργολάβους ή υπεργολάβους θα την έχουν από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι εργοδοτικοί φορείς.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εφορία: Όποιος αποδέχεται οφειλές μετά από έλεγχο θα πληρώνει το μισό πρόστιμο

Σε ποιο e-shop έβαλε λουκέτο το υπ. Ανάπτυξης – Δεν παρέδιδε προϊόντα και δεν επέστρεφε χρήματα

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός – Ποια επιδόματα αυξάνονται

Αιφνιδιασμός Κασσελάκη: Πήγε στην εκδήλωση Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου για την Κεντροαριστερά

UEFA: Τσουχτερά πρόστιμα σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...