Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Οι Σκοπιανοί αποδέχτηκαν ότι είναι Σλάβοι και δεν έχουν σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο

Κοτζιάς: Οι Σκοπιανοί αποδέχτηκαν ότι είναι Σλάβοι και δεν έχουν σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη Δευτέρα το βράδυ στη συνέντευξή του στο Kontra, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε σαφές ότι στη συμφωνία με τα Σκόπια περιφρουρείται πλήρως η ελληνική ιστορία και η ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας.

«Τη συμφωνία την κάνουμε, για να κοιτάξουμε στο μέλλον, να μην είμαστε φυλακισμένοι της ιστορίας, υπερασπιζόμενοι την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς και συνέχισε:

«Και θέλω να σας πω ότι στην ιστορία ένα από τα πράγματα που ξεκαθαρίζουν εντελώς και θα το δείτε. Είναι και τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και τα ζητήματα της ιστορίας.

»Στη συμφωνία γίνεται φανερό και σαφές ότι η φίλη χώρα των Σκοπίων, με το όνομα που θα έχει, δεν έχει καμία διάθεση να υπερασπιστεί αλυτρωτισμούς του Γκρούεφσκι -ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη Νέα Δημοκρατία, μην κοροϊδευόμαστε- ούτε έχει καμία διάθεση να διεκδικήσει ιστορικές καταγωγές και περικεφαλαίες που δεν τους ανήκουν».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της γλώσσας, ο Νίκος Κοτζιάς είπε:

«Στη γλώσσα, την οποία την έχουν κατοχυρώσει από το 1977 ως «μακεδονική γλώσσα», αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί και το έχει πει και δημόσια ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της φίλης χώρας, είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία και την ελληνική Μακεδονία και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες.

»Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια. Διεκδικούν να προσδιορίσουν την ταυτότητά τους, αλλά με τη συμφωνία λένε «η ταυτότητά μας άλλη από την αρχαιοελληνική, άλλη από την ελληνική», άλλη από τη Μακεδονία, τη δική μας».

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε μάλιστα ότι οι Σκοπιανοί αναγνωρίζουν στη συμφωνία ότι είναι Σλάβοι, που ήρθαν στην περιοχή μας τον 6ο αιώνα και ουδεμία σχέση έχουν με τους αρχαίους Μακεδόνες.

«…είναι σαφές ότι ο πληθυσμός αυτός που θεωρεί και αυτοπροσδιορίζει τον εαυτό του ότι ανήκει στη γεωγραφική ενότητα της Μακεδονίας που έχει αυτή η χώρα.

»Είναι σαφές ότι δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό, εκτός αν τον αγαπάνε και τον εκτιμούν όπως εκατοντάδες λαοί στον κόσμο και ότι η γλώσσα τους ανήκει στη σλαβική γλώσσα.

»Και να πω για το ερώτημά σας από τις πρώτες εβδομάδες της διαμόρφωσης μιας συμφωνίας αυτό είχε συμφωνηθεί, δηλαδή ότι «ναι, πράγματι έχετε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σας, αλλά θα είναι με σαφήνεια ότι δεν έχει σχέση με όλα αυτά που έλεγε το καθεστώς Γκρούεφσκι», δηλαδή τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Νίκος Κοτζιάς, όπως παρατηρήσατε, τους προτρέπει να αγαπάνε και να εκτιμούν τον ελληνικό πολιτισμό. Εξάλλου, ποιος μπορεί να τους αρνηθεί ένα πιθανό εξελληνισμό τους, εάν στο μέλλον τον επιθυμήσουν.

Αυτό λοιπόν που λέει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι και όλη η ουσία: Εάν θέλετε να αγαπάτε τους αρχαίους θα τους αγαπάτε ως Έλληνες, όχι ως κάτι άλλο.

Όποιοι είναι ικανοί να διακρίνουν πίσω από τα ουρλιαχτά των όχλων ίσως τώρα κατανοούν καλύτερα μια παλαιότερ δήλωση του Νίκου Κοτζιά, σε άλλη του συνέντευξη, ότι η χώρα αυτή θα είναι γεωγραφική μας προέκταση.

Όσοι διαπνέονται από το πολυμήχανο προγονικό πνεύμα αντιλαμβάνονται, όσοι πάλι καθοδηγούνται από ρωμαίικη οχλαγωγία σαφώς και αδυνατούν. Οι πρόγονοί μας όμως «κατέκτησαν» την οικουμένη μέσω της ενσωμάτωσης και όχι του αποκλεισμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: Όταν η Βόρεια Μακεδονία συμμορφωθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, θα ψηφιστούν τα τρία μνημόνια

Το ΥΠΕΞ λέει ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα παραβίασε κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών ορκιζόμενη στη «Μακεδονία»

Νίκος Κοτζιάς: Να ψηφιστούν τώρα τα τρία μνημόνια Αθήνας-Σκοπίων αλλιώς θύελλες αστάθειας στα Βαλκάνια

Άρχισαν τα… όργανα: Σκέτο «Μακεδονία» αποκάλεσε τη χώρα της η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα

Βόρεια Μακεδονία: Οι φιλορώσοι ψευδοαρχαιομακεδόνες νίκησαν στις εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...