Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με “υπομόχλιο” και τη Μέρκελ ο Τσίπρας στον Ερντογάν: Τι είπε για τους 2 στρατιωτικούς

Με “υπομόχλιο” και τη Μέρκελ ο Τσίπρας στον Ερντογάν: Τι είπε για τους 2 στρατιωτικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τετ α τετ με την Καγκελάριο Μέρκελ είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ενόψει της συνάντησης που θα έχει η Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να την ενημερώσει για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία. Στη συζήτηση εκλήθη στη συνέχεια και ο Υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στην Καγκελάριο.

Αργότερα το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονιστούν ενόψει της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Ερντογάν αύριο το μεσημέρι.

Εξάλλου, έχει καταστεί σαφές πως ο Πρωθυπουργός προσήλθε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με αιχμή του δόρατος το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο στρατιωτικών και με ιδιαίτερα ανεβασμένα τα «ντεσιμπέλ» για την πρακτική της Τουρκίας, με δεδομένο το κρίσιμο τετ α τετ με τον επανεκλεγέντα Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να αποσπάσουν τα εύσημα από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έρχεται… ζωσμένος με εκρηκτικά με αφορμή την μη τήρηση του 2% από τις χώρες που μετέχουν στη βορειοατλαντική συμμαχία για τις αμυντικές δαπάνες, πλαφόν το οποίο τηρεί η Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη σχετική επιστολή του Αμερικανού Προέδρου στον Αλέξη Τσίπρα προ δέκα ημερών.

Το μείζον ωστόσο για την Αθήνα είναι το θέμα των δύο στρατιωτικών, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει σε κάθε επαφή που θα έχει στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει υπό την σκιά των επαναλαμβανόμενων πιέσεων που ασκεί η Άγκυρα προς την Ελλάδα να επιστρέψει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους που φέρονται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα.

Το θέμα πάντως θα τεθεί με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και στους υπόλοιπους ηγέτες με τους οποίους θα έχει επαφές ώστε να ενταθούν οι πιέσεις προς τον Ερντογάν για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και επιστροφή την επιστροφή τους στην πατρίδα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδειξε από την αρχή της εβδομάδας τις διαθέσεις του, όταν από το βήμα του ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη ανέβασε ιδιαίτερα τους τόνους για την επί τέσσερις μήνες κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καν κατηγορητήριο, συναρτώντας το μάλιστα με την επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη να σπεύσει στην πολιτική φιέστα του κ. Ερντογάν χωρίς καν να ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Εξωτερικών και με πρόσχημα εκ των υστέρων πως πήγε για να… συνδράμει στην απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε «πρώτιστη προτεραιότητα» του Πρωθυπουργού το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εν όψει της συμμετοχής του Αλ. Τσίπρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως ο Πρωθυπουργός «θα θέσει το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες ώστε να ασκηθεί η μέγιστη πίεση για την απελευθέρωση τους».

Πέραν του ζητήματος αυτού, το οποίο όπως έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο η Αθήνα αποτελεί πρώτης τάξεως «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών, στο τετ α τετ που θα έχουν οι δύο ηγέτες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεδιπλώσει όλη την ατζέντα των θεμάτων στα ελληνοτουρκικά. Από τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την προκλητικότητα, τη συνεργασία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στη βάση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, τις περιφερειακές εξελίξεις μέχρι και τη θετική ατζέντα για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Νέα σκληρή επίθεση σε ΝΔ και Ντόρα για Ερντογάν

«Η ΝΔ έμπλεξε τα προσωπικά παιχνίδια και τις δημόσιες σχέσεις της κυρίας Μπακογιάννη με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στη ΝΔ με αφορμή την παρουσία της βουλευτού τoυ κόμματος της Πειραιώς στην τελετή ορκωμοσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είτε είναι ανόητοι, είτε τους παριστάνουν για να μην την αδειάσουν. Το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο», τονίζει.

«Αν ήταν, όπως είπε ο κυβερνητικός διπρόσωπος, «ακατανόητη και επιζήμια» η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πώς χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά την Πέμπτη οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν;», ρωτά σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

Είναι προφανώς ανόητοι στη Νέα Δημοκρατία και το χειρότερο είναι ότι θεωρούν πως απευθύνονται και σε ανόητους.

πΓΔΜ με… υπομονή για το ΝΑΤΟ

Καυστική απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά και τις νέες δηλώσεις του στο «Μακεδονικό» δίνουν από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το «πρόβλημα του προέδρου της ΝΔ φαίνεται πως επιδεινώνεται».

«Αφού έβγαλε ψεύτες τους θεσμούς για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα σενάρια περί δήθεν τέταρτου μνημονίου, τώρα καταπιάνεται και με τον γγ του ΝΑΤΟ» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και υπενθυμίζουν στον Κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ είναι η «πλήρης επικύρωση της συμφωνίας» με την πΓΔΜ, δηλαδή η θετική ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Επομένως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει: ή και ο κ. Στόλτενμπεργκ είναι ψεύτης ή η Ελλάδα δεν παραδίδει κανένα απολύτως διαπραγματευτικό όπλο και ο ψεύτης είναι ο ίδιος.

»Όσο για το διαρκές ψέμα του περί αναγνώρισης «εθνότητας», ο πρωθυπουργός προ ημερών τον κάλεσε να κοιτάξει την ταυτότητά του για να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι.

»Άλλο ιθαγένεια [σ.σ. σημαίνει υπηκοότητα νομικά ο όρος ιθαγένεια] και άλλο εθνότητα.

»Τόσο δύσκολο είναι για το καλύτερο βιογραφικό της χώρας;» αναφέρουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Τι είχε δηλώσει ο Κ. Μητσοτάκης

«Πριν από τρεις εβδομάδες στις Πρέσπες, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος αναγνώρισαν στα Σκόπια την υποτιθέμενη Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.

»Αυτό έγινε παρά την απόλυτη αντίθεση – και μπορώ να πω την κατακραυγή των πολιτών» σημείωνε σε δήλωσή του ο Κ. Μητσοτάκης.

«Δώσαμε τότε μάχη στη Βουλή, για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα επέφερε – και μάλιστα σύντομα.

»Σήμερα στις Βρυξέλλες, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος ανοίγουν στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

»Παραδίδουν έτσι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών.

»Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμένα που δημιουργούν. Σύντομα θα κριθούν και για αυτό από τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...