Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Κοτζιάς εγκαινίασε το ανακαινισμένο Γενικό Προξενείο μας στη Σμύρνη (φωτο+βίντεο)

Ο Νίκος Κοτζιάς εγκαινίασε το ανακαινισμένο Γενικό Προξενείο μας στη Σμύρνη (φωτο+βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετέβη σήμερα Τρίτη στη Σμύρνη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτήριο Καπετανάκη.

Εκεί είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επίσης παρέστη στην τελετή.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρχαν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης, ενώ όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ ερωτήθηκε αν πρόκειται για κάποια προγραμματισμένη άσκηση, δεν έδωσε απάντηση.

«Εμείς βλέπουμε τη συνεργασία και το διάλογο ως λύση και δεν θα επιτρέπαμε σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας» είπε κατά την τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου κτηρίου του Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Εμείς σταθήκαμε στο πλευρό της Τουρκίας στο πραξικόπημα».

Ο xαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών:

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: «Είναι μεγάλη χαρά, για την ελληνική διπλωματία και εμένα προσωπικά, να κάνουμε τα εγκαίνια του ανανεωμένου Προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη. Είναι μεγάλη μου χαρά αυτά τα εγκαίνια να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Çavuşoğlu ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης, όπου μπορούμε.

»Η αποκατάσταση αυτού του επιβλητικού κτηρίου είναι η αποκατάσταση του παρελθόντος, του παρόντος και ενός δημιουργικού μέλλοντος. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών -παρά την κρίση που είχαμε- αποκαθιστά, με σειρά μέτρων, κτήρια ιστορικού χαρακτήρα της ελληνικής διπλωματίας, όπως είναι το παρόν στη Σμύρνη, το κτήριο «Σεφέρη» στην Κορυτσά, η Πρεσβεία μας στο Βερολίνο. Εδώ θέλω να ανακοινώσω ότι θα βάλουμε και τη λυδία λίθο για την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα.

»Θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για αυτήν εδώ την ημέρα, την Πρόξενό μας την κα Παπούλια, όλο το προσωπικό του Προξενείου μας, την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου μας. Να ευχαριστήσω, ακόμα, τους ντόπιους εργαζόμενους που με την τέχνη τους συνέβαλαν στην αποκατάσταση αυτού του πανέμορφου κτηρίου.

»Ευχαριστώ και τους Τούρκους επισήμους για την παρουσία τους, αλλά ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Σμύρνης, κ. Βαρθολομαίο.

»Όλα αυτά τα πρόσωπα και πρώτα-πρώτα ο ομόλογός μου ο κ. Çavuşoğlu, θα μας φέρουν την καλή τύχη που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες του Προξενείου.

»Η Σμύρνη είναι μια πανέμορφη πόλη, είναι η πόλη των ονείρων, της τραγωδίας και της δημιουργικότητας. Είναι η πόλη όπου για άλλη μια φορά συναντιέμαι με τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πιο δημιουργικές και πιο παραγωγικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.

»Οι δυο μας εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

»Σήμερα, στις δυο χώρες μας είναι επικεφαλής δυο μεγάλες προσωπικότητες – ηγέτες οι οποίοι, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή. Για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Τουρκία, για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα.

Η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, βγαίνει από την κρίση. Συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στην Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και θα διατηρήσει τη σταθερότητά της στον οικονομικό της δρόμο.

Η Σμύρνη είναι η πόλη της Δύσης εδώ στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη.

»Η Ελλάδα είναι το κέντρο του πολιτισμού και της ιστορικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ο Θεός και ο Αλλάχ μας έδωσαν τη δυνατότητα και τη δυσκολία, καμιά φορά, να είμαστε γείτονες.

»Αυτό το Προξενείο είναι ένα Προξενείο φιλίας, αγάπης ανάμεσα στους γείτονες και η παρουσία του ομολόγου μου, του Mevlüt Çavuşoğlu, επιβεβαιώνει αυτή τη φιλία και αυτή τη μάχη που δίνουμε για ένα κοινό, ειρηνικό, σταθερό μέλλον.

»Κυρία Παπούλια, ευχαριστούμε για όλη τη δουλειά που κάνατε για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Όπως και τον Πρέσβη μας, τον κ. Μαυροειδή.

»Mevlüt, ευχαριστώ πάρα πολύ που ήρθες μέσα σε αυτή τη ζεστή -και μεταφορικά και κυριολεκτικά- ατμόσφαιρα. Είναι μία ατμόσφαιρα όπως είναι πάντα ζεστές οι καρδιές μας όταν συναντιόμαστε. Χαίρομαι που είμαι για το Προξενείο μας, εδώ στην Τουρκία και πάλι. Που με υποδέχεσαι στη χώρα σου και χαίρομαι που σε υποδέχομαι στο Προξενείο μας. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου.

»Ευχαριστώ όλους σας που ήρθατε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου απαντησε:

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: «Ευχαριστώ πολύ τον φίλο μου Mevlüt. Ευχαριστώ την Τουρκία για την φιλοξενία που δίνει στους διπλωμάτες μας. Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη.

»Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία.

»Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η απαίτηση βίζας από τους Τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το Προξενείο μας.

»Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...