Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άρον άρον τα «μαζεύει» ο Ζάεφ – Πυρά Μαξίμου σε Μητσοτάκη και «συστημένο» στα Σκόπια

Άρον άρον τα «μαζεύει» ο Ζάεφ – Πυρά Μαξίμου σε Μητσοτάκη και «συστημένο» στα Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σκληρή απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τα ακούει και ο Ζόραν Ζάεφ δίνει με ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού, στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ περί «μακεδονικής γλώσσας» και της επίθεσης που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, την ώρα που τα Σκόπια μαζεύουν εσπευσμένα τις αναφορές στη διδασκαλία της “μακεδονικής γλώσσας”.

Στην ανακοίνωσή του το Μαξίμου, με αφορμή την επίθεση του κ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζει με νόημα πως η Συμφωνία των Πρεσπών «πρέπει να τηρηθεί μέχρι κεραίας από την πΓΔΜ και τον κ. Ζάεφ, για να ενταχθεί η γείτονα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια.

«Δε φθάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Δε φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα «αυτονομιστικών δυνάμεων» στην Ελλάδα»« σημειώνει το γραφείο του Πρωθυπουργού και συνεχίζει:

«Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα «μειονότητας», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών. Μία συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευθεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μήνυμα στους βουλευτές για καταψήφιση από Μητσοτάκη

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε απευθύνει ανοικτή πρόκληση προς τους βουλευτές που εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου αυτή να εξασφαλίσει πλειοψηφία 151 ψήφων στη Βουλή.

«Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς. Να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ν.Δ. να καταψηφίσει.

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ, είναι η έκκλησή του προς «όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών».

Στην πράξη, ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και του Ποταμιού, που έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, να επανεξετάσουν τη στάση τους, ακυρώνοντας στην πράξη την έγκρισή της από την ελληνική Βουλή.

Εις ότι αφορά τις δηλώσεις του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απαράδεκτες τοποθετήσεις ενώ στηλίτευσε και τη στάση του Αλ. Τσίπρα.

«Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της ‘μακεδονικής’ γλώσσας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες… ήταν αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας.

»Επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή, ότι η αναγνώριση της δήθεν ‘μακεδονικής’ γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων, αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων».

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε ενώ «ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικιάς του πολιτικής. Λες και με αυτό τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του».

Τα μαζεύει άρον άρον ο Ζάεφ

Άρον – άρον τα μαζεύει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τα σχόλια του Ζ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της «Μακεδονικής» στην Ελλάδα μετά την πολιτική θύελλα που σήκωσαν οι εν λόγω δηλώσεις στην Ελλάδα, αλλά και την παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς, κατόπιν διπλωματικών πιέσεων της Αθήνας.

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως με το άρθρο 4 της συμφωνίας μας δεσμεύει να μην παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Ελλάδας, περιλαμβανομένης και της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων που δεν είναι πολίτες μας.

»Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κατανοητό πως οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και συνεχίζει:

«Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ερώτημα για το ποιες γλώσσες θα διδαχθούν στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως δεσμευμένος σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή της Βαλκανικής (…) Λυπούμαστε εάν τα σχόλιά του κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Διπλωματική μέγκενη στον Ζάεφ

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, προς τον Ζόραν Ζάεφ για τήρηση της συμφωνίας και αποτροπή των παρερμηνειών, κατόπιν διπλωματικών πιέσεων της Αθήνας.

Από την πρώτη στιγμή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανατρέχοντας στα επίμαχα εδάφια της Συμφωνίας, τόνισε πως «τα Σκόπια πρέπει να σεβαστούν πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών», τονίζοντας πως η Ελλάδα «απαιτεί τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατόπιν της τοποθέτησης Κατρούγκαλου, ενεργοποιήθηκε μετά και από διπλωματικές πιέσεις της Αθήνας ο διεθνής παράγοντας, με τον Μάθιου Νίμιτς να «συνετίζει» τον κ. Ζάεφ για την τήρηση της συμωνίας και την αποφυγή ερμηνειών που δεν συνάδουν με το γράμμα και το πνεύμα της.

Και τούτο, διότι πίσω από τις δηλώσεις Ζάεφ διαπιστώνεται ο κίνδυνος στο μέλλον να εγερθεί από τη γείτονα ζήτημα μειονότητας, ενώ κάτι τέτοιο αποκλείεται ρητά από την ίδια τη συμφωνία που κάνει λόγο για ομογένεια.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, διεμήνυσε πως «δεν θα δεχτούμε αυθαίρετες ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα».

Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπογράμμισε τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να γίνουν στην έννομη τάξη και ιδίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα, τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λιτόχωρο: «Γρύλισαν» τα τανκς υπό το βλέμμα του Δένδια: «Είμαστε 3.000 χρόνια πολίτες-οπλίτες»

Ο Ερντογάν είχε «ντιβάνι» με Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη, Ράμα – Σαν χαλίφης με (πρώην) οθωμανικές επαρχίες

Συγχαρητήριo μήνυμα Μητσοτάκη σε Τραμπ: «Προσβλέπουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης»

Ποια είναι η πιο περιζήτητη προβολή στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης; – Οι top επιλογές των σινεφίλ στην εφετινή διοργάνωση με χορηγό το Eurojackpot

Θεσσαλονίκη: Ρομά μπήκαν ως… υπάλληλοι εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας σε σπίτι ηλικιωμένων και προσπάθησαν να κλέψουν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...