Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Βαλκάνιοι χαιρέτησαν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι Βαλκάνιοι χαιρέτησαν τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χαιρετίζοντας την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ανέφερε πως «επιτρέπει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και να ανοίξουν μια νέα σελίδα σε σχέση με την ΕΕ».

«Χαίρομαι που η υπογραφή της Συνθήκης καλής γειτονίας μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων ακολουθήθηκε με επιτυχία από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων» ανέφερε από τη μεριά της η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας αφού σημειώνει πως τώρα που υπάρχει το πολυαναμενόμενο πράσινο φως για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και η προοπτική να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, εύχεται στους γείτονες της χώρας της να αρχίσουν να συλλέγουν τους καρπούς των σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος όλων.

Συγχαρητήρια απέστειλαν επίσης ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα και το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι εξαιρετική είδηση για τις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και για την ευρωατλαντική προοπτική της περιοχής μας, επισημαίνει ο κ. Μέτα. Αναφερόμενος μάλιστα στη Συμφωνία, κάνει λόγο για ιστορικό επίτευγμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας χαιρετίζει την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως βασική συμβολή στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευρωατλαντική ολοκλήρωση ολόκληρης της περιοχής.

Επικροτεί αυτή τη νίκη της διπλωματίας, όπως τη χαρακτηρίζει και σημειώνει πως έρχεται επίσης χάρη στην αδιαμφισβήτητη συμβολή του αλβανικού παράγοντα στην πΓΔΜ.

Εξάλλου δεσμεύεται πως η Αλβανία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει σθεναρά τα περαιτέρω διαδικαστικά βήματα για την πλήρη και συνολική εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών και επισημαίνει πως η σημερινή επικύρωση οδηγεί στην τελική διευθέτηση μιας σχεδόν τριάντα ετών διαμάχης μεταξύ των δύο γειτόνων, εδραιώνοντας το ευρωατλαντικό μέλλον της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας εκφράζει τα συγχαρητήρια του για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέροντας πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή τόσο για την Ελλάδα και την πΓΔΜ όσο και για την Ευρώπη.

Επίσης, εκφράζει την αποφασιστικότητα της Κροατίας να υποστηρίζει σθεναρά τα περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τα συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Νίκο Κοτζιά, εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τζορτζ Κιάμπα, η χώρα του οποίου ασκεί την τρέχουσα εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Συμφωνίας, κάνει λόγο για ένα μεγάλο άλμα για τη σταθερότητα της περιοχής και το ευρωπαϊκό μέλλον της.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου χαιρετίζει το βήμα που έγινε προς την πλήρη εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας, η οποία θα συμβάλει στην ευημερία και σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σίρτζαν Νταρμάνοβιτς, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας και για το ευρωατλαντικό μέλλον της πΓΔΜ.

Η Σλοβενία μέσω της πρεσβείας της στην Ελλάδα, συγχαίρει τις κυβερνήσεις στην Αθήνα και τα Σκόπια για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την ωριμότητα, το θάρρος και το όραμά τους, προς όφελος των δυο, της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και ολόκληρης της Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...