Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ιταλία στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – Τι είπε ο Τέρενς Κουίκ

Η Ιταλία στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – Τι είπε ο Τέρενς Κουίκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ήταν κεντρικός ομιλητής στην εντυπωσιακή γιορτή για την ελληνική γλώσσα που διοργάνωσαν τα ιταλικά σχολεία του Βαρέζε, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η φιλελληνική εταιρεία της Ιταλίας στο Μιλάνο, όπως και στην πανηγυρική εκδήλωση στην ίδια πόλη, με τη συμμετοχή μουσικών και καλλιτεχνών από την Σκάλα του Μιλάνου.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Μάρκο Μπουσέτι, τόνισε ότι «Η Ιταλία στηρίζει την πρωτοβουλία της Ελλάδας για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής γλώσσας», στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης που διοργανώθηκε στον Δήμο Μιλάνου για να τιμηθεί η ελληνική γλώσσα και η ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

Η εκδήλωση αυτή ήταν μια από τις πάνω από 20 που διοργανώθηκαν στη γείτονα χώρα, όχι μόνο από τις Ελληνικές Κοινότητες και Αδελφότητες, όπως στη Νάπολη και το Μιλάνο και τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, αλλά και από ιταλικά σχολεία και πανεπιστήμια.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Αυτό που έγινε φέτος στην Ιταλία με την συνδρομή και των Διπλωματικών μας Αρχών, ήταν πράγματι πολύ εντυπωσιακό.

»Δεν γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας μεταξύ μας, δηλαδή στις ομογενειακές οργανώσεις μας.

»Η ελληνική γλώσσα τιμήθηκε από τους ίδιους τους Ιταλούς με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών από δεκάδες σχολεία και μαθητών τους.

»Χάρηκα που έδωσα το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό που διενεργήθηκε για την αρχαιοελληνική γλώσσα, σε μια Ιταλίδα μαθήτρια 17 ετών η οποία έκανε μια εξαιρετική εργασία πάνω στους λόγους του Ισοκράτη.

»Θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας του Μιλάνου κα. Σοφία Ζαφειροπούλου και το Διοικητικό της Συμβούλιο, την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κα. Όλγα Νάσση, και τον επίτιμο Πρόξενο κ. Νίκο Σάκαρη που στήριξαν αυτές τις εκδηλώσεις στη Βόρεια Ιταλία.

»Χαίρομαι και για τη παρουσία του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρη Πλευράκη ο οποίος σε αυτό το τομέα έχει κάνει θαυμάσια δουλειά.

»Ταυτόχρονα θέλω να ευχαριστήσω την Υφυπουργό Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη, η οποία παρέστη στις αντίστοιχα εντυπωσιακές διήμερες εκδηλώσεις στη Νάπολη.

»Το παρόν έδωσε και ο Προεδρικός Επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου, δεδομένου ότι η Κύπρος συνεργάζεται μαζί μας σε κάθε εκδήλωση που αφορά την κοινή μας γλώσσα.

»Υπενθυμίζω ότι η Ιταλική Ομοσπονδία Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων επί προεδρίας του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου ήταν εκείνη που έφερε στην ελληνική Βουλή την πρόταση για τη καθιέρωση του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας.

»Και χαίρομαι που ο σχετικός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνησή μας στην κοινοβουλευτική ολομέλεια φέρει και τη δική μου υπογραφή, για να ψηφιστεί, τελικά, ομόφωνα».

Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»

«Την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

»Όπως έλεγε και ο κορυφαίος διανοητής της γενιάς του ’30, ο Γιώργος Θεοτοκάς, η Ευρώπη είναι σαν ένας κήπος, που συγκεντρώνει με αρμονία τα πιο διαφορετικά λουλούδια, τα πιο αταίριαστα χρώματα.

»Έχω την αίσθηση ότι τούτη η ιδιαίτερη φυσιογνωμία οφείλεται στην λαμπρότητα της πρώτης σποράς, στην γοητεία της ακούραστης ζωντάνιας της ελληνικής γλώσσας, που πρώτη έσπειρε στον ευρωπαϊκό χώρο το σύμπλεγμα των δυναμικών αντιθέσεων, οι οποίες συνέθεσαν την ελληνικότητα.

»Το μοναδικό αυτό πνευματικό δημιούργημα, που λέγεται ελληνική γλώσσα, που είναι αδύνατο να επαναληφθεί στην ιστορία, αποτελεί το αντικείμενο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την ομογένεια σήμερα σε όλο τον κόσμο.

»Μία πρωτοπόρα ιδέα, η οποία σχηματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

»Οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αυστραλία υπήρξαν από τις πρώτες που πλαισίωσαν την προσπάθεια με δικές τους ανάλογες πρωτοβουλίες κι ακολούθησαν κι άλλοι.

»Η Ελληνική Κυβέρνηση, ακούοντας τον οικουμενικό ελληνισμό, εκπλήρωσε τη βαθιά υποχρέωση προς την γλώσσα του γένους μας με την ομόφωνη αποδοχή της Βουλής των Ελλήνων.

»Σήμερα η ελληνική ομογένεια χαίρεται μαζί μας, για τον απανταχού της γης εορτασμό της ημέρας της γλώσσας μας, η οποία είναι ο δικός μας τρόπος να νοούμε την ίδια τη ζωή, αλλά και τη συμμετοχή στο κοινό μας γίγνεσθαι ως οικουμενικών πολιτών.

»Το ήθος της ελληνικής αυτοσυνειδησίας εκφράζεται με την γλώσσα των Ελλήνων, των πρώτων ανθρώπων στην ιστορία της Οικουμένης, οι οποίοι διαμόρφωσαν ήθος πολιτών στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής πόλης.

»Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θα αποτελεί σταθερά της παγκόσμιας ανθρώπινης κοινωνίας υπενθυμίζοντας στο διηνεκές ότι η γλώσσα των Ελλήνων οδηγεί πάντα προς τα Ελληνικά κείμενα, τα οποία μαρτυρούν τον Ελληνικό τρόπο διαλόγου και συνύπαρξης, δηλαδή τον Ορθό Λόγο, ο οποίος γέννησε τις οικουμενικές αξίες, που ακόμη νοηματοδοτούν τον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, εκείνον που αποκαλούμε κόσμο της ελευθερίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

»Να μην λησμονούμε ότι οι δύο έννοιες, πυλώνες του Δυτικού πολιτισμού, “dialogue’’ και “democracy’’ είναι ελληνικές».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ

Χρυσουλάκης: Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος»

Ρομπέρτο Καβάλι: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας σε ηλικία 83 ετών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...