Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο συνοριακό πέρασμα στις Πρέσπες μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

Νέο συνοριακό πέρασμα στις Πρέσπες μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση ομάδων εργασίας για την διάνοιξη νέας συνοριακής διόδου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Πρεσπών, μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας, συναντήθηκαν στα Σκόπια ομάδες εργασίας, σε τεχνικό επίπεδο, της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και εκπρόσωποι της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Σκόπια.

Συζητήθηκαν οι προκαταρκτικές ενέργειες για τη διάνοιξη νέου συνοριακού περάσματος στην περιοχή των Πρεσπών, συγκεκριμένα στην κοινότητα Μάρκοβα Νόγκα από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας προς τον οικισμό Λαιμός στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το MIA, στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των δύο χωρών να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η υλοποίηση αυτού του στρατηγικής σημασίας προγράμματος, προς το συμφέρον των κατοίκων εκατέρωθεν της συνοριακής γραμμής.

Το κόστος της κατασκευής της νέας συνοριακής διόδου, το οποίο θα ανέλθει σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας του IPA Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνει το MIA.

Το πρακτορείο προσθέτει ότι η κατασκευή της συνοριακής διόδου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Της κατασκευής θα προηγηθεί διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Περιβάλλοντος, καθώς και οι Διευθύνσεις Τελωνείων.

Το MIA συμπληρώνει ότι εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας έχει ήδη συνταχθεί το βασικό έγγραφο το οποίο, σύμφωνα με τους κανόνες του IPA, θα είναι τριμερές μεταξύ Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

Η Αλβανία συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα επειδή η ΕΕ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη συνοριακή δίοδος θα έχει άμεση επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής, σημειώνει το MIA και προσθέτει ότι το έγγραφο που έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να τεθεί σε κυβερνητική διαδικασία μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Ακολούθως η μεικτή επιτροπή, σε τεχνικό επίπεδο, θα ασχοληθεί με τις άλλες λεπτομέρειες που θα πρέπει να εναρμονιστούν σύμφωνα με τις προσήκουσες διαδικασίες στις τρεις χώρες, καταλήγει το MIA.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεσσαλονίκη: 23χρονος προέτρεπε ανήλικη να ακρωτηριάσει τα γεννητικά της όργανα και την ανάγκασε να αυτοτραυματιστεί

«Θα με σκοτώσει, βοηθήστε με» συγκλονίζει η 20χρονη θύμα revenge porn στην Πιερία

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Θεσσαλονίκη: Αφγανή πρόσφυγας κατήγγειλε ότι τη βίασε 29χρονος που θα τη φιλοξενούσε

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...