Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επίσημη επίσκεψη Αποστολάκη στους συμμάχους μας στην Αίγυπτο – Οι στρατοί μας μια γροθιά

Επίσημη επίσκεψη Αποστολάκη στους συμμάχους μας στην Αίγυπτο – Οι στρατοί μας μια γροθιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι.

Κατά τις διμερείς επαφές, που ακολούθησαν την επίσημη τελετή υποδοχής στο υπουργείο Άμυνας Αιγύπτου, αναλύθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επίσης συζητήθηκε το υφιστάμενο πλαίσιο διμερούς αμυντικής συνεργασίας καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης του, στους τομείς της εκπαίδευσης και των ασκήσεων καθώς και στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τις τοποθετήσεις του, ο επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι:

· Η περιοδική πραγματοποίηση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ» τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει το συνεχώς βελτιούμενο επίπεδο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

· Η ενεργή προώθηση και υλοποίηση διεθνών αμυντικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών συντελεί στην υποστήριξη της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προωθούμενη τριμερής αμυντική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

· Η παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδική μνεία έγινε στην διαδικασία ενεργοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας, για την πρόληψη της έντασης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφτεί την Ελλάδα για διμερή επίσκεψη αλλά και προκειμένου να συμμετάσχει στην 3η Τριμερή Σύνοδο Υπουργών Άμυνας μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στον τάφο του Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ.

Ακολουθεί δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

Κύριε Υπουργέ, τι αποκομίσατε από την επίσκεψή σας στην Αίγυπτο, την πρώτη ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας;

Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Άμυνας, Στρατηγό Zaki, για την εξαιρετική φιλοξενία, και την πρόσκληση που μας απηύθυνε να επισκεφτούμε την Αίγυπτο.

Όπως ξέρετε, η συνεργασία με την Αίγυπτο ξεκινάει από πολύ παλιά.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά αποτελεσματική.

Στο κομμάτι που αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε αναπτύξει μια αρκετά καλή συνεργασία που αφορά στην εκπαίδευση και στις στρατιωτικές ασκήσεις, με επιστέγασμα την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ», που διεξάγεται μια φορά το χρόνο -και κάποια χρονιά έχουμε πραγματοποιήσει δύο- στην οποία εφαρμόζουμε ότι έχει επιτευχθεί από την συνεκπαίδευση των δύο Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπρόσθετα, στην Αίγυπτο, και με τον ομόλογό μου τον κ. Zaki συζητήσαμε για θέματα ασφάλειας περιοχής, ενεργειακής ασφάλειας, θέματα τρομοκρατίας και άλλη μια φορά διαπιστώσαμε πόσο σημαντικό είναι τα κράτη τα οποία έχουν τις ίδιες αρχές και τις ίδιες επιδιώξεις να συνεργάζονται, ειδικά στην περιοχή αυτή που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια αυτή, σε κάθε επίπεδο, ούτως ώστε η συνεργασία να είναι πιο αποτελεσματική και οι δυνατότητές μας, σαν συνεργαζόμενα κράτη, να περάσουν σε καλύτερα επίπεδα.

Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσουμε, το μήνυμα που δίνει και η σημερινή συνάντηση, προς την ευρύτερη περιοχή εκ μέρους της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Το μήνυμα είναι ότι η συνεργασία μας θα συνεχίσει να υφίσταται, σε καλύτερο επίπεδο, χρησιμοποιώντας οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου να αυξήσουμε τις δυνατότητες συνέργειας και συνεργασίας, με σκοπό να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια της περιοχής.

Τι δίνει αυτό στην ομογένεια, που αποτελεί εδώ τη γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών;

Θεωρώ ότι η ομογένεια στην Αίγυπτο παίζει έναν εξαιρετικό ρόλο στο θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Πιστεύω και φαίνεται ότι έχουν εξαιρετική υποστήριξη από το κράτος της Αιγύπτου και πολύ καλή συνεργασία.

Θεωρώ ότι ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ σημαντικός για την επικοινωνία που πρέπει να έχουμε οι κοινωνίες των δύο κρατών και οπωσδήποτε είναι και πρεσβευτές της Ελλάδας στην Αίγυπτο για τα θέματα του πολιτισμού και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών.

Εξάλλου, η ιστορία της ομογένειας με την Αίγυπτο πάει πάρα πολύ βαθιά.

Ξέρουμε ότι η ομογένεια ήταν πολυπληθής, πολύ καλά οργανωμένη και τα στοιχεία παραμένουν, υπάρχουν και τα οποία τα βλέπουμε.

Επίσης, οι Αιγύπτιοι, τόσο ο ομόλογός μου, όσο και όλοι με τους οποίους έχω συζητήσει, έχουν να πουν τα καλύτερα για την ελληνική ομογένεια και από πλευράς συνεργασίας και από πλευράς συμμετοχής στις κοινωνικές προσπάθειες, ακόμα και στην οικονομική ζωή της χώρας.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι τα, μηνύματα είναι πάρα πολύ καλά για την ομογένεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Νίκος Δένδιας: «Τιμάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έπεσαν μέσα σ’ αυτά τα 203 χρόνια για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη»

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των πολεμικών αεροσκαφών μας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...