Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Βαγγέλης Τριάντης
Δημοσιογράφος

Ο ελληνικός λαός πεινάει και ο Βενιζέλος μοιράζει εκατομμύρια ευρώ σε… ειρηνευτικές αποστολές!

Ο ελληνικός λαός πεινάει και ο Βενιζέλος μοιράζει εκατομμύρια ευρώ σε… ειρηνευτικές αποστολές!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Καμία αξία δεν έχει να αποκτήσεις πολλά χρήματα, εάν δεν τα χρησιμοποιείς».

Το απόφθεγμα του Αισώπου από τη Φρυγία θα μπορούσε να βρει με μία μικρή παράφραση απόλυτη ταύτιση με τα έργα και τις ημέρες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου. «Καμία αξία δεν έχει να βρεθείς με πολλά χρήματα, εάν δεν τα χρησιμοποιείς». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται λοιπόν ιδιαιτέρως γαλαντόμος με τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου στις δεδομένες συγκυρίες οικονομικής κρίσης. Και εξηγούμαστε:

Τα κονδύλια τα οποία διαχειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών είναι γνωστό ότι αποτελούν ένα από τα φιλέτα του Δημοσίου. Ένεκα της φύσης και του αντικειμένου του χαρτοφυλακίου, το «μπάτζετ» που καλείται ο εκάστοτε υπουργός να διαχειριστεί είναι ιδιαιτέρως αυξημένο σε σχέση με τα άλλα υπουργεία.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, επί ημερών Βενιζέλου, το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται εξόχως γαλαντόμο. Την ώρα που η ελληνική οικονομία αναζητά μάταια επί 6 συνεχόμενα έτη βαλβίδα αποσυμπίεσης και η ανεργία παραπέμπει στην μεταπολεμική περίοδο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ χορηγεί εκατομμύρια ευρώ ως συνεισφορά της Ελλάδος στις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στα πέρατα της γης.

Το tribune.gr δημοσιεύει ορισμένες από τις αποφάσεις – πρόκληση του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του κ. Βενιζέλου. Η πρώτη με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 2013 και η οποία αφορά στη διάθεση 4.423.064 δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή γύρω στα 3.280.000 ευρώ, για τη χρηματοδότηση της Ειρηνευτικής Επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon).

H δεύτερη υπεγράφη λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου 2013. Με αυτή ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να δώσει άλλα 930.175 δολάρια , (689.120 ευρώ), για την Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών UNAMID στο Νταρφούρ (United Nations Hybrid Operation in Darfur) για το έτος 2013.

Δεν ήταν όμως και τα μοναδικά. Ενάμιση μήνα μετά, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να δώσει εκ νέου χρήματα από τον κρατικό κορβανά για τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιανουαρίου 2014, ενέκρινε τη χορήγηση ποσού ύψους 8.167.859 δολαρίων (6.050.000 ευρώ) για την ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών UNMIS στο νότιο Σουδάν (United Nations Mision in the Republic of South Sudan). Και τέσσερις μέρες μετά, στις 21 Ιανουαρίου 2014 ενέκρινε τη χορήγηση άλλων 2.558.300 δολαρίων (1.900.000 ευρώ) για την ειρηνευτική αποστολή MINUSMA (United Nations Multidismensional Integrated Stabilization Mission in Mail).

Ο χορός όμως των αναθέσεων όμως συνεχίστηκε. Στις 9 Μαϊου 2014, το υπουργείο Εξωτερικών διά χειρός του κ. Βενιζέλου ενέκρινε άλλα 2.942.864 ευρώ ως «τακτική συνεισφορά» στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών ανά τον κόσμο δεν είναι κάτι καινούργιο. Εάν ανατρέξει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών θα διαπιστώσει ότι εδώ και χρόνια η χώρα μας συμμετέχει ενεργά. Αυτό γίνεται είτε μέσω της οικονομικής ενίσχυσης ειρηνευτικών αποστολών είτε με την αποστολή ελληνικού στρατιωτικού και αστυνομικού προσωπικού στις διάφορες ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ουδείς επιθυμεί τον εξοστρακισμό και διεθνή απομόνωση της χώρας, οι πρωτοφανείς συνθήκες, οι οποίες πλέον αποτελούν την νοσηρή πραγματικότητα της Ελλάδας, αλλάζουν πλήρως τις ισορροπίες, αλλά όπως φαίνεται από τις υπογραφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, όχι και τις προτεραιότητές του.

Την περίοδο λοιπόν που περικόπτονται συνεχώς δαπάνες από νευραλγικούς τομείς όπως για παράδειγμα η Παιδεία και η Υγεία με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα – ακόμα και την επιβίωση των πολιτών, καθίσταται κατάτι υπερβολικό το μοίρασμα όλων αυτών των εκατομμυρίων, που εξάλλου αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των χρημάτων που έχουν εκταμιευθεί από το υπουργείο Εξωτερικών για συμμετοχή της χώρας σε παρόμοιες αποστολές. Το υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να επικαλεστεί τη δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και να διαπραγματευτεί ώστε να μειωθεί το ποσοστό της συνεισφοράς του σε τέτοιου είδους αποστολές. Είτε πρόκειται για οικονομικό, είτε για στρατιωτικό.

2,5 εκατ. ευρώ για θέατρο στην Αλβανία

Οι πρακτικές του Ευάγγελου Βενιζέλου όμως που προαναφέρθηκαν δεν αποτελούν πρωτοτυπία. Εντύπωση προκαλεί η απόφαση του κ. Βενιζέλου να χορηγήσει περί τα 2,5 εκατ. ευρώ στη γειτονική Αλβανία για την ανέγερση Εθνικού Θεάτρου της χώρας.

Η συμφωνία αυτή έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και κάμποσα χρόνια. Ήταν Δεκέμβριος του 2001 όταν η τότε κυβέρνηση Σημίτη υπέγραψε Διμερή Συμφωνία Αναπτυξιακής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Με αυτή, η Ελλάδα αναλάμβανε να στηρίξει με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ την ανέγερση νέου Εθνικού Θεάτρου στα Τίρανα. Μάλιστα λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνία είχε προηγηθεί κοινή δήλωση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Αλβανού ομολόγου του Παντελί Μάικο.

Όπερ και εγένετο. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Αλβανίας τον Ιανουάριο του 2002 τα χρήματα αυτά. Το έργο όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Δώδεκα και πλέον χρόνια μετά ο λογαριασμός παραμένει αδρανής και τα χρήματα λιμνάζουν σε αυτόν.

Θα περίμενε κανείς ότι από τη στιγμή που το έργο δεν υλοποιήθηκε, η ελληνική κυβέρνηση να προέβαινε στις απαιτούμενες ενέργειες για την επιστροφή των χρημάτων. Αν όχι ολόκληρου του ποσού τότε ίσως ενός μέρους από αυτά, με τη δικαιολογία ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή δημοσιονομική κατάσταση.

Έργο «υψηλής συμβολικής αξίας»

Ο κ. Βενιζέλος όμως είχε διαφορετική γνώμη. Όχι μόνο δεν έπραξε τίποτα για την επιστροφή των χρημάτων, αλλά έκρινε ότι έργο αυτό είναι «υψηλής συμβολικής αξίας».

Συγκεκριμένα σε απάντηση που έδωσε προς τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή και Τέρενς Κουίκ, έπειτα από σχετική ερώτηση ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Από πλευράς μας θεωρούμε σημαντική την υλοποίηση του έργου αυτού, λόγω της υψηλής συμβολικής αξίας που θα προσδώσει στις διμερείς πολιτιστικές σχέσεις με την φίλη και γείτονα χώρα».

Το πόσο σημαντικό θεωρεί ο κ. Βενιζέλος αυτό το έργο φάνηκε και από τις δηλώσεις του στις 15 Νοεμβρίου 2013 αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης Niko Peleshi.

«Μια παλιά πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν να συμβάλει χρηματοδοτικά με ένα ποσό περίπου 2,5 εκατ. ευρώ στην κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας, στο κέντρο των Τιράνων. Τώρα επιβεβαιώνουμε αυτή μας τη διαθεσιμότητα. Χαιρόμαστε που μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός εμβληματικού κτηρίου που συμβολίζει και τη φιλία μας, αλλά και την έμφαση που δίνει η Αλβανική Κυβέρνηση και ο Αλβανός Πρωθυπουργός στα θέματα του πολιτισμού», ήταν τα λόγια του κ. Βενιζέλου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παπανδρέου προς Ν.Δ.: Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

Νίκος Ανδρουλάκης για Μιχάλη Χαραλαμπίδη: Αποχαιρετώ έναν βαθιά δημοκράτη, πατριώτη και ιδεολόγο

Πέθανε ο συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες» ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...