Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βουλή απέρριψε τις άρσεις ασυλίας για τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ των «Πρεσπών» – Έκθετος ο Άρειος Πάγος

Η Βουλή απέρριψε τις άρσεις ασυλίας για τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ των «Πρεσπών» – Έκθετος ο Άρειος Πάγος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία και με 207 ψήφους, στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αιτήσεις άρσεις ασυλίας κατά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και 52 ακόμα εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν κυρώσει στις 25 Ιανουαρίου του 2019 στη Βουλή, τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το εισαγγελικό αίτημα στάλθηκε στη Βουλή μετά από αναφορά πολίτη εναντίον όλων των επανεκλεγέντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε σύνολο 219 παρόντων βουλευτών, κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 207 βουλευτές, ενώ 11 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και ένας δήλωσε «παρών».

Όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, συμφώνησαν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία, αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή, όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

Οι εκπρόσωποι από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ μόνο η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το εισαγγελικό αίτημα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε απορρίψει ομόφωνα, πλην μίας ψήφου την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονη αντιπαράθεση τους βουλευτές με ΝΔ

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν υπερήφανοι για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ άφησαν αιχμές, για εσωτερικά προβλήματα και τακτικισμούς της ΝΔ, που είχαν ως αποτέλεσμα να συζητηθούν στη Βουλή οι άρσεις ασυλίας.

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασσούλας όσο και ο προεδρεύων του Σώματος Χαράλαμπος Αθανασίου, επεσήμαναν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

Την άποψη αυτή υιοθέτησαν όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης.

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις επικριτικές αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά στο εθνικό αυτό θέμα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Σπύρο Λιβανό να απαντά ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά στην πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος που πήρε πρώτος το λόγο, δήλωσε υπερήφανος για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και φαιδρή τη μήνυση για εσχάτη προδοσία και κατάχρηση εξουσίας», και τόνισε ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.

«Όχι απλώς δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να απολογηθούμε για τη Συμφωνία αλλά αισθανόμαστε υπερήφανοι διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έλυσε μια διαφορά 10ετιών και αναβάθμισε το διπλωματικό κύρος της χώρας.

»Η διάταξη του Συντάγματος είναι σαφής.

»Η γνώμη και η ψήφος του βουλευτή δεν διώκεται ούτε εξετάζεται και ο εισαγγελέας στέλνει στη Βουλή δικογραφία μόνο υπόθεση που αφορά συκοφαντική δυσφήμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Δεν είναι θέμα παραδεκτού αλλά θέματα νομιμότητας, από τη στιγμή που εστάλη από την εισαγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

»Η επιτροπή δεν εξετάζει τη βασιμότητα της μήνυσης», παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοι που ψηφίσαμε τη Συμφωνία, πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον, υπακούοντας στη σταθερότητα και την ειρήνη στη περιοχή και είμαστε υπερήφανοι.

»Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, έθεσε ως θεμέλιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την πιστή τήρηση της Συμφωνίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε:

«Περίμενα από τη κυβερνητική πλειοψηφία όχι μια δικολαβική συμπεριφορά αλλά μια πράξη σωφροσύνης για να φανεί η γελοιότητα αυτών που μας εγκαλούν».

Ο κ. Αθανασίου παρενέβη εκ νέου σημειώνοντας:

«Ο πρωθυπουργός σέβεται τους θεσμούς και ως θεσμικός είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή και να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε ότι «η μήνυση κατά βουλευτών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, αναδεικνύει το μέγεθος της ανοησίας του ελληνικού εθνικισμού».

«Ενάμιση χρόνο μετά τη ψήφιση της, η Συμφωνία, που άλλαξε και αναδιαμόρφωσε το πεδίο σχέσεων στα Βαλκάνια αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών, αποτελεί τη κεντρική επιλογή, τον πυλώνα για την εξωτερική πολιτική της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Ταυτόχρονα, μίλησε για «πολιτική στροφή της ΝΔ από τον εθνολαϊκισμό στην αναγνώριση της προσφοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και για «νομική αντίφαση της λόγω εσωτερικών ανισορροπιών που δεν μπορούν όμως να οδηγούν σε καταστρατήγηση του συντάγματος», όπως είπε.

«Είναι προφανές ότι ο βουλευτής έχει το δικαίωμα να ψηφίζει κατά συνείδηση δίχως το φόβο ποινικών διώξεων.

»Η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι κατά της άρσης ασυλίας των βουλευτών», αντέτεινε από τη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η ΝΔ διαφώνησε και διαφωνεί με το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Είναι μια επιβλαβής συμφωνία, είναι υποχώρηση από τις κεκτημένες εθνικές κόκκινες γραμμές και δεν καταλάβαμε που ωφέλησε τον ελληνικό λαό.

»Η ΝΔ εξάντλησε όλα τα πολιτικά όπλα που είχε, ως και πρόταση δυσπιστίας στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, όμως, από τη στιγμή που ψηφίστηκε έπρεπε να εφαρμοστεί γιατί η χώρα έχει συνέχεια», τόνισε ο κ. Λιβανός και συνέχισε:

«Είμαστε κράτος δικαίου που τιμά την υπογραφή του και δεν αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του.

»Το Διεθνές Δίκαιο είναι ασπίδα για την Ελλάδα.

»Από τη στιγμή που ψηφίστηκε ήταν καθήκον μας να την εφαρμόσουμε, αλλά παρατηρούμε αυστηρά τη τήρηση της, προασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα μας και κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις».

«Όσοι ψαρεύουν με ανέξοδο λαϊκισμό δεν έχουν το μονοπώλιο αγάπης για τη πατρίδα.

»Η πατρίδα ανήκει σε όλους. Δεν είναι ώρα, με την απροκάλυπτη τουρκική επιθετικότητα, να κατασκευάζουμε εσωτερικούς εχθρούς.

»Είναι ώρα για σύνεση και ιστορικό καθήκον. Δεν επιτρέπεται η κερδοσκοπία στα εθνικά θέματα», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατέληξε:

«Καταδικάζουμε κάθε ακραία συμπεριφορά.

»Εμείς διαφωνούμε πολιτικά αλλά σεβόμαστε τις αποφάσεις της Βουλής.

»Θυμίζουμε ότι το 2013 με το ίδιο σκεπτικό αποφασίσαμε για τη ψήφιση των μνημονίων.

»Η υπόθεση, κρίνουμε ότι έπρεπε να τεθεί στο αρχείο.

»Δεν είναι δυνατόν η μετατροπή, εθνικών πολιτικών επιλογών σε αξιόποινες πράξεις.

»Κριτής των επιλογών τους είναι ο ελληνικός λαός».

Κόντρα για τον Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μίλησε για άθλιο διχαστικό κλίμα που δημιουργήθηκε πριν αλλά και μετά τη ψήφιση της Συμφωνίας εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και για πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια επίθεση από ακραίες ομάδες Χρυσαυγιτών κατά της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης, έκανε λόγο για τακτικισμούς της τότε ηγεσίας της ΝΔ, που όπως είπε, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα Αντισύριζα μέτωπο και να επιβάλει τη δική της ατζέντα με απόψεις των πιο ακραίων.

«Ήταν μια γκρίζα εποχή ως προς τον ακραίο τακτικισμό που υπήρξε από πλευράς της τότε ηγεσίας της ΝΔ», είπε και κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι, επικρότησε τις ακραίες φωνές με μία ανιστόρητη ομιλία.

«Αμφισβήτησε ακόμα και το Βουκουρέστι και προχώρησε σε ακρότατες εκφράσεις.

»Αυτά ήταν ιστορία και πρέπει να τα δούμε.

»Επειδή υπάρχουν ενστάσεις περί σταθερότητας στη περιοχή να δούμε και κατά πόσο μετρά στις κρίσιμες συνθήκες, η σωστή ενέργεια του σημερινού πρωθυπουργού να θέσει στη πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και να συναινέσει στις ενταξιακές διαδικασίες της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για εθνικισμό και ότι δεν ήταν πατριώτης.

»Ήταν ο πρωθυπουργός που έσωσε την Ελλάδα, την κράτησε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στην Ευρωζώνη, είναι άδικο να αμφισβητεί κανείς της προσφορά του στη χώρα», σχολίασε ο προεδρεύων του Σώματος Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Ουδείς τα αμφισβήτησε αυτά και τιμούμε την άποψη που με παρρησία εκφράζει.

»Αλλά είναι και ο πολιτικός που επί 25 χρόνια δεν είχε απλώς άλλη άποψη αλλά την είχε εργαλειοποιήσει και επέφερε διχασμό και ομηρία της χώρας», αντέτεινε ο κ. Βούτσης.

«Θα το κρίνει η ιστορία αν επέφερε διχασμό», απάντησε ο κ. Αθανασίου.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, απέρριψε τις κατηγορίες κατά του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι ποτέ δεν ταυτίστηκε με ακραίες φωνές.

«Αδικηθήκαμε παραταξιακά. Η ΝΔ διαχρονικά στάθηκε με μετριοπάθεια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού και του κράτους δικαίου.

»Δεν παρεκτράπει, δεν ταυτίστηκε με ακραίες δυνάμεις και λογικές.

»Να θυμίσω ότι το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπηρετούσατε, συμπορεύτηκε με ακραίες λογικές κυρίως στο Δημοψήφισμα του 2015.

»Ας τα αφήσουμε όμως αυτά και ας κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον επουλώνοντας τις πληγές και όχι βγάζοντας τις προς τα έξω», επεσήμανε ο κ. Λιβανός.

«Σήμερα, δεν συζητάμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, και να θυμίσω ότι η ΝΔ είχε αντιρρήσεις και έφτασε μέχρι να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

»Αυτή η Συμφωνία όμως ισχύει, και είναι ο λόγος της Ελλάδος που αποδεικνύει ότι είναι συνεπής και υπέρ των διεθνών συμφωνιών.

»Στο βασικό ιστορικό πρόβλημα, το κύριο, το μέγιστο και ισχυρότερο επιχείρημα της Ελλάδος, είναι το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Πρόσθεσε δε, ότι «αυτή η μήνυση έπρεπε να μην έρθει στην Ολομέλεια αλλά να λυθεί στη Δικαιοσύνη».

«Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πριν διαβιβάσει τις εγκλίσεις έπρεπε να κάνει στοιχειώδη έλεγχο με όλα τα νομικά επιχειρήματα που ακούστηκαν.

»Οι αποφάσεις των βουλευτών δεν λύνονται με μηνύσεις αλλά πολιτικά και με οριστικό κριτή τον ελληνικό λαό.

»Στο Σύνταγμα μας, οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης γνώμης με μόνη εξαίρεση τη συκοφαντική δυσφήμιση», τόνισε ο κ. Τασσούλας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» – «Η κυβέρνηση προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη»

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης για Τέμπη, υποκλοπές, e-mails αποδήμων και χρήση πρωθυπουργικού αεροσκάφους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει μετατρέψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ΙΧ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...