Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο ολοκληρώνεται η συμφωνία με ΟΝΕΧ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο ολοκληρώνεται η συμφωνία με ΟΝΕΧ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό DFC.

Αυτό προέκυψε από τη επίσκεψη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τις συνομιλίες με τους εργαζόμενους, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού, Νίκου Παπαθανάση, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ και του πρόεδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα .

Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, οι βουλευτές Δυτικής Αττικής, Ευάγγελος Λιάκος και Γιώργος Κώτσηρας και ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου.

«Η διαδικασία παίρνει μπρος από αύριο ώστε σε λίγους μήνες τα ναυπηγεία να έχουν αναγεννηθεί και η ναυπηγική βιομηχανία να γίνει αυτό που πάντα ήταν, το καμάρι της Ελλάδας» είπε ο υπουργός.

Η διαδικασία

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι να επαναληφθεί για την Ελευσίνα το μοντέλο της ΟΝΕΧ στο ναυπηγείο του Νεωρίου, Σύρου και αναλυτικά είπε τα εξής:

«Τον περασμένο Νοέμβριο, στο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον, με τη μεσολάβηση του κυρίου ρέσβη, συναντήθηκα με τους ανθρώπους της DFC. Κατ’ αρχάς, να καταλάβετε τι είναι η DFC για να απαντηθούν και οι απορίες σας.

Η DFC είναι ένας αμερικανικός κυβερνητικός οργανισμός, είναι το αμερικάνικο κράτος δηλαδή το οποίο τη διοικεί, με σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων στρατηγικής σημασίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκτός των ΗΠΑ.

Όταν πήγαμε εκεί το Νοέμβριο, ο Οργανισμός αυτός δεν μπορούσε να χρηματοδοτεί χώρες όπως ήταν η Ελλάδα, γιατί είχε προσανατολισμό σε χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες.

Θέσαμε, όμως, το θέμα της Ελευσίνος, τη σημασία που έχει για την αμερικανική κυβέρνηση αυτό το ναυπηγείο και τον τρόπο που αυτό το ναυπηγείο μπορεί να γίνει πολύ επιτυχημένο.

Εξήραμε την ικανότητα των εργαζομένων του, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα το έχουν κρατήσει ανοιχτό με θυσίες – το αναγνωρίζουμε.

Και τους προτείναμε να συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχήμα της ΟΝΕΧ. Διότι η DFC για να μπορέσει να συμμετέχει κάπου, πρέπει να υπάρχει πάντα μία αμερικάνικη εταιρεία η οποία θα θέλει να συμμετάσχει στο σχήμα.

Θα είχαμε φτάσει ενδεχομένως γρηγορότερα εδώ που είμαστε σήμερα αν δεν είχε προκύψει στο ενδιάμεσο ο COVID-19.

Τώρα, να εξηγήσω με βάση το ερώτημα του προέδρου των εργαζομένων, για το θέμα της διαδικασίας. Κατ’ αρχάς να δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα: Η πρώτη σημαντική κίνηση ήταν η αλλαγή της νομοθεσίας από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών στο τέλος Δεκεμβρίου όταν συμπεριελήφθη η Ελλάδα στις χώρες που μπορούσε η DFC να χρηματοδοτήσει.

Επρόκειτο για μία τροπολογία η οποία ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο με την ψήφο και των δύο κομμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δηλαδή και του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος.

Στη συνέχεια, είχα προσωπικά επαφή με τον κύριο Μενέντεζ, ο οποίος είναι ο γερουσιαστής από το Δημοκρατικό Κόμμα στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Φυσικά με τον ομόλογό μου, τον υπουργό Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κύριο Ρος, τον διευθύνοντα σύμβουλο της DFC, τον κύριο Μπόελερ και τον υφυπουργό Εξωτερικών – αρμόδιο για τις επενδύσεις στο εξωτερικό, κύριο Κραντς.

Χρειάστηκε το διοικητικό συμβούλιο της DFC να εξετάσει το ναυπηγείο μας. Θυμάστε, είχαμε έρθει εδώ με έναν υπεύθυνο που είχε στείλει η DFC, τον κύριο Κέιλερ, πριν από μερικούς μήνες. Εξετάστηκαν όλα τα πλάνα του ναυπηγείου.

Κατέθεσε η ΟΝΕΧ το business plan και το τι θέλει να κάνει σε αυτό το ναυπηγείο εδώ, πώς θέλει να αναπτυχθεί αυτό το ναυπηγείο τα επόμενα χρόνια.

Και το διοικητικό συμβούλιο της DFC αποφάσισε ομόφωνα ότι αυτό είναι ένα project το οποίο και θέλουν και μπορούν να χρηματοδοτήσουν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να γίνει η εξυγίανση. Αυτό είναι το χαρτί που έχετε στα χέρια σας.

Η διαδικασία του due diligence είναι τυπική και υποχρεωτική για να δοθούν κάπου χρήματα, αυτό το καταλαβαίνετε.

Στο ερώτημα: δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 60 ημέρες το due diligence, που ξεκινάει άμεσα. Άρα, στο επόμενο θεωρητικά τρίμηνο όλα αυτά θα έχουν τελειώσει και θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη συναλλαγή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...