Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Πολεμικά Ναυτικά Ελλάδας, Κύπρου Γαλλίας και Ιταλίας αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Αν. Μεσογείου

Τα Πολεμικά Ναυτικά Ελλάδας, Κύπρου Γαλλίας και Ιταλίας αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Αν. Μεσογείου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε μια νέα σημαντική συνεργασία με στόχο να σταλεί το μήνυμα ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν θα καταστεί τουρκική λίμνη προχωρούν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, σύμφωνα με τον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Alpha (ρεπορτάζ Νικόλας Ζαννέττος).

Τα Υπουργεία Άμυνας των τεσσάρων χωρών αναμένεται να ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες μέσω κοινής διακήρυξης την έναρξη ναυτικής παρουσίας που θα εκτείνεται από την περιοχή της Λιβύης μέχρι και την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο της κοινής διακήρυξης είναι ήδη έτοιμο και οι ανακοινώσεις είναι θέμα χρόνου.

Πολεμικά σκάφη και των τεσσάρων χωρών αναμένεται να πραγματοποιούν στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινές περιπολίες στην περιοχή.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων θα καθορίζονται οι βάσεις στις οποίες θα σταθμεύουν τα σκάφη που θα συμμετέχουν τα οποία θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ασκούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Εξάλλου την Πέμπτη ο νέος Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, είχε συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας με αποκλειστικό αντικείμενο τις συνεργασίες και συμμαχίες που αναπτύσσονται με φίλες χώρες με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Για την ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής και ναυτικής παρουσίας της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο είχε μιλήσει άλλωστε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 16 Ιουνίου ο τέως Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης.

Τότε ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, είχε αναφέρει στην παρέμβαση του την ανάγκη για ενίσχυση της επιχειρησιακής δέσμευσης της ΕΕ τονίζοντας πως θα πρέπει να αναπτυχθεί πλατφόρμα των Υπουργείων Άμυνας των κρατών μελών ώστε να υπάρχουν συνέργειες και μεγαλύτερη εμπλοκή τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Προπομπός η κοινή άσκηση

Προπομπός των ανακοινώσεων ήταν η κοινή αεροναυτική άσκηση των τεσσάρων χωρών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη που μας πέρασε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Λεμεσού.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η Γαλλική Φρεγάτα «ACONIT» με το οργανικό της ελικόπτερο, η Ιταλική Φρεγάτα «ALPINO» με το οργανικό της ελικόπτερο, ενώ από Κυπριακής πλευράς συμμετείχαν τα Περιπολικά Πλοία «ΤΣΟΜΑΚΗΣ», «ΓΕΩΡΓΙΟΥ», «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ», το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» της Διοικήσεως Ναυτικού του ΓΕΕΦ, 2 ελικόπτερα της Διοικήσεως Αεροπορίας του ΓΕΕΦ και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, η Άκατος «ΘΗΣΕΑΣ» της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.

Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός της άσκησης διεξήχθη από το ΓΕΕΦ σε συνεργασία με τα Επιτελεία των τριών χωρών.

Επιπλέον τα πιο πάνω μέσα συμμετείχαν σε εικονικό επεισόδιο Έρευνας και Διάσωσης υπό το συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Η Σχολή Ευελπίδων στις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...