Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΡΤ: Συντηρεί το κλίμα έντασης η Τουρκία – Καταδίκη από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν

ΕΡΤ: Συντηρεί το κλίμα έντασης η Τουρκία – Καταδίκη από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κλιμακώνει καθημερινά τις εμπρηστικές επιθέσεις σε βάρος της χώρας μας ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού σε ένα ακόμη ρητορικό παραλήρημα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η ιμπεριαλιστική Γαλλία χρησιμοποιεί ως δόλωμα την ανίσχυρη Ελλάδα αλλά αυτό δεν μπορεί σταματήσει την Άγκυρα».

Η γερμανική Die Welt αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πολεμικό στο Αιγαίο ή να καταρρίψουν ένα μαχητικό, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

Τη δυσαρέσκεια και την αντίδραση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον προκάλεσαν οι λεονταρισμοί του Ερντογάν και ήδη η Κομισιόν εξειδικεύει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αν δεν αποκλιμακώσει την ένταση και τα οποία θα αποφασιστούν στην επικείμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφασισθούν, αλλά και να ενεργοποιηθούν άμεσα τα μέτρα κυρώσεων κατά της επιθετικής Τουρκίας.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειασθεί να πάρουμε τα μέτρα που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ και θα εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικά θέματα, Πήτερ Στάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλέγμα των κυρώσεων ενδέχεται να εφαρμοσθεί άμεσα, ακόμα και με την λήξη των εργασιών της Συνόδου.

«Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές.

»Ψάχνουμε ένα τρόπο να δώσουμε μία τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία» σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης από την Άγκυρα.

Στο όλο κλίμα, άρθρο που δημοσίευσε η Γερμανική Die Welt, παρουσιάζει τους στρατηγούς του Ερντογάν να «σταματούν» τα πολεμικά του σχέδια, καθώς τους καλούσε να βυθίσουν ένα Ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ένα Ελληνικό μαχητικό και εκείνοι αρνήθηκαν χωρίς συνέπειες!

«Η γερμανική εφημερίδα είναι η έγκριτη εφημερίδα, δεν έχει διαψευστεί αυτό ούτε από την τουρκική κυβέρνηση αλλά ούτε και από την Τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο και αυτό αναδεικνύει για άλλη μία φορά ποιος προκαλεί στην περιοχή και ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας» επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο OPEN.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον με αυστηρή ανακοίνωση του State Department καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

«Στόχος είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου.

»Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, το State Department ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του «EastMed Act».

Έσπευσε δε, να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου.

Για το θέμα αυτό συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Η απόφαση δεν ικανοποίησε την Άγκυρα καθώς σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι «αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική του ανακοίνωση.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ δύο φίλων χωρών αλλά και απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κύπρο, τις ΗΠΑ και χώρες της ευρύτερης περιοχής για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή» προσθέτει.

Σημαντικό εταίρο και παίκτη – κλειδί χαρακτήρισε την Κύπρο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο νησί, Τζούντιθ Γκάρμπερ, με την οποία ενισχύεται, όπως είπε, η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στην Nοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Γιώργος Σιδέρης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...