Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Καστελλόριζο στο στόχαστρο Ερντογάν – Τι λένε Συρίγος και Φίλης

Το Καστελλόριζο στο στόχαστρο Ερντογάν – Τι λένε Συρίγος και Φίλης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις επόμενες κινήσεις του «Ορούτς Ρέις», αλλά και τη στρατηγική του Ερντογάν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει βάλει στο στόχαστρό του το Καστελλόριζο, επιχείρησαν να εξηγήσουν μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ οι διεθνολόγοι Άγγελος Συρίγος και Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, η Ελλάδα έχει στοχοποιηθεί από τον Ερντογάν και είναι η προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο.

«Εφόσον το “Ορούτς Ρέις” προχωρά σε σεισμικές έρευνες και δεν κόβει βόλτες και κάνει επίδειξη σημαίας, το να βρεθεί στα 6 μίλια, στην αιγιαλίτιδα ζώνη, καθώς μιλάμε για παραβίαση κυριαρχίας και όχι δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ασφαλώς η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει», υπογραμμίζει.

Προσθέτει δε ότι «ο Ερντογάν συνομιλεί με την ιστορία.

»Δεν συνομιλεί ούτε με τη Μέρκελ ούτε με τον Τραμπ ούτε με τον Πούτιν.

»97 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης δίνει τον δικό του αγώνα ανεξαρτησίας για τη δική του Τουρκία, θέλοντας να αντικαταστήσει τον Κεμάλ.

»Αν επικρατήσει ο Ερντογάν, το πολιτικό όν που έχει μάθει να επιβιώνει και που επί 18 χρόνια κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή, θα προσμετρήσει τις συνέπειες που θα έχουν οι επιλογές του κυρίως για την τουρκική οικονομία, όχι τόσος οι κυρώσεις, αλλά ο αντίκτυπος των επενδύσεων».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Συρίγος τονίζει ότι η παραβίαση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά.

«Ο Ερντογάν αναζητά κάτι να ισοφαρίσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.

»Αυτό μπορεί να είναι η απόδοση δικαιωμάτων, να πάει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου να κάνει έρευνες ή εκμετάλλευση η στην περιοχή νοτίως της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και ανατολικά της Κρήτης, δηλαδή στην περιοχή του “τουρκολιβυκού” μνημονίου.

»Τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι μήπως λόγω των πιέσεων φτάσει δίπλα στην αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελλόριζου, στα 6 μίλια, σταματήσει εκεί πέρα και πει ότι «κάναμε τις έρευνες μας και αφού ολοκληρώσαμε αυτή τη φάση και κανείς δεν μπόρεσε να σταματήσει την μεγάλη και ισχυρή Τουρκία, τώρα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξηγεί ο κ. Συρίγος.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι «πριν δύο εβδομάδες ο Ερντογάν κυνηγούσε θερμό επεισόδιο, ενώ τις τελευταίες μέρες αποδέχεται ότι μπορεί να συμβεί, αλλά δεν το κυνηγάει.

»Ενώ πριν μιλούσε για γαλάζια πατρίδα, τώρα έχει επικεντρωθεί στο Καστελλόριζο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...