Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνικοί Patriot -μια συστοιχία- αναπτύσσονται στη Σαουδική Αραβία

Ελληνικοί Patriot -μια συστοιχία- αναπτύσσονται στη Σαουδική Αραβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει το κόστος για την μεταφορά και λειτουργία μιας συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και θα χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Patriot στην έκδοση Pac3, μεταδίδει το Πρώτο Θέμα. Τι θα προβλέπει η συμφωνία της Αθήνας με το Ριάντ.

Η πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η συνομολόγηση ρήτρας για αμοιβαία αμυντική συνδρομή σε περίπτωση που η Αθήνα ή το Άμπου Ντάμπι δεχθούν απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας τους, ήταν μία εξέλιξη που ενόχλησε την Τουρκία.

Συνεχίζοντας την οικοδόμηση σχέσεων που βασίζονται στα κοινά συμφέροντα, η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για την μεταφορά μιας συστοιχίας ελληνικών αντιαεροπορικών Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την μεταφορά, τοποθέτηση και επιχειρησιακή λειτουργία μιας συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot -ιδιοκτησίας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας- στη Σαουδική Αραβία, επιχειρείται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει το κόστος για την μεταφορά και λειτουργία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας και θα δεσμευτεί για την χρηματοδότηση του κόστους ώστε η συστοιχία των ελληνικών Patriot να αναβαθμιστεί στην έκδοση Pac3.

Εκτός από το κινητό αντιαεροπορικό σύστημα, η συμφωνία της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία θα περιλαμβάνει και το αναγκαίο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που θα μετακινηθούν στο βασίλειο των Σαούντ και θα είναι επιφορτισμένοι με την λειτουργία των Patriot.

Θα πρόκειται για τουλάχιστον 40 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, αναλόγως των σταθμών εκτόξευσης που θα συμφωνηθεί να δανειστούν στην Σαουδική Αραβία.

Με την μεταφορά των ελληνικών Patriot, ενός αμιγώς αμυντικού συστήματος στη Σαουδική Αραβία, η Αθήνα φιλοδοξεί να σφυρηλατήσει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις με το Ριάντ, όπως πράττει μεθοδικά και με το Άμπου Ντάμπι.

Τη στιγμή που η Τουρκία ευθυγραμμίζεται με το Κατάρ που χρηματοδοτεί ανοικτά την τουρκική οικονομία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιλέγουν να συμπορευθούν στρατηγικά με την Ελλάδα.

Το σύστημα Patriot

Τα Patriot είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χιλιόμετρα και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής τα 150 χιλιόμετρα.

Το αντιαεροπορικό σύστημα αποτελείται από το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών, το Ραντάρ, το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής και τους Σταθμούς Εκτόξευσης.

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.

Τα Patriot έχουν δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής εννέα στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι έξι σταθμούς ελέγχου εμπλοκής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Η Σχολή Ευελπίδων στις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...