Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ταραντίλης: Ένας μήνας σε lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ

Ταραντίλης: Ένας μήνας σε lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επαναλαμβάνοντας ότι κάθε Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινώνονται αργότερα από τον Νίκο Χαρδαλιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει «βήμα βήμα».

Μιλώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Χρήστος Ταραντίλης επιβεβαίωσε ότι οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς θα ληφθουν αύριο Παρασκευή, ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση για το αν προβλέπεται το άνοιγμα κομμωτηρίων και των λοιπών δραστηριοτήτων που έκλεισαν μετά τις γιορτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως δεν μπορεί να απαντήσει κάτι που δεν έχει αποφασιστεί.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων.

»Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων.

»Αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται -μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας», πρόσθεσε.

«Αυτό θα γίνει και αύριο», υπογράμμισε.

«Σε κάθε περίπτωση -λαμβάνοντας υπόψη και τα διαδραματιζόμενα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- συνεχίζουμε την άμυνα απέναντι στην πανδημία και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση, εφαρμόζοντας το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό. πρόσθεσε.

«Το αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ή όχι στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, θα υπάρχει μια εισήγηση από την επιτροπή και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε», σημείωσε επίσης.

«Αυτό που σίγουρα όμως θα συμβεί, μην έχουμε αυταπάτες, είναι ότι δεν πρόκειται να ζήσουμε μηδενικά κρούσματα», πρόσθεσε αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διαχειριστεί μια κατάσταση η οποία «δεν θα ξεφύγει και όσο το δυνατόν σιγά σιγά, με ασφάλεια να ανοίγουμε και οικονομία και παιδεία».

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πιθανό το άνοιγμα των σχολείων «σε δόσεις», ο κ. Ταραντίλης απάντησε πως όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα σε σύγκριση με τα δεδομένα της 14ης Δεκεμβρίου, της ημέρας που άνοιξε το click away, είναι καλύτερα.

Τα δεδομένα αυτά, όπως είπε, θα δοθούν στους ειδικούς οι οποίοι θα κάνουν τις εισηγήσεις τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ένας μήνας σε lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα.

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν θα πει οικονομία ή παιδεία», απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τους εμβολιασμούς

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί 65.005 άτομα, δηλαδή το 0,6% του πληθυσμού.

»Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα επιταχυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων, ώστε η συλλογική ανοσία να έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι.

»Χθες παραλήφθηκαν οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου Moderna».

Πρόσθεσε επίσης ότι «Παράλληλα, αυξάνονται οι δόσεις από την Pfizer και αναμένεται να προστεθούν τα εμβόλια από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson.

Στο μεταξύ έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας ηλικίας 85 και άνω ετών και ήδη έχουν πάρει σχετικό μήνυμα δεκάδες χιλιάδες και έχουν επιβεβαιωθεί 110.000 ραντεβού που θα ξεκινήσουν από τις 16 Ιανουαρίου.

Πολίτες που θέλουν να αλλάξουν το ραντεβού μπορούν να το κάνουν έως και 72 ώρες πριν την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι μετά το δεύτερο εμβόλιο θα χορηγείται στους εμβολιασμένους πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Και αυτό -όπως εισηγείται ο πρωθυπουργός με επιστολές του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.- είναι σημαντικό να καθιερωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι -όπως τονίζει- ένας τρόπος για να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών-Μελών αλλά και σε τρίτες χώρες, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ισχύουν αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο κ. Ταραντίλης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Ταραντίλης γνωστοποίησε ότι λειτουργούν 150 σημεία με 282 εμβολιαστικά κέντρα και θα προστεθούν 144 εμβολιαστικά κέντρα στις 20/1.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Χειροπέδες σε 43χρονο που υποκινούσε βία κατά των ομοφυλόφιλων μέσω social media

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...