Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας υπενθύμισε στον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα τούς στάθηκε όταν δεν τους στήριζε κανείς – Τι είπε για Τουρκία

Ο Δένδιας υπενθύμισε στον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα τούς στάθηκε όταν δεν τους στήριζε κανείς – Τι είπε για Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, δια της διπλωματικής οδού», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη σημερινή του συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ Αλ Μάλικι.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Αλ Μαλίκι για το 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, ο οποίος διεξήχθη την Τρίτη στην Αθήνα, αλλά και γενικά για το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ως γνωστόν, τόνισε, η Ελλάδα προσέρχεται στις επαφές αυτές με καλή πίστη.

«Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία.

»Δηλαδή την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε.

Ο κ. Δένδιας, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο υπουργείων Εξωτερικών, Ελλάδος και Τουρκίας, που θα διεξαχθούν την Τετάρτη στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του και φίλο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια συνάντηση που θα έχει κάποιο νόημα και θα διεξαχθεί μέσα σε κατάλληλο κλίμα.

Ο ΥΠΕΞ, ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα διατηρεί στενούς και ιστορικούς δεσμούς με τον παλαιστινιακό λαό, καθώς, όπως είπε «Βρεθήκαμε στο πλευρό σας σε δύσκολες στιγμές και είμαστε μία δυτική χώρα που σας συμπαραστάθηκε έμπρακτα κατά τη στιγμή που δεν τυγχάνατε της διεθνούς αναγνώρισης και υποστήριξης που σήμερα έχετε».

«Θα ήθελα να το τονίσω αυτό, γιατί η στάση της Ελλάδος ήταν πάντα μια στάση αρχών και όχι μια στάση καιροσκοπισμού, ή αναμονής ανταλλαγμάτων», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, αναφέροντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί την εμβάθυνση των σχέσεων τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Διμερώς «προσβλέπουμε στην εντατικοποίηση των επαφών, όπως με τη συνάντηση μεταξύ των Γενικών Γραμματέων των δυο Υπουργείων μας στις 12 Απριλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, συμπλήρωσε ο υπουργός, «σχεδιάζουμε μαζί την επιμόρφωση νέων Ελλήνων και Παλαιστινίων διπλωματικών στη διπλωματική μας ακαδημία και είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε στήριξη, εφόσον εσείς το κρίνετε σκόπιμο και το ζητήσετε, για την διοργάνωση και την διεξαγωγή των προσεχών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών».

«Στο πολυμερές επίπεδο υπάρχει πάντα περιθώριο για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή της Κύπρου, αλλά και της πολυμερούς συνεργασίας, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο του Φόρουμ για τον Αγωγό Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το East Med Gas Forum», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική στάση.

»Θεωρούμε ότι η διεύρυνση του East Med με νέα μέλη θα αποβεί ωφέλιμη για το σύνολο της περιοχής».

Σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης δυο κρατών, εντός των ορίων του 1967 με τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα και των δυο κρατών, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Για αυτόν τον λόγο, εξήγησε, η Ελλάδα υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία και κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, επεσήμανε ο υπουργός, η Ελλάδα έχει υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ειρηνευτική διαδικασία, αναφέροντας τον Πρέσβη, Θρασύβουλος Σταματόπουλος, ο οποίος, όπως τόνισε, είναι μια εξαιρετική περίπτωση διπλωμάτη άξια στήριξης.

«Επίσης είναι σημαντικό να υπογραμμίσω ότι οι συμφωνίες ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τέσσερις αραβικές χώρες δημιουργούν μια νέα δυναμική στην περιοχή.

»Ευελπιστούμε ότι θα συμβάλουν στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας υπενθύμισε τη θέση του ότι θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, είναι η σταθερή και πλήρης προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

Στο διεθνές δίκαιο, συμπλήρωσε, συμπεριλαμβάνεται η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία, είπε «τόσο εμείς, όσο και εσείς, έχουμε επικυρώσει, καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Στη βάση αυτών των αναλλοίωτων αρχών, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «η θέση μας για την ειρηνευτική διαδικασία είναι ξεκάθαρη.

»Και παρακαλούμε και από την πλευρά σας να διατυπώνετε την προσήλωση στις αρχές αυτές πέραν από τα ζητήματα που σας αφορούν άμεσα και στα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας, όπως π.χ. η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Τέλος, ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να τονίσει στον Παλαιστίνιο ομόλογό του, την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, το οποίο, όπως ανέφερε, αναγνωρίζεται ως πρώτος θεματοφύλακας των Ιερών Προσκυνημάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...