Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πράσινη» Ρένα – Τι είπε η Δούρου για κλιματική κρίση και πράσινη μετάβαση: «Να κλείσει η εφιαλτική παρένθεση Μητσοτάκη»

«Πράσινη» Ρένα – Τι είπε η Δούρου για κλιματική κρίση και πράσινη μετάβαση: «Να κλείσει η εφιαλτική παρένθεση Μητσοτάκη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Να κάνουμε το παν για να κλείσει σύντομα αυτή η εφιαλτική παρένθεση που λέγεται κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν το κεντρικό μήνυμα της Ρένας Δούρου, Τοµεάρχης Κλιµατικής Αλλαγής και Μέλος του Πολιτικού Συµβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην ανοικτή πολιτική εκδήλωση μαζί με τους Ν. Παππά, Γ. Βασιλειάδη, Κ. Μπάρκα που διοργάνωσε χθες η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας. Η κα. Δούρου μεταξύ άλλων είπε:

• Η παρουσία σας φανερώνει ενδιαφέρον σας για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη ρότα του τόπου.

Για το πώς μπορούμε μαζί να κτίσουμε το νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με καταπολέμηση των ανισοτήτων, στη βάση μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης, πλήρως εναρμονισμένης με αυτό που σήμερα αποτελεί την κρίσιμη προτεραιότητα για το μέλλον των παιδιών μας.

Την κλιματική κρίση που είναι το σύγχρονο πεδίο σύγκρουσης της Αριστεράς και της Δεξιάς.

Του αριστερού και δεξιού δρόμου για την αντιμετώπισή της.

• Στον δεξιό δρόμο, τον καθοριστικό ρόλο παίζουν η αγορά και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτά που μέχρι πρότινος είχαν ταυτιστεί με τα ορυκτά καύσιμα..

Αυτή η προσέγγιση μετατρέπει την πράσινη μετάβαση σε ένα, νέο ταξικό εργαλείο, κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των πιο αδύναμων.

Εκείνων πχ που δεν έχουν να πληρώσουν ένα ακριβό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο σαν αυτά που διαφήμισε ο Πθ στην Αστυπάλαια πρόσφατα, μιλώντας, ανακριβώς, για πράσινο νησί, ξεχνώντας ή αγνοώντας ότι τον τίτλο κατέχει η Τήλος.

• Στον αντίποδα, ο αριστερός δρόμος, που προτάσσει τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την καταπολέμηση των όλο και περισσότερων και βαθύτερων ανισοτήτων.

• Είναι η δική μας προσέγγιση, αυτή ακριβώς που σκιαγραφούν οι Προγραμματικές μας Θέσεις, δίνοντας έμφαση στη δίκαιη πράσινη μετάβαση, στην κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη, στην ενεργειακή δημοκρατία.

Στις δημόσιες υποδομές, στις αξιοπρεπείς πράσινες θέσεις δουλειάς.

• Προωθεί θεσμούς όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες που συμβάλλουν στην επίτευξη όσων ανέφερα, μέσα από αποκεντρωμένη και δημοκρατική παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, με τη συμμετοχή των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος να γίνει η υπόθεση του περιβάλλοντος, υπόθεση του μέλλοντος όλων μας και όχι του 1%, που είναι ο δρόμος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο οποίος επιλέγει προσωπείο ανάλογα με το ακροατήριο.

Πράσινο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μαύρο, όταν κατάργησε την νομική προστασία του περιβάλλοντος, όπως έκανε με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20, που ψήφισε άρον – άρον, με τη Βουλή να υπολειτουργεί στην πρώτη φάση της πανδημίας πέρσι.

Ή όταν αποδόμησε τους ευρωπαϊκούς κανόνες που προστατεύουν τις περιοχές Natura και υποβάθμισε τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, ανοίγοντας έτσι κερκόπορτες σε επιχειρηματικά συμφέροντα και αφήνοντας έκθετη τη χώρα σε ενδεχόμενες κυρώσεις από την ΕΕ.

Αποδεικνύοντας έτσι πόσο όψιμα ευρωπαϊστής και οικολόγος είναι.

• Την ώρα που στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν ξεκινήσει πράσινες συμφωνίες, πράσινα ντιλ, ενόψει των ορόσημων του 2030 και του 2050, τα μόνα ντιλ που ενδιαφέρουν τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι εκείνα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα των δημόσιων ενεργειακών δικτύων και υποδομών.

Στερώντας έτσι το Δημόσιο από ένα σοβαρό εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής, ακριβώς στην περίοδο που αυτό είναι αναγκαίο.

• Και για να έχουμε την πλήρη εικόνα, ας μην ξεχνάμε και τη συστηματική ακύρωση του περιβαλλοντικού έργου της προηγούμενης κυβέρνησης από τη σημερινή.

Από την ακύρωση των κυρωμένων δασικών χαρτών ως τις τεράστιες καθυστερήσεις στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ ή το πάγωμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

• Κάθε ακύρωση, κάθε καθυστέρηση πλήττει το πλέγμα προστασίας του περιβάλλοντος που πρώτη οικοδόμησε η κυβέρνηση της Αριστεράς και είναι μια ευκαιρία που προσφέρει ο κ. Μητσοτάκης σε πρόθυμα ιδιωτικά συμφέροντα.

Σε επενδυτές που δεν σέβονται το κράτος δικαίου.

• Βιώνουμε σήμερα την αμφισβήτηση του κράτους δικαίου και του δημόσιου συμφέροντος από εκείνους που από το Σύνταγμα έχουν χρέος να τα υπηρετούν και να τα προστατεύουν.

Και η περίπτωση του περιβάλλοντος είναι εμβληματική.

• Πλέον ο τόπος έχει χάσει 1.3 εκατομμύριο δασικών εκτάσεων – μια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή στην οποία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε χαμογελαστά με… χορηγούς αναδασώσεων ενώ το μέχρι σήμερα έργο του δεν δίνει εχέγγυα για το μέλλον.

• Γίνεται φανερό ότι επειδή ο τόπος δεν αντέχει και άλλες τέτοιες επιτελικές επιτυχίες, επειδή η κλιματική κρίση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια της νεοδεξιάς του κ. Μητσοτάκη, οφείλουμε κυρίως στη νέα γενιά, να κάνουμε το παν για να κλείσει σύντομα αυτή η εφιαλτική παρένθεση που λέγεται κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και μαζί νομίζω ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Στ. Κασσελάκης: Θα καταργήσουμε τη μπίζνα των απογευματινών χειρουργείων – Πραγματική Δημόσια Υγεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Εστέρ Ντιφλό: Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισεκατ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...