Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Δένδιας θύμισε στους Ισπανούς τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571)

Ο Νίκος Δένδιας θύμισε στους Ισπανούς τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Νίκος Δένδιας, σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ο Ισπανικός Φιλελληνισμός», πολύ εύστοχα έπιασε το νήμα της εν όπλοις ισπανικής υποστήριξης στην ελληνική υπόθεση από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (ιταλ. Battaglia di Lepanto) είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία.

Αποτελεί, δε, ακόμη και ιστορικό σταθμό στη ναυτική τακτική, καθώς και στη ναυπηγική.

Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρέμεινε στην ιστορία η ναυμαχία που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου του 1571, αφ’ ενός μεν μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση), αφ’ ετέρου δε του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου -κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες και στο Ακρωτήριο Σκρόφα.

Του ισπανικού στόλου ηγούνταν ο αδελφός του Βασιλέως της Ισπανίας Δον Ιωάννης ο Αυστριακός (Don Juan d’ Austria), υπό την αρχηγία του οποίου τέθηκε όλος ο συμμαχικός στόλος.

Η ονομασία της, δε, προήλθε όχι από την πόλη της Ναυπάκτου, αλλά από την ονομασία (θέση) του Κόλπου που έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος ονομαζόταν από τους Ενετούς «Κόλπος της Ναυπάκτου».

Οι Δυτικοί ιστορικοί χρησιμοποιούν την ονομασία Ναυμαχία του Λεπάντο (Naval Battle of Lepanto) από το μεσαιωνικό όνομα της πόλης.

Η ναυμαχία αυτή έληξε με πλήρη νίκη των συμμαχικών πλοίων, εκ των οποίων μόνο 15 βυθίστηκαν και φονεύθηκαν περί τους 8.000 εκ των πληρωμάτων τους.

Οι απώλειες του οθωμανικού στόλου ήταν τεράστιες, μόλις 40 πλοία εκ των 273 διέφυγαν την καταστροφή ή την αιχμαλωσία, υπό τον Ουλούτς Αλή ή Κιλίτζ Αλή Πασά, (όπως ήταν το μετέπειτα όνομά του), στο δε έμψυχο οι απώλειες υπολογίσθηκαν σε 30.000 νεκρούς και 15.000 αιχμαλώτους εκ των οποίων 1.500 ήταν Έλληνες των ελλαδικών και τουρκικών παραλίων, που υπηρετούσαν στον οθωμανικό στόλο και απελευθερώθηκαν.

Την καταστροφή του τουρκικού στόλου συμπλήρωσε νυκτερινή καταιγίδα με μεγάλη τρικυμία στη θαλάσσια περιοχή, η οποία έπληξε τα τουρκικά πλοία που είχαν διαφύγει στα ανοικτά, εκ των οποίων σώθηκε μόνο η αλγερινή ναυαρχίδα.

Ο Νίκος Δένδιας που γνωρίζει τον συμβολισμό και τη σημασία της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου τόσο για τον δυτικό χριστιανικό κόσμο όσο και για τους Οθωμανούς, φρόντισε να την υπενθυμίσει στους Ισπανούς.

Ο χαιρετισμός του Νίκου Δένδια:

Είναι χαρά μου να απευθύνω χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου για τον Ισπανικό Φιλελληνισμό κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την ισπανική υποστήριξη προς τον αγώνα μας για ανεξαρτησία, πριν 200 χρόνια.

Υποστήριξη που για την ακρίβεια ανάγεται αιώνες πριν από την Ελληνική Επανάσταση.

Το 1571, κατά την ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ο Don Juan ηγήθηκε με επιτυχία του στόλου της Ιερής Ένωσης εναντίον του στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τον καθοδηγούσαν τα ίδια ακριβώς ιδανικά που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση.

Μετά την έναρξη του Ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας, η Ισπανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες προς τις οποίες στράφηκαν οι Έλληνες εξεγερμένοι για υποστήριξη του αγώνα τους.

Ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας ξεκίνησε κατά την περίοδο της Φιλελεύθερης Τριετίας (Trienio Liberal), η Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας έστειλε ως απεσταλμένο το 1822 στη Μαδρίτη τον Ανδρέα Λουριώτη.

Απευθυνόμενος στον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, ο Λουριώτης ζήτησε βοήθεια εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης:

«Από τη μεγαλόψυχη Ισπανία, ένα έθνος το οποίο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο δείχνει στον κόσμο ότι συναισθάνεται όλες τις αξίες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας».

Εννέα τουλάχιστον Ισπανοί Φιλέλληνες κατέφθασαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και συνέβαλαν στον σκοπό του.

Έκτοτε, η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις σε ταραχώδεις περιόδους.

Και οι δύο αποκατέστησαν δημοκρατικές κυβερνήσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Ακολούθως, έγιναν μέλη της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, κατά την δεκαετία του 1980.

Από τότε έχουμε διευρύνει τους δεσμούς μας σε όλους τους τομείς, τον πολιτικό οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Και ασφαλώς δεν μπορούμε να λησμονήσουμε ότι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα στην Ισπανία είναι Έλληνας.

Η Ελλάδα και η Ισπανία, μεσογειακές χώρες με ισχυρή ναυτική παράδοση, μοιράζονται πολλά: την προσήλωση σε κοινές αξίες όπως η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μοιραζόμαστε επίσης κοινές προκλήσεις όπως:

– Η αστάθεια στην ευρύτερη γειτονιά μας,

– Οι κίνδυνοι από την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, και

– Ευάλωτα κράτη στην περιοχή μας

Από κοινού, θα εξακολουθήσουμε να προασπίζουμε τις κοινές μας αξίες και να αντιμετωπίζουμε τις κοινές μας προκλήσεις.

Δείτε τον χαιρετισμό σε βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισπανία: Ο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – Ποιός είναι ο λόγος

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Νίκος Δένδιας: Με εθνική ενότητα και υπευθυνότητα οφείλουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία μας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...