Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Φραγκογιάννης στη Σαουδική Αραβία με επιχειρηματική αποστολή

Ο Φραγκογιάννης στη Σαουδική Αραβία με επιχειρηματική αποστολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διήμερη επιχειρηματική επίσκεψη στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιεί ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης, στις 12 με 14 Μαρτίου 2022, μαζί με πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή, πέντε μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ.

Από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας στην αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων κ. Ορέστης Καβαλάκης, καθώς επίσης η υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη και η γενική γραμματέας του Υπ. Τουρισμού κα Ολυμπία Αναστασοπούλου.

Τον υφυπουργό Εξωτερικών συνοδεύουν επίσης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, κ. Γιάννης Σμυρλής, ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Γιώργος Φιλιόπουλος και ο γενικός διευθυντής του ΟΑΕΠ κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος.

Με στόχο την ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών, θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης ολοήμερο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ, στη διάρκεια του οποίου θα διεξαχθούν επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β, που διοργανώνουν το Invest Saudi και το Enterprise Greece υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη 43 εταιριών από τους κλάδους των κατασκευών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας, της κυβερνοασφάλειας, των τραπεζών, καθώς και θεσμικοί παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Βιδάλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων κ Χάρης Λαμπρόπουλος και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του ΕΒΕΑ και του ΣΕΒΕ.

Στην αποστολή συμμετέχει και ο πρόεδρος της TEMES AE κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά στο νεοϊδρυθέν Επιχειρηματικό Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, το οποίο αναπτύχθηκε για τη διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Την πρώτη ημέρα του ταξιδιού, στις 12 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη και παρουσίαση από την σαουδαραβική πλευρά, του φιλόδοξου πολιτιστικού έργου μετασχηματισμού της ιστορικής πόλης Aλ Ούλα της περιφέρειας της Μεδίνα στη βορειοδυτική χώρα, σε τουριστικό και πολιτιστικό πόλο, με βιώσιμο τρόπο.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί σε τρία στάδια μεταξύ 2023, 2030 και 2035, συνολικού προϋπολογισμού 15 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα με τις εργασίες του Φόρουμ της 13ης Μαρτίου καθώς επίσης και τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί σειρά συναντήσεων εργασίας των κ.κ. υπουργών με τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού καθώς και με τον επικεφαλής του Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΜΕΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Βάσει προσωρινών στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, οι εξαγωγές της χώρας μας προς την Σαουδική Αραβία ανήλθαν σε 561.165.816€ έναντι 271.026.902€ την αντίστοιχη περίοδο 2020, καταγράφοντας αύξηση 107%, ενώ οι εισαγωγές μας από τη Σαουδική Αραβία, κατά τους τους πρώτους 11 μήνες παρελθόντος έτους, ανήλθαν σε 652.633.961€ έναντι 486.982.396€ την αντίστοιχη περίοδο 2020, σημειώνοντας αύξηση 34%.

Κατά την υπό εξέταση περίοδο, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, ο διμερής όγκος εμπορίου Ελλάδος-Σαουδικής Αραβίας ανήλθε σε 1,213 δισ.€ έναντι 758 εκ.€ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (αύξηση 60,2%), ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε από -246,5 εκ.€ το 2020 σε -91,4 εκ.€, κατά την υπό εξέταση περίοδο 2021.

Ως προς τη σύνθεση του διμερούς όγκου εμπορίου, παρατηρείται κυριαρχία της ευρείας κατηγορίας ορυκτών καυσίμων και παραγώγων πετρελαίου, τόσο στις εισαγωγές μας από τη Σ. Αραβία όσο προς τις εξαγωγές μας προς τη χώρα αυτή.

Ειδικότερα, οι ελληνικές αποστολές πετρελαιοειδών προς τη Σαουδική Αραβία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου–Νοεμβρίου 2021 ανήλθαν σε 439,7 εκ.€ έναντι 166,8 εκ.€ την αντίστοιχη περίοδο 2020, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 163,6 % και απορροφώντας το 78% επί του συνόλου των εξαγωγών μας, ενώ οι εισαγωγές μας πετρελαιοειδών από την Σ. Αραβία, κατά την υπό εξέταση περίοδο, ανήλθαν σε 432 εκ.€ έναντι 355,4 εκ. € την αντίστοιχη περίοδο 2020, σημειώνοντας αύξηση 21,5% και καταλαμβάνοντας το 66,2% επί του συνόλου.

Πλήν πετρελαιοειδών, σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων καταλαμβάνει η κατηγορία νωπών οπωροκηπευτικών-λαχανικών (14,2 εκ.€), ενώ ακολουθούν τα φαρμακευτικά προϊόντα (11,9 εκ.€), με υπερδιπλασιασμό της αξίας τους έναντι 2020, οι λέβητες (10 εκ €), οι ελαιώδεις καρποί (9.9 εκ. €), προϊόντα ζαχαροπλαστικής (8,8 εκ. €), τσιμέντο, γύψος, πέτρες λάξευσης για οικοδομές (8,1 εκ.€), έπιπλα (6,4 εκ.€), κ.α.

Τέλος, ως προς τις εισαγωγές μας από τη Σ. Αραβία, πλήν πετρελαιοειδών, το σημαντικότερο μερίδιο απορροφούν οι πλαστικές ύλες (113,7 εκ.€), τα οργανικά χημικά προϊόντα (70,5 εκ. €). και τα τεχνουργήματα χαλκού (17,6 εκ. €).

Με εξαίρεση την σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών μας κατά 60% το 2020, λόγω έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, η συγκριτική ανάλυση της τελευταίας 6-ετίας καταδεικνύει ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς ΣΑ παρουσιάζουν σταθερή αυξητική πορεία, επανερχόμενες το 2021 σε προ-covid αρκούντως ικανοποιητικά επίπεδα.

Κυρίαρχο στοιχείο των εξαγωγών μας το 2021 είναι η εκτόξευση των αποστολών πετρελαιοειδών προς ΣΑ, οι οποίες, για πρώτη φορά, υπερβαίνουν τις εισαγωγές μας πετρελαιοειδών από τη χώρα αυτή και, παρά τον συγκυριακό τους χαρακτήρα, ενίσχυσαν τον διμερή όγκο εμπορίου (1,2 δισ.€, αύξηση 60,2%), συμβάλλοντας, παράλληλα, στην σημαντική μείωση (62,9%) του ελλείμματος του διαχρονικά αρνητικού εις βάρος της χώρας μας εμπορικού ισοζυγίου.

Ωστόσο, κομβικό ζητούμενο για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών εμπορικών μας σχέσεων με την Σ. Αραβία, παραμένει η διεύρυνση της σύνθεσης των εξαγωγών μας, με βελτίωση των επιδόσεων σε τομείς εκτός πετρελαίου, όπως ο διαφαινόμενος υπερδιπλασιασμός το 2021 των αποστολών φαρμακευτικών προϊόντων, η σημαντική αύξηση στις εξαγωγές δομικών υλικών, λαμβανομένης υπόψιν της ανάκαμψης της κατασκευαστικής δραστηριότητας της Σ. Αραβίας, κ.α.

Ως προς την προοπτική έτους 2022, η επικείμενη διοργάνωση Διμερούς Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ, στα μέσα Μαρτίου τ,ε, με συμμετοχή πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στο διμερές εμπόριο Ελλάδος-ΣΑ, παρέχοντας τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα των δύο χωρών να εντατικοποιήσει το διάλογο για διερεύνηση και αξιοποίηση νέων πεδίων κοινού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, πλήν πετρελαιοειδών, επιδίωξη η οποία συνάδει απόλυτα και προς τους στόχους του αναπτυξιακού προγράμματος της ΣΑ «Όραμα 2030», για την ανάγκη βαθμιαίας διαφοροποίησης της οικονομίας της.

Προς την κατεύθυνση αυτή, βαρύνουσας σημασίας είναι και το υπό υιοθέτηση κοινό σχέδιο δράσης του νεοσυσταθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος-Σαουδικής Αραβίας, ως θεσμικού πυλώνα της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.

Αναμένεται δημοσίευση οριστικοποιημένων στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ για ολόκληρο το έτος 2021, προκειμένου σχηματίσουμε πλήρη εικόνα και αξιολογήσουμε μεταβολές ανά προϊόν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πανευρωπαϊκός έλεγχος σε «influencers» – 20 Έλληνες στη λίστα

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ

Χρυσουλάκης: Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος»

Χρυσουλάκης: «Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας» – Τσούνης: «Χρειαζόμαστε ηγεσία και η ηγεσία λείπει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...