Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στριμωγμένος και νευρικός ο Ερντογάν «μαγειρεύει» θερμό καλοκαίρι

Στριμωγμένος και νευρικός ο Ερντογάν «μαγειρεύει» θερμό καλοκαίρι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Στριγμωγμένος» και νευρικός εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα προχωρώντας σε σπασμωδικές κινήσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας προκάλεσαν εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Μετά την ακραία ρητορική Ερντογάν, η Τουρκία έβγαλε ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο ενώ φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες, στέλνοντας τους προς τα σύνορα της Ελλάδας ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί στο Αιγαίο με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ηχηρό μήνυμα από την Αθήνα

Η Αθήνα πάντως αντιδρά με ψυχραιμία στις ακραίες προκλήσεις στέλνοντας όμως παράλληλα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Τα δύο σενάρια για την επόμενη μέρα

Αυτό βέβαια που απασχολεί την Αθήνα, είναι μέχρι που προτίθεται να φτάσει ο Ερντογάν σε επίπεδο προκλήσεων το επόμενο διάστημα και αν θα επιδιώξει να δυναμιτίσει και άλλο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρεται στην τακτική Ερντογάν και στα δύο σενάρια για τις προκλήσεις του τούρκου προέδρου αλλά και την επόμενη ημέρα.

Το πρώτο και καλό σενάριο, όπως αναφέρει, είναι ότι μίλησε το θυμικό του Ερντογάν.

Και μάλιστα ενός Ερντογάν που αισθάνεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να του «χαλάσει» τη δουλειά με τις ΗΠΑ, των οποίων τη στήριξη έχει ανάγκη για να αναταχθεί η τουρκική οικονομία και να βελτιωθούν για τον ίδιο οι προϋποθέσεις να νικήσει στις εκλογές.

Ενόχληση που όπως λέει, στρέφεται και κατά των ΗΠΑ, κατά των οποίων όμως δεν μπορεί να επιτεθεί, για αυτό και στοχεύει την Ελλάδα.

Επίσης έχει αξία να επισημανθεί ότι κλείνει ξανά το μάτι προς τη Ρωσία.

Το δεύτερο και κακό σενάριο, όπως σημειώνει σε άρθρο του (Liberal), είναι ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ερντογάν πρέπει να θρέψει και να τροφοδοτήσει τον εθνικισμό στο εσωτερικό, καθώς η οικονομία δεν βρίσκεται στη θέση να φέρει για τον ίδιο καλά νέα.

Επειδή υπάρχει μια ομοθυμία στο τουρκικό πολιτικό σύστημα, είναι εύκολο για τον ίδιο να επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο και να παίζει αυτό το χαρτί.

Σε αυτό το σενάριο, προσθέτει ο κ. Φίλης, ίσως ο Ερντογάν να μην μείνει μόνο σε κλιμάκωση της ρητορικής αλλά και να ψάξει μια πιο ριψοκίνδυνη κίνηση.

Σε αυτό το κακό σενάριο, προσθέτει, μπορεί να μην έχουμε ένα θερμό επεισόδιο, αλλά να ζήσουμε ένα θερμό καλοκαίρι, με έξοδο σεισμογραφικού σκάφους σε διαφιλονικούμενη με την Ελλάδα περιοχή ή αποστολή πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...