Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανίαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΛιβύηΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας από Σκόπια: Η Ελλάδα προσβλέπει στην πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Δένδιας από Σκόπια: Η Ελλάδα προσβλέπει στην πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Τετάρτη, 25 Μαΐου, τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, τόνισε ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται τη γειτονική χώρα σε διάστημα λίγων μηνών, σημείωσε ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά και υπογράμμισε ότι «οι επαφές» μεταξύ ελληνικής και βορειομακεδονικής κυβέρνησης, «υποδηλώνουν τη σημασία που αποδίδουμε και οι δύο χώρες στην εμβάθυνση των σχέσεων μας».

«Εδώ, στα Σκόπια είναι η δεύτερη στάση της περιοδείας μου στα Δυτικά Βαλκάνια και είμαι εδώ για να μεταφέρω ένα βασικό μήνυμα», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται πυρετωδώς για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

»Και πιστεύει ότι μοναδικός δρόμος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι η σαφής και πλήρης υποστήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

»Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως.

»Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας διαρκώς, αυτό ήταν το κοινό μας μήνυμα στο πρόγευμα που είχα τη χαρά να οργανώσω τον προηγούμενο Μάρτιο με την παρουσία σου.

»Επίσης, θέλω να πω ότι πέρα από το ζήτημα αυτό, εμείς, πρέπει να γίνει σαφές, ότι θα στηρίξουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, με τη γνωστή αιρεσιμότητα.

»Είμαι εδώ για να διαβεβαιώσω ακριβώς αυτό. Είμαστε δίπλα σας στην Ευρωπαϊκή σας πορεία.

»Επίσης, συζητήσαμε και τις διμερείς μας σχέσεις, γιατί θεωρούμε ότι είμαστε στενός σας φίλος και στενός σας σύμμαχος.

»Και θα καταβάλλουμε προσπάθειες για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας στο διμερές επίπεδο.

»Αρχής γενομένης από την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, που υιοθετήθηκε από το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

»Και ελπίζουμε να ακολουθηθεί από το 2ο Συμβούλιο Συνεργασίας.

»Συζητήσαμε για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

»Επανέλαβα ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της.

»Και ευχαριστώ για τις διαβεβαιώσεις ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

»Θα ήθελα, επίσης, να χαιρετίσω το γεγονός ότι οι οικονομίες μας συνδέονται όλο και πιο στενά και ότι το διμερές εμπόριο ανέκαμψε στα προ-πανδημίας επίπεδα.

»Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενος γιατί οι Ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία είναι σε περίοπτη θέση, είμαστε ο τρίτος ή τέταρτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής.

»Επίσης, η ενέργεια είναι ένας τομέας συνεργασίας μεταξύ μας και ελπίζω να είμαστε πυλώνες της ενεργειακής σας ασφάλειας μέσω του διασυνδετήριου αγωγού, καθώς και του τερματικού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

»Άλλωστε, πριν από λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ήταν εκεί μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

»Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων, και το ενδιαφέρον μεγάλης ελληνικής επιχείρησης να επενδύσει άνω των 200 εκ. Ευρώ στην κατασκευή ενός σημαντικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Σκόπια, ένα τεράστιο έργο, νομίζω, και θα έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα.

»Στο γεύμα που θα ακολουθήσει, έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να πούμε, θα συζητήσουμε για τη συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς.

»Αλλά, πρέπει να σε ευχαριστήσω, εδώ και τώρα, δημοσίως, για τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

»Επίσης, πρέπει να πω, ότι η Ελλάδα είναι πολύ ικανοποιημένη διότι η Βόρεια Μακεδονία έχει εναρμονιστεί πλήρως με τις αποφάσεις της μελλοντικής της οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ιδιαίτερα με τις αποφάσεις που αφορούν την καταδίκη αναθεωρητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, πιο πρόσφατα στην παραβίαση Αποφάσεων του Διεθνούς Δικαίου και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

»Και βεβαίως, η Βόρεια Μακεδονία εφαρμόζει πλήρως, ως μέλος του ΝΑΤΟ, τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

»Εμείς προσβλέπουμε στη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον Τακτικό Σχηματισμό Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον “HELBROC”.

»Και, επίσης, προσβλέπουμε στην Προεδρία του ΟΑΣΕ που θα αναλάβετε, αγαπητέ μου Μπουγιάρ, του χρόνου σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.

»Βέβαια, σήμερα συζητήσαμε, και θα συνεχίσουμε στο δείπνο εργασίας, και για την ουκρανική κρίση.

»Εμείς επαναλαμβάνουμε πάντοτε τη βασική μας θέση.

»Η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών του πλανήτη είναι θεμελιώδης αρχή του Διεθνούς Δικαίου και θεμελιώδης αρχή μας.

»Αυτός είναι ο απαράβατος κανόνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

»Θα συζητήσουμε επίσης μετά, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται, παραμένει ψύχραιμη.

»Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε με τον ίδιο τρόπο.

»Εμείς έχουμε μία θέση πολύ βασική: το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν από όλους τον σεβασμό.

»Αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας της Συμμαχίας που ανήκουμε, του ΝΑΤΟ.

»Θα ήθελα και πάλι να σε ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σου, για τον τρόπο που πάντοτε με υποδέχεσαι εδώ στα Σκόπια.

»Να πω ότι προσβλέπω να σε δω σύντομα στην Αθήνα -θα συναντηθούμε άλλες δύο φορές πολύ σύντομα, όπως είχες την καλοσύνη να μνημονεύσεις- και να επαναλάβω ότι η Ελλάδα είναι σταθερός φίλος και σταθερός σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Από την μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, όπως είπε, αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ.

Ο κ. Οσμάνι ανέφερε ότι στη συνάντηση εκφράσθηκε η ετοιμότητα για περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μέσω συγκεκριμένων μορφών συνεργασίας και δεσμεύσεων, που παρέχει μια στενότερη σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών.

«Μια τέτοια συνεργασία αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή, για το πώς θα πρέπει να είναι η συνεργασία και πώς θα επιλυθούν με επιτυχία ανοιχτά ζητήματα μεταξύ δύο γειτόνων.

»Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και για τον αντίκτυπο της συμφωνίας στη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Δένδιας, κατά την επίσκεψή του αυτή στα Σκόπια, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με τον οποίο, όπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, είχε μία γόνιμη συνομιλία για τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδίως στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα.

Στη συνάντηση εξετάσθηκε ακόμη η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας την Τετάρτη στα Σκόπια, εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στα Δυτικά Βαλκάνια, πρώτο σταθμό της οποίας αποτέλεσαν προχθές τα Τίρανα, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, την υπουργό Εξωτερικών, Όλτα Χάκα και τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο.

Η περιοδεία αυτή του Νίκου Δένδια σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πραγματοποιείται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη (πρώην Διαβαλκανική), στη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ζόραν Ζάεφ: Πρέπει να επιλυθεί το θέμα ανάμεσα στη ΒΜΚ και στη Βουλγαρία

Καθαρές κουβέντες από τον Δένδια στη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

H Μαρία Ζαχάροβα απειλεί: Μπορούμε να τα βάλουμε με όλη την Ευρώπη

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία δεν δίστασε να βάλει σε κίνδυνο τη συνοχή του NATO

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία δεν δίστασε να βάλει σε κίνδυνο τη συνοχή του NATO
Στην τουρκική κλιμάκωση, η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα σε...