Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευρωπαϊκό «ράπισμα» σε Μητσοτάκη για το ναυάγιο Πύλου: Κάντε αδιάβλητη έρευνα – Τηρήστε τις διεθνείς υποχρεώσεις σας

Ευρωπαϊκό «ράπισμα» σε Μητσοτάκη για το ναυάγιο Πύλου: Κάντε αδιάβλητη έρευνα – Τηρήστε τις διεθνείς υποχρεώσεις σας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το περιεχόμενο της επιστολής της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «είναι υψίστης σημασίας η διεξαγωγή ερευνών ικανών να ρίξουν φως στις συνθήκες του συμβάντος και να οδηγήσουν στη διαπίστωση των γεγονότων και, όπου χρειάζεται, στην τιμωρία των υπευθύνων», δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το γραφείο της επιτρόπου.

Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, στην επιστολή της επιτρόπου τονίζεται ότι «η Ελλάδα έχει τη νομική υποχρέωση να διεξάγει αποτελεσματικές έρευνες για το ναυάγιο της Πύλου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 80 ατόμων με πολλές εκατοντάδες να αγνοούνται, για να διαπιστωθούν τα γεγονότα και, όπου κρίνεται σκόπιμο, να οδηγηθούν στην τιμωρία των υπευθύνων».

Η επίτροπος αναφέρει εκτενώς το νομικό καθεστώς από το οποίο πηγάζει η υποχρέωση αυτή όλων των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία υποχρέωση που «οι επιζώντες το αξίζουν, όπως και οι συγγενείς των θυμάτων και όλοι εμείς που ζούμε στην Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, αφού υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο), στην υπόθεση Safi and Others v. Greece, διευκρίνισε τις παραμέτρους μιας αποτελεσματικής έρευνας για ένα παρόμοιο γεγονός, η επίτροπος σημειώνει ότι «η ανεξαρτησία είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των συγγενών των θυμάτων, των επιζώντων, του κοινού και των διεθνών εταίρων της Ελλάδας», ενώ τονίζει ότι «οι έρευνες δεν μπορούν να περιοριστούν στο ρόλο των φερόμενων λαθρεμπόρων» και ζητά «διευκρινίσεις για το εύρος των ερευνών που ξεκίνησαν μετά το ναυάγιο».

Στη συνέχεια, εκφράζει την ανησυχία της «για αναφορές (reports) για ασκήσεις πιέσεων σε επιζώντες» και «για ισχυρισμούς (allegations) για παρατυπίες στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυριών, που μπορεί να οδήγησαν σε ελαχιστοποίηση της εστίασης σε ορισμένους παράγοντες αυτής της τραγωδίας, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος», αναφερόμενη σε καταγγελίες διασωθέντων και διεθνών ΜΜΕ και «θα ήταν χρήσιμο να δοθούν διευκρινίσεις για το εύρος της έρευνας που ξεκίνησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και για το εάν, επιπλέον, ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου ερευνά την ενδεχόμενη ευθύνη του Λιμενικού Σώματος».

Επιπλέον, σχετικά με το δικαίωμα των οικογενειών των αγνοουμένων να γνωρίζουν την αλήθεια, η επίτροπος ζητά πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου «να διασφαλιστεί ότι τα λείψανα των αποθανόντων μεταναστών εντοπίζονται, γίνονται σεβαστά, ταυτοποιούνται και θάβονται» και εκφράζει ανησυχία για τους περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης των επιζώντων και τον τρόπο με τον οποίο έχουν διεξαχθεί οι συνεντεύξεις για το άσυλο.

Ακόμη ζητά πληροφορίες για τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής και την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

«Κατά την άποψή μου, το ναυάγιο της 14ης Ιουνίου δεν είναι δυστυχώς ένα μεμονωμένο περιστατικό», γράφει η επίτροπος και αυτό «θα πρέπει να οδηγήσει σε επανεξέταση της προσέγγισης όσον αφορά την άφιξη των προσφύγων και των μεταναστών δια θαλάσσης σε πολιτικό, πολιτικό και πρακτικό επίπεδο».

Προτρέπει, δε, τον πρωθυπουργό να διασφαλίσει ότι «η Ελλάδα τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις σχετικά με την έρευνα και τη διάσωση, τόσο βάσει του ναυτικού δικαίου όσο και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η επίτροπος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, «επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει και να διατηρήσει ενεργά ένα ευνοϊκό νομικό πλαίσιο και ένα πολιτικό και δημόσιο περιβάλλον που ευνοεί την ύπαρξη και τη λειτουργία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και το έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ερευνητών δημοσιογράφων» και να σταματήσει «η ποινικοποίησή τους και άλλες μορφές παρενόχλησης».

Στην ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε με Δελτίο Τύπου, κοινοποιείται και το περιεχόμενο της απάντησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, εκ μέρους του πρωθυπουργού, και στην οποία περιγράφεται το εύρος των ενεργειών προς τη διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου, από τη Δικαιοσύνη και τα όργανα της Πολιτείας, αλλά και οι συνθήκες υποδοχής των διασωθέντων και της πρόσβασης τους στις διαδικασίες ασύλου.

Και όπως αναφέρεται στην επιστολή του Έλληνα υπουργού, για την Ελληνική Ακτοφυλακή (Ελληνικό Λιμενικό Σώμα), η διάσωση ζωών που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι «κορυφαία (top) προτεραιότητα», κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2023 διασώθηκαν 245.000 μετανάστες σε πάνω από 1.800 επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR – Search and Rescue) και ήταν η «επιχειρησιακή κατευθυντήρια γραμμή» στην περίπτωση του ναυαγίου της Πύλου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση Open: Τρεις στους τέσσερις πιστεύουν ότι θα «κουκουλωθεί» το δυστύχημα των Τεμπών

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Επιτελικό κράτος κύριε Μητσοτάκη, σημαίνει και επιτελικές ευθύνες

Θεσσαλονίκη: 62χρονος Γεωργιανός ασελγούσε επί τρία χρόνια στην ανήλικη κόρη των γειτόνων του

Ο Μακρόν θέλει να στείλει ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα να πολεμήσουν τους Ρώσους – Το ΝΑΤΟ αρνείται και στη Γαλλία τον αποδοκιμάζουν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ο Λέκκας επιμένει: «Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη»
Την εκτίμηση πολλών σεισμολόγων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε ο καθηγητής Δυναμικής...