ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ηχηρά μηνύματα εθνικής κυριαρχίας από τη Σύμη – Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό στις εκδηλώσεις για την 80ή Επέτειο της Απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου
Στη Σύμη βρέθηκε την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις μνήμης για την 80ή Επέτειο από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Παράδοσης των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής της Δωδεκανήσου.
Το ιστορικό αυτό γεγονός, που συντελέστηκε στις 8 Μαΐου 1945 στο Διοικητήριο της Σύμης, αποτέλεσε την τελευταία πράξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ο κ. Δένδιας συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου.
Η πολιτικοστρατιωτική αντιπροσωπεία παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄.
Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και η παρέλαση στρατιωτικών τμημάτων της 95 ΑΔΤΕ καθώς και μαθητών της Σύμης.


Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε την παρουσία του στον εορτασμό της 8ης Μαΐου ως τιμή και συγκίνηση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ημέρας ως σύμβολο της νίκης των δημοκρατικών δυνάμεων κατά του φασισμού και του ναζισμού.
Επεσήμανε πως η υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης των γερμανικών στρατευμάτων στη Σύμη ήρθε ελάχιστες ώρες μετά την αντίστοιχη πράξη στη Ρεμς της Γαλλίας, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος της πιο αιματηρής σύγκρουσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον υψηλό φόρο αίματος που κατέβαλε η Ελλάδα, χάνοντας σχεδόν το 10% του πληθυσμού της κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τόνισε δε, με αιχμές προς πρώην ουδέτερες χώρες που έσπευσαν στο τέλος του πολέμου να ταχθούν κατά του Άξονα, ότι ο εορτασμός της Νίκης αφορά αποκλειστικά τα έθνη που πολέμησαν έμπρακτα και πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την ελευθερία.
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι η 8η Μαΐου αποτελεί το προοίμιο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό, η οποία ολοκληρώθηκε το 1948, μετά από πολυετείς αγώνες των Δωδεκανησίων και σταθερή προσήλωση στην εθνική ιδέα, παρά τις μακραίωνες περιόδους ξένης κυριαρχίας.
«Γιατί τα Δωδεκάνησα, παρά τις μακρότατες περιόδους ξενικής κατοχής, δεν απώλεσαν και δεν απεμπόλησαν την ελληνική τους ταυτότητα και δεν εγκατέλειψαν την προσδοκία της Ένωσης με τη μητέρα Ελλάδα», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Σε ό,τι αφορά τις εθνικές θέσεις στο Αιγαίο, ο κ. Δένδιας μίλησε με σαφήνεια για τη νομική κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Τόνισε ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, διαθέτουν πλήρη επήρεια σε αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, απορρίπτοντας κάθε αντίθετη προσέγγιση ως ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ – μια συμφωνία που, όπως υπενθύμισε, διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε ο ίδιος κατά την προηγούμενη του θητεία στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στη νέα στρατηγική άμυνας της χώρας, ο κ. Δένδιας παρουσίασε την «Ατζέντα 2030» ως τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική τομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κεντρικός άξονας αυτής της μεταρρύθμισης είναι το νέο αποτρεπτικό δόγμα, το οποίο βασίζεται στην αξιοποίηση των γεωγραφικών χαρακτηριστικών του Αιγαίου και των πλέον σύγχρονων στρατιωτικών δυνατοτήτων.
Το δόγμα αυτό συμπυκνώνεται στη νέα επιχειρησιακή αντίληψη «Ασπίδα του Αχιλλέα», μια ολιστική αμυντική προσέγγιση σχεδιασμένη για να καλύψει κάθε μορφή απειλής.
«Η ιστορική αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητη», είπε, παραπέμποντας στον Θουκυδίδειο Διάλογο των Μηλίων για να επισημάνει πως το δίκαιο συνδέεται άρρηκτα με τη δύναμη και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να απεμπολήσει ποτέ τα νόμιμα και κυριαρχικά της δικαιώματα, ανεξαρτήτως πιέσεων.
«Η Ελλάδα δεν θα κάνει ποτέ πίσω – υπό καμία κυβέρνηση, από κανένα κόμμα», δήλωσε κατηγορηματικά, προσθέτοντας ότι η χώρα και οι πολίτες της θα πράξουν ό,τι χρειαστεί, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες: whatever it takes.
«Ό,τι κάνουμε και ό,τι εφαρμόζουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εδράζεται στη βαθιά επίγνωση της αδιαμφισβήτητης ιστορικής αλήθειας.
»Το έχω επαναλάβει στο παρελθόν. Την αποτύπωσε σχεδόν 2.500 χρόνια πριν ο Θουκυδίδης στον Διάλογο μεταξύ των Μηλίων και των Αθηναίων:
»”Δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν”. Για να το πούμε στα νέα ελληνικά: “Οι ισχυροί κάνουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους· και οι αδύναμοι ανέχονται ό,τι τους επιβάλλει η αδυναμία τους”.
»Δεν ανήκω σε αυτούς που αγνοούν τη γεωπολιτική και αριθμητική πραγματικότητα. Θέλω όμως να είμαι μαζί σας απολύτως ειλικρινής.
»Δεν είναι ούτε εθνικά δυνατό ούτε συνταγματικά επιτρεπτό η χώρα να αποποιηθεί διά της παραιτήσεως από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και όσα αυτά της αποδίδουν.
»Και ουδείς, επαναλαμβάνω ουδείς, ανεξαρτήτως της ισχύος του, πρέπει να ελπίζει ότι οποτεδήποτε, υπό οιαδήποτε κυβέρνηση, οιουδήποτε κόμματος, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο.
»Είναι σαφές ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες διαχρονικά θα κάνουν ό,τι χρειαστεί και απαιτηθεί. Ή όπως θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες: “whatever it takes”».
Εγκαίνια στο Φυλάκιο «Αγίου Φανουρίου» – Δωρεές πατριωτισμού και μήνυμα ετοιμότητας στα ανατολικά σύνορα
Νωρίτερα, ο Υπουργός εγκαινίασε το ανακαινισμένο Επιτηρητικό Φυλάκιο «Αγίου Φανουρίου» στη Σύμη.
Τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος Σπυρίδων Κογιάννης και ο Διοικητής της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Σύμης, Συνταγματάρχης Χαράλαμπος Κατηφόρης.


Παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και τοπικών Αρχών, τελέστηκε αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χρυσόστομο Β΄ και πραγματοποιήθηκε η αποκάλυψη αναμνηστικής επιγραφής.
Στην τελετή παρέστησαν οι δωρητές Ηρώ Βαχάρη και Λεωνίδας Καμπάνης, στους οποίους ο Υπουργός απηύθυνε θερμές ευχαριστίες για την ουσιαστική και συμβολική συμβολή τους στην εθνική άμυνα.


Ο κ. Δένδιας, εκφράζοντας την προσωπική του αδυναμία στα ακριτικά φυλάκια «από τους Οθωνούς μέχρι την Παναγιά», αναφέρθηκε στην αυξανόμενη συμμετοχή ιδιωτών στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
Χαρακτήρισε την αύξηση των δωρεών από 350.000 ευρώ το 2023 σε 23,5 εκατομμύρια ευρώ το 2024 ως ενδεικτική της αφύπνισης του λαϊκού πατριωτισμού.
Με ρεαλισμό αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δηλωμένη απειλή από δύναμη πολλαπλάσιου μεγέθους και προϋπολογισμού, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη μέγιστη εθνική συστράτευση.
Η συμβολή των πολιτών και η θυσία των στρατευμένων γυναικών και ανδρών -όπως υπογράμμισε- είναι θεμέλια της εθνικής επιβίωσης.
Ο Νίκος Δένδιας στάθηκε με συγκίνηση στο καθήκον των στρατευμένων που υπηρετούν στα ακριτικά φυλάκια, υπογραμμίζοντας ότι το ανατολικό Αιγαίο είναι ζωτικός γεωπολιτικός χώρος για την Ελλάδα, η φύλαξή του αποτελεί εθνική αποστολή και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι όρος εθνικής επιβίωσης.
Ο Υπουργός κατέληξε απευθύνοντας μήνυμα εθνικής ενότητας και εγρήγορσης, υπενθυμίζοντας ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένη.
Όπως οι προηγούμενες γενιές πολέμησαν για να τη διασφαλίσουν, έτσι και η παρούσα καλείται να τη διατηρήσει άθικτη, ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες.
Πολιτική και τοπική παρουσία – Συμβολισμός και συμμετοχή
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, διπλωματικών αντιπροσωπειών και πλήθος κατοίκων. Μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Υψηλάντης, Παππάς, Κόνσολας, Ιατρίδη, Νικητιάδης, ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Σύμης Ελ. Παπακαλοδούκας και ο Δήμαρχος Ρόδου Αλ. Κολιάδης.
Δείτε βίντεο:
Η παρουσία μου σήμερα στο Επιτηρητικό Φυλάκιο «Αγίου Φανουρίου» της ΔΑΝ Σύμης είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή. Ιδίως την ημέρα της 80ής Απελευθέρωσης του νησιού και την ημέρα που γιορτάζουμε τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Νίκη στην Ευρώπη. Τη Νίκη κατά των δυνάμεων του… pic.twitter.com/PG53ax4pB6
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 8, 2025
Αποτελεί μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στη Σύμη, για την 80ή Επέτειο της Απελευθέρωσής της. Εδώ όπου στις 8 Μαΐου 1945, την ημέρα της λήξης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη, της νίκης της Δημοκρατίας εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, στο Διοικητήριο της Σύμης, οι γερμανικές… pic.twitter.com/R7LX6paBQY
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 8, 2025

































































































