Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε για μία ακόμη φορά: Το Καστελλόριζο έχει ΑΟΖ, τα Δωδεκάνησα είναι Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε για μία ακόμη φορά: Το Καστελλόριζο έχει ΑΟΖ, τα Δωδεκάνησα είναι Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, παρέστη την Τετάρτη 21 Μαΐου 2025 στον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Καστελλόριζο, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική και συμβολική σημασία του νησιού.

Παρακολούθησε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, κ.κ. Χρυσοστόμου, και συμμετείχε στη λιτάνευση της ιερής εικόνας, δηλώνοντας ότι «είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανήμερα της εορτής».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, στρατιωτικές αρχές και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας, στην οποία ο κ. Δένδιας συμμετείχε μαζί με πλήθος επισήμων, όπως οι βουλευτές Ιωάννης Παππάς, Εμμανουήλ Κόνσολας και Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Αποστόλης Ασπράκης, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Σπύρος Κογιάννης, ο Δήμαρχος Μεγίστης Νικόλαος Ασβέστης, καθώς και ο Διοικητής της ΔΑΝ Μεγίστης Συνταγματάρχης (ΠΖ) Μιχαήλ Τσιρκινίδης. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών αρχών και συλλόγων.

Ακολούθως, ο υπουργός επισκέφτηκε τη ΔΑΝ Μεγίστης και μετέβη στη Ρω, όπου κατέθεσε στέφανο στο μνημείο της «Κυράς της Ρω», Δέσποινας Αχλαδιώτου, η οποία, όπως είπε, «επί 34 χρόνια ύψωνε κάθε ημέρα την ελληνική σημαία».

Στα εγκαίνια του νεόδμητου Επιτηρητικού Φυλακίου στη Ρω, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, ευχαρίστησε τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, για την πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι «η σημερινή τελετή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εγκαινίων Επιτηρητικών Φυλακίων».

Τόνισε ότι «η γεωπολιτική σημασία της νησίδας αυτής είναι τεράστια» και ότι «το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι σημείο αναφοράς για την κυριαρχία και την ΑΟΖ της Ελλάδας».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε θεώρηση των Δωδεκανήσων ως απομονωμένων είναι εκτός πραγματικότητας του Διεθνούς Δικαίου», προσθέτοντας ότι «η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός αναφερόμενος στη γεωπολιτική σημασία του Καστελλορίζου, δήλωσε ότι «η γεωπολιτική σημασία της νησίδας αυτής είναι τεράστια, όπως και του συμπλέγματος της Μεγίστης».

Επανέλαβε ότι «το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι τμήμα των Δωδεκανήσων» και «σημείο αναφοράς για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, για την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ)».

Αναφερόμενος στο Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ότι «οποιαδήποτε θεώρηση των Δωδεκανήσων ή του συμπλέγματος της Μεγίστης ως απομονωμένου συνιστά προσέγγιση εκτός πραγματικότητας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», προσθέτοντας ότι «η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε ότι «αν η Τουρκία υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το 95% της διαφοράς με την Ελλάδα θα επιλυθεί».

Υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες θα προασπίσουμε πάντοτε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας», με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αποτελούν «αξιόπιστο φορέα ισχύος».

Τέλος, εξήρε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ως «τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ισχύος», συνδέοντας την εκδήλωση με την «Ατζέντα 2030» για τον εκσυγχρονισμό τους.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ομιλία του Νίκου Δένδια στον σύνδεσμο ΕΔΩ

Δείτε απόσπασμα από την ομιλία του Νίκου Δένδια:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα πυλώνας ασφάλειας της ΕΕ

Η Αθήνα ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου με 13 τεθωρακισμένα οχήματα Μ113

«Η ανάγκη μας υποχρεώνει να πετύχουμε»: Ο Νίκος Δένδιας σκιαγραφεί το μέλλον της ελληνικής άμυνας

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη συνεργασία με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ στο πλαίσιο του σχήματος «3+1»

Η Ελλάδα αφού «ξέχασε» τη Λιβύη τώρα «τρέχει» – Ο Γεραπετρίτης στις λιβυκές πρωτεύουσες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...