Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ασσύριοι καλόγεροι έσωσαν αρχαία χειρόγραφα από το Ισλαμικό Κράτος

Ασσύριοι καλόγεροι έσωσαν αρχαία χειρόγραφα από το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έκπληκτοι έμειναν οι δημοσιογράφοι του Associated Press όταν αντίκρισαν μέσα σε ένα διαμέρισμα στην κουρδική πόλη Ντουχόκ δεκάδες αρχαία και μεσαιωνικά χειρόγραφα, τα οποία φυλάσσονταν με προσοχή από χριστιανούς μοναχούς.

Όπως τους πληροφόρησαν, τα χειρόγραφα αυτά βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη της ασσυριακής μονοφυσιτικής Μονής του Μαρ Ματτί (Αγίου Ματθαίου) στο βόρειο Ιράκ, 20 μίλια βόρεια της Μοσούλης. Η συγκεκριμένη Μονή δεν υπάγεται στην Ασσυριακή Εκκλησία αλλά στην επίσης μονοφυσιτική Ορθόδοξη Συριακή Εκκλησία (της Συρίας).

Όλα τα βιβλία μεταφέρθηκαν τον Αύγουστο του 2014 για ασφάλεια στην κουρδική πόλη, όταν οι καλόγεροι κατάλαβαν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα συνέχιζε την προέλασή τους προς τον βορρά.

Τώρα πια ο δρόμος που συνδέει το Μοναστήρι με τη Μοσούλη ελέγχεται από τους Κούρδους Πεσμεργκά, αλλά τα χειρόγραφα θα παραμείνουν στο Ντουχόκ μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος καταστροφής τους.

Το Ισλαμικό Κράτος όταν κατέλαβε τη περιοχή της Μοσούλης, έθεσε υπό τον έλεγχό του και πολλές ασσυριακές εκκλησίες και μοναστήρια. Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τις εικόνες, έσπασαν τους σταυρούς και έκαψαν όλα τα μη μουσουλμανικά βιβλία, ακόμα και αρχαία χειρόγραφα ανυπολόγιστης αξίας. Δεν δίστασαν να παραδώσουν στις φλόγες και αυτή ακόμα τη φημισμένη βιβλιοθήκη της Μοσούλης.

Συνολικά οι καλόγεροι της Μονής του Αγίου Ματθαίου μετέφεραν 80 αρχαία χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων και ένα αντίγραφο των Επιστολών του Παύλου ηλικίας 1.100 ετών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Κούρδοι της Συρίας (Ροζάβα) συναντήθηκαν με τον Μασούντ Μπαρζανί – Γάλλος ΥΠΕΞ: «Η Γαλλία στεκόταν πάντα στο πλευρό του κουρδικού λαού και θα συνεχίσει να το πράττει»

Συνάντηση αρχηγού των SDF με τον Γάλλο Υπ. Εξωτερικών στην Ερμπίλ για την ασφάλεια και την εφαρμογή της συμφωνίας των Κούρδων με τη Δαμασκό

Προστατεύοντας την Ευρώπη – Αποκαλύπτοντας την αυξανόμενη απειλή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Ηγέτης αίρεσης που εξώθησε 400 άτομα στον λιμό για να «συναντήσουν τον Ιησού» οργάνωνε θανάτους μέσα από το κελί του

Γεραπετρίτης στο ΣΑ του ΟΗΕ: «Η προστασία των Κούρδων πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως» – Μήνυμα προς τους «εξωτερικούς δρώντες» στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr