Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Σκοπιανοί αφαίρεσαν τον όρο «Μακεδονική» από τη σχισματική «Εκκλησία» τους

Οι Σκοπιανοί αφαίρεσαν τον όρο «Μακεδονική» από τη σχισματική «Εκκλησία» τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα Σκόπια εκτός από αχαλίνωτο ψευδομακεδονισμό έχουν και μια σχισματική, παράνομη και σε μεγάλο βαθμό αιρετική «Μακεδονική Εκκλησία» της λεγόμενης «Μακεδονορθοδοξίας».

Αυτή η σχισματική Εκκλησία ονομάζεται από τους Σκοπιανούς «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας».

Είναι μια «Εκκλησία» που δεν την αναγνωρίζει καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η ιστορία της ξεκίνησε στα χρόνια της Γιουγκοσλαβίας, όταν οι τρεις νοτιότερες επαρχίες της Σερβικής Εκκλησίας (Πατριαρχείο Σερβίας), δηλαδή οι μητροπόλεις Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας και Αχρίδας–Βιτωλίων, διασπάστηκαν τον Οκτώβριο του 1958 και δημιούργησαν τη λεγόμενη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας.

Με την ίδρυση της το 1958 η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη.

Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της, με αποτέλεσμα η έκτακτη Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, να κηρύξει τη λεγόμενη «μακεδονική Εκκλησία» σχισματική.

Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής «μακεδονικής Εκκλησίας», το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην επικράτεια της ΠΓΔΜ.

Έτσι σήμερα υπάρχουν δύο ορθόδοξες Εκκλησίες στο κρατίδιο.

Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, που αναγνωρίζεται από το σερβικό Πατριαρχείο και από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και η σχισματική, παράνομη, «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας».

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε μια επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητώντας από τον Οικ. Πατριάρχη να δεχθεί την ψευδοεκκλησία του.

Στο αίτημά της η σκοπιανή σχισματική «Εκκλησία» δεν ζητά να αναγνωριστεί ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», αλλά με το κανονικό όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας».

Δηλαδή, από μόνοι τους οι Σκοπιανοί απέσυραν τον όρο «Μακεδονία« από την παράνομη σχισματική «Εκκλησία» τους.

Δείτε τι αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Οικ. Πατριαρχείο, το οποίο εξέτασε την Τετάρτη 30 Μαΐου το σκοπιανό αίτημα:

Βεβαίως, υπάρχει μεγάλο ζήτημα για το εάν δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν ξανά το όνομα της «Αρχιεπισκοπής Αχρίδας», αφού αυτή όπως σας προαναφέραμε επανιδρύθηκε το 2005 από το Πατριαρχείο Σερβίας, εις του οποίου την επικράτεια υπάγονται κανονικά τα Σκόπια.

Ανεξάρτητα όμως εάν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε όνομα, σημασία έχει ότι απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να ζητήσουν «αναγνώριση», ξήλωσαν μόνοι τους το «Μακεδονική».

Το όλο θέμα είναι ακόμα πιο σύνθετο. Τα Σκόπια ανήκουν κανονικά ως επικράτεια στο Πατριαρχείο Σερβίας. Τα εποφθαλμιά όμως και το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.

Οι Σκοπιανοί σχισματικοί ιεράρχες προσπάθησαν πριν μερικούς μήνες να τους αναγνωρίσει το βουλγάρικο Πατριαρχείο και στην ουσία να αναβιώσουν έτσι την «αμαρτωλή» επικράτεια της Βουλγάρικης Εξαρχίας.

Όμως στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι απλά τα πράγματα. Δεν αρκεί μια συμφωνία μεταξύ δύο Εκκλησιών, αλλά πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη όλων των Εκκλησιών και υπεράνω όλων εκείνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επίσης, οι Σκοπιανοί ενώ ζητούν από το Οικ. Πατριαρχείο να αναγνωριστούν ως «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας» δεν είναι σαφές εάν δέχονται να τεθούν ξανά υπό το Σερβικό Πατριαρχείο ή ζητούν να αναγνωρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο το αυτοκέφαλό τους. Μάλλον επιδιώκουν το δεύτερο.

Τέλος, οι γνωστοί κουτοπόνηροι Σκοπιανοί δεν αποκλείεται να σκέφτηκαν να ζητήσουν να αναγνωριστούν ως αυτοκέφαλη «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας» και στη συνέχεια να το γυρίσουν πάλι στη… «Μακεδονική».

Αυτά όμως είναι αναλύσεις και υποψίες.

Η ουσία είναι μία και ας σταθούμε εκεί: Ότι για να αιτηθούν αναγνώρισης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου εκεί δεν σηκώνει «πλακίτσα» με την ιστορία, το όνομα «Μακεδονία» μια χαρά το εξαφάνισαν και το ξέχασαν.

Στο θέμα αναφέρθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης.

Διαψεύδοντας την ύπαρξη κάποιας συμφωνίας στο Σκοπιανό, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού προσθέτει:

«Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν θα κατηγορήσουμε τον Ησαΐα για κάτι που ο ίδιος αποκάλυψε

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Ταμασού Ησαΐας: «Αμετάκλητος στόχος μας κάθαρση και διαφάνεια στους κόλπους της Εκκλησίας»

«Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr