Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοινή έκκληση υπέγραψαν Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Μητροπολίτης Βαρσοβίας για το θέμα της Ουκρανίας

Κοινή έκκληση υπέγραψαν Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Μητροπολίτης Βαρσοβίας για το θέμα της Ουκρανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας, Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο του Κιέβου), Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Πατριαρχείο Κιέβου, Πατριαρχείο Μόσχας, Πολωνία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Μόσχας - Πατριαρχείο Ρωσίας, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Τη Βαρσοβία επισκέφθηκε την Τετάρτη 19η Σεπτεμβρίου ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα και τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Σίλβεστρο Κισίτου.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υποδέχθηκε στην Αίθουσα VIP του αεροδρομίου, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, με Μητροπολίτες, κληρικούς και συνεργάτες του.

Στην συνέχεια, ο Πολωνός Προκαθήμενος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Πατριάρχου και της συνοδείας του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έγινε η επίσημη υποδοχή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής Βαρσοβίας.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας καλωσόρισε τον Διάδοχο του Αγίου Αποστόλου Μάρκου στην Πολωνία, αναφέρθηκε στις θερμές σχέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με την Εκκλησία της Πολωνίας, στους Πατριάρχες Κύριλλο Λούκαρι και Μελέτιο Πηγά, καθώς και στην προσφορά τους στην Πολωνική Εκκλησία.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε για την υποδοχή, εκφράζοντας τη χαρά του που για πρώτη φορά βρίσκεται στην Πολωνία.

Αναφέρθηκε στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Πατριαρχείου, ενώ ευχαρίστησε και ευλόγησε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των Προκαθημένων των δύο Εκκλησιών και του φιλανθρωπικού οργανισμού της Μητροπόλεως.

Επίσης, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Προξένου της Αιγύπτου, τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, ευχόμενος η Αίγυπτος να ευημερήσει.

Εν συνεχεία, ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Σάββα, ενώ παρακάθησε σε δείπνο με κληρικούς της Βαρσοβίας.

Την Πέμπτη 20η Σεπτεμβρίου ε.έ., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στο πλαίσιο της ειρηνικής επίσκεψης στην Εκκλησία της Πολωνίας, επισκέφθηκε τους ενοριακούς Ναούς Αγίας Τριάδος, Ιωάννου της Κλίμακος και Αγίας Σοφίας, στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, όπου έγινε δεκτός με μεγάλη χαρά από Ορθοδόξους πιστούς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μετέβη με την συνοδεία του και τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα, στην Ιερά Μονή Μάρθας και Μαρίας στην περιοχή Γκραμπάρκα, όπου στο Καθολικό της που τιμάται επ’ ονόματι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέσθηκε Δοξολογία και του επιφυλάχθηκε εγκάρδια υποδοχή από την Μοναστική Αδελφότητα.

Την Παρασκευή 21η Σεπτεμβρίου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε μετά του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας κ.κ. Σάββα την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στο Μπιέλσκ Ποτλάνσκι, παρουσία του Δημάρχου και όλων των τοπικών αρχών.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Μακαριώτατος κ.κ. Σάββας καλοσώρισε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο στην Πολωνία και αναφέρθηκε στην ιστορία και την προσφρορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κατά τον ρουν της ιστορίας.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την υποδοχή η οποία του επιφυλάχθηκε, αναφέρθηκε στο σημαντικό Ιεραποστολικό ρόλο και το έργο του Πατριαρχείου στην Αφικανική Ήπειρο, αλλά και γενικότερα στην εδραίωση των δογμάτων της Ορθοδοξίας από τους Μεγάλους Αλεξανδρινούς Πατέρες. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των Προκαθημένων.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μετέβη την γυναικεία Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ζβιέρκι, όπου στο Καθολικό της Μονής, που τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Παιδομάρτυρος Γαβριήλ, τελέσθηκε Δοξολογία.

Ακολούθως, μετέβη στο Μπιαλιστόκ και στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου τον υπεδέχθη ο επιχώριος Αρχιεπίσκοπος Μπιαλιστόκ και Γκντάνσκ. Καλωσορίζοντάς τον, αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις της Πολωνικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στους Πατριάρχες Μελέτιο Πηγά και Κύριλλο Λούκαρι.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την υποδοχή, αναφέρθηκε στην ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και στο έργο που επιτελεί σήμερα, ενώ προσέφερε ως δώρο Σταυρό Ευλογίας. Στη συνέχεια ακολούθησε ολονύκτια Αγρυπνία.

Για το θέμα της Ουκρανίας

Την Παρασκευή 21η Σεπτεμβρίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄ και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, υπέγραψαν κοινή έκκληση προς κάθε αρμόδιο από τον οποίο εξαρτάται η εξάλειψη των εκκλησιαστικών παρεξηγήσεων σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας.

Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας (πολωνικά: Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny) αναγνωρίστηκε αυτοκέφαλη το 1924, επί Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου, εκδοθέντος Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου «Περί ἀναγνωρίσεως τοῦ Αὐτοκεφάλου τῆς ἐν Πολωνίᾳ Ἁγίας Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας» και διαιρείται σε 6 επαρχίες και 263 ἐνορίες με κύριο διοικητικό ὄργανο της Ἐκκλησίας την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Ἐκκλησίας της Πολωνίας, προεδρευομένης υπό του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα.

Ο αριθμός των πιστών ανέρχεται στις 600.000 και πλέον στην Πολωνία.

Προηγουμένως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας υπαγόταν -ως ρωσική κτήση- στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Αναγνωρίστηκε αυτοκέφαλη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Πολωνίας μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης κρύβει κουτοπόνηρα το ταξίδι στην όαση Σίβα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει μετατρέψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ΙΧ

Ταμασού Ησαΐας: «Αμετάκλητος στόχος μας κάθαρση και διαφάνεια στους κόλπους της Εκκλησίας»

Στο Κάιρο την Κυριακή έξι Ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Κ. Μητσοτάκης – Συνάντηση με Σίσι

«Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr