Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε αμηχανία η Ρωσία μετά το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σε αμηχανία η Ρωσία μετά το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ρωσία θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων» σε περίπτωση θρησκευτικών ταραχών στην Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της ανεξαρτησίας της ουκρανικής εκκλησίας από τη Μόσχα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο, δίχως όμως να εξηγεί τι εννοεί, για παράδειγμα ποιους θεωρεί Ορθόδοξους, όπως και ποιος έχρισε τους Ρώσους «προστάτες της Ορθοδοξίας».

«Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων.

»Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Κατανοητή δεν είναι, αμήχανη είναι.

Αυτή η προστασία των ορθοδόξων θα γίνει «αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά» μέσα, διευκρίνισε ο Πεσκόφ και σημείωσε πως «αφορά το ενδεχόμενο οι ουκρανικές Αρχές να μην καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και μέσα στα όρια της νομιμότητας, αν η κατάσταση πάρει χαρακτήρα άσχημο και βίαιο».

«Προειδοποιήσαμε επανειλημμένα πως ανησυχούμε πολύ όσον αφορά αυτές τις αποφάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ένα σχίσμα στην ορθοδοξία», συνέχισε ο Πεσκόφ υποστηρίζοντας ωστόσο πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν σκοπεύει «να ανακατευθεί στον διάλογο ανάμεσα στις Εκκλησίες» στην Ουκρανία.

«Καθώς η ορθοδοξία είναι μία από τις θρησκείες της Ρωσίας, ό,τι συμβαίνει στον ορθόδοξο κόσμο αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Η Ρωσία την εποχή της τουρκοκρατίας είχε εξασφαλίσει τον ρόλο του προστάτη των Ορθόδοξων πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μετά όμως από τη δημιουργία εθνικών κρατών στα ευρωπαϊκά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τον διαμελισμό της μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρωσία δεν μπορούσε πλέον να παριστάνει τον «προστάτη» κανενός, ενώ βρέθηκε σε γεωθρησκευτικό ανταγωνισμό με τους Έλληνες, που διεκδικούσαν την κληρονομιά του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους (Βυζάντιο) σε όλα τα αρχαία Πατριαρχεία.

Η Ρωσία κατάφερε να αποσπάσει από την Ελληνορθοδοξία το Πατριαρχείο Αντιόχειας, το οποίο μετέτρεψε από ελληνόφωνο σε αραβόφωνο, πράγμα που είχε ως συνέπεια τον γλωσσικό εξαραβισμό των ελληνορωμαϊκών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής.

Από τότε η Ρωσία αγωνίζεται να «πάρει» και τα Πατριαρχεία Αλεξάνδρειας και Ιεροσολύμων, υπονομεύοντας διαρκώς τον Ελληνισμό και την ελληνορωμαϊκή παράδοση που διατηρούν τα Ρωμέικα (Ρωμαϊκά-Βυζαντινά) Ορθόδοξα Πατριαρχεία της Ανατολής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ζημιώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία έχει ανάγκη βοήθειας από τους συμμάχους της ακριβώς όπως το Ισραήλ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr