Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρεί το Αυτοκέφαλο, «καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», αναγνώρισε, σήμερα, η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ύστερα από συζήτηση έξι ωρών και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Αναλυτικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέπτυξε την εισήγησή του, με τίτλο «Αυτοκεφαλία Εκκλησίας Ουκρανίας».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων, έκανε σύντομη αναφορά στον συνοδικό θεσμό και τη διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας, καθώς και στον θεσμό της Αυτοκεφαλίας.

Σημείωσε μάλιστα ότι «η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό».

Τέλος, αφού χαρακτήρισε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας, εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».

Ακολούθησαν διάλογος και τοποθετήσεις πολλών ιεραρχών και τέλος η Ιεραρχία απεφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ επτά μητροπολίτες ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης.

Δέκτης ευχαριστιών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη στάση που τήρησε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο ίδιος προσωπικά σχετικά με την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας, έγινε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με το Ορθοδοξία info και πηγές από την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ταμασού Ησαΐας: «Αμετάκλητος στόχος μας κάθαρση και διαφάνεια στους κόλπους της Εκκλησίας»

«Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν

4ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας – Οικ. Πατριάρχης: «Η Εκκλησία οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση της προόδου»

Συνελήφθη ιερέας στην Κρήτη – Έγραψε ότι θα πρέπει να πυροβολούνται αδέσποτα σκυλιά και φιλόζωοι

«Ιερή» απάτη στη Θεσσαλονίκη: Ρασοφόροι απέσπασαν 1,3 εκατ. ευρώ από πιστούς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr