Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο Γεώργιος – Ο Ταμασού Ησαΐας στο πλευρό του: «Mοιράζεται τα οράματά μας»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο Γεώργιος – Ο Ταμασού Ησαΐας στο πλευρό του: «Mοιράζεται τα οράματά μας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου στις 24 Δεκεμβρίου.

Η Ιερά Σύνοδος, συνήλθε το πρωί του Σαββάτου στο Παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής και εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με 11 ψήφους υπέρ.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού έλαβε 4 ψήφους ενώ υπήρξε και μια λευκή ψήφος. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λευκή ψήφος ήταν του Μητροπολίτη Κύκκου.

Μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πορεύθηκαν εν πομπή προς τον παλαιό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, για την τέλεση της Κανονικής Πράξεως.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές του ΚΥΠΕ, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα καθορίσει την ημερομηνία ενθρόνισής του, η οποία αναμένεται να οριστεί για τις 8 Ιανουαρίου.

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς και η ημερομηνία ενθρόνισης του, ανακοινώνεται από τον Τοποτηρητή στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Μετά την ενθρόνιση, ο Μητροπολιτικός Θρόνος της Πάφου κενούται και αναλαμβάνει ως Τοποτηρητής ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, σύμφωνα με το Καταστατικό.

Συνεπώς, θα υπάρξουν εκλογές και για ανάδειξη νέου Μητροπολίτη.

Υποψήφιοι για την εκλογή στο χηρεύοντα Θρόνο είναι οι Επίσκοποι, καθώς και όλοι όσοι έχουν τα κατά το άρθρο 30, του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύρου, προσόντα προς αρχιερατεία.

Η διαδικασία εκλογής Μητροπολιτών γίνεται με ανάλογη εφαρμογή όλων όσα ορίζονται και για την εκλογή Αρχιεπισκόπου.

Βιογραφία του νέου Αρχιεπισκόπου Γεώργιου

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος εγεννήθη εις την Αθηαίνου την 25ην Μαΐου 1949.

Το 1967 απεφοίτησε του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. εσπούδασε Χημείαν εις το Πανεπιστήμιον Αθηνών (1968-1972).

Εις το ίδιον Πανεπιστήμιον εσπούδασε και Θεολογίαν κατά τα έτη 1976-1980.

Μετεξεπαιδεύθη εις την Αγγλίαν εις την Χημείαν και εις την Θεολογίαν.

Την 23ην Δεκεμβρίου 1984 εχειροτονήθη Διάκονος υπό του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα και την 17ην Μαρτίου 1985 εχειροτονήθη Πρεσβύτερος και προεχειρίσθη εις Αρχιμανδρίτην υπό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α.

Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Παραλλήλως προς τα ως άνω καθήκοντά του ειργάσθη και ως καθηγητής της Χημείας εις Σχολάς Μέσης Εκπαιδεύσεως.

Το 1993 προήχθη εις Βοηθόν Διευθυντήν.

Εξ αφορμής της συλλήψεως και κακοποιήσεώς του υπό των τουρκικών στρατευμάτων κατά την διάρκειαν αντικατοχικής εκδηλώσεως, το 1989, κατέθεσε προσφυγήν (No 15300/89) εναντίον της Τουρκίας εις την Επιτροπήν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Συμβούλιον της Ευρώπης δια της υπ’ αριθμόν 507/3.2.94 συνεδρία κατεδίκασε, δια πρώτην φοράν, την Τουρκίαν δια καταπάτησιν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις την Κύπρον και της επέβαλε χρηματικόν πρόστιμον.

Την 24ην Απριλίου 1996 εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και την 26ην Μαΐου 1996 εχειροτονήθη εις Επίσκοπον.

Την 29ην Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί υπό της προς τούτο συνελθούσης εκλογικής συνελεύσεως Μητροπολίτης Πάφου και την επομένην εγκαθιδρύθη εις την έδραν αυτού.

Εκπροσωπεί την Εκκλησίαν της Κύπρου εις τας Πανορθοδόξους Διασκέψεις και εις τον διάλογον μετά των Ρωμαιοκαθολικών.

Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

Την 24ην Δεκεμβρίου 2022 εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ονομαστική εορτή: 23 Απριλίου.

Ταμασού Ησαΐας: Εμείς που εκπροσωπούμε το 65% δώσαμε την εμπιστοσύνη μας στο εμψηφισμένο Αρχιεπίσκοπο

Είναι γιορτή για την Εκκλησία και για την Κύπρο, είπε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, σε δηλώσεις στο Μέγα Συνοδικό και μετά το πέρας της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Μητροπολίτης Ταμασού είπε ότι είναι πάρα πολύ χαρούμενοι που έχουμε νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, προσθέτοντας ότι είναι πολύ χαρούμενοι που ιδιαίτερα αυτό το πρόσωπο συγκεντρώνει τη μεγάλη πλειοψηφία της εμπιστοσύνης των μελών της Συνόδου, πράγμα απαραίτητο για να συνεχίσουν.

Σημείωσε ότι είναι έτοιμοι για δουλειά, για συνεργασία, για να υλοποιήσουν τα οράματα και τα προγράμματα τους για την Εκκλησία.

«Μεν ήμουν συνυποψήφιος και οφείλω να ομολογήσω ότι για χάριν των δικών μου ψηφοφόρων, το πάλεψα μέχρι τελευταία στιγμή, όμως δεν μπόρεσα να βρω συναίνεση για να έχω μια δυνατότητα εκλογής.

»Οπότε το αμέσως επόμενο που κοίταξα είναι να δω ποιος από τους αδελφούς υποψήφιους μαζεύει τους περισσότερους ψήφους εμπιστοσύνης για να ενώσουμε τη Σύνοδο.

»Και η συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών που μιλούσαν υποδείκνυαν τον πρώην Μητροπολίτη Πάφου, οπόταν ένωσα και εγώ το 18%, γιατί δεν είναι αυτοσκοπός να γίνει κάποιος Αρχιεπίσκοπος», πρόσθεσε.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού υπενθύμισε ότι είχε την πρωτιά στη χηρεύουσα πόλη, τη Λευκωσία και υπογράμμισε ότι είχε μεγάλη ευθύνη να δει πού θα έδινε τις ψήφους του για να μπορέσει με ενότητα η Εκκλησία να προχωρήσει.

Σημείωσε ότι όταν συνειδητοποίησε ότι το πρόσωπο αυτό συγκέντρωνε την εμπιστοσύνη των περισσότερων μελών της Συνόδου, ένωσε και ο ίδιος τη φωνή του και έδωσε το 18%, διότι, όπως είπε, χρειάζεται και τη νομιμοποίηση της λαϊκής ψήφου.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, εμείς που εκπροσωπούμε το 65% δώσαμε την εμπιστοσύνη μας στο εμψηφισμένο Αρχιεπίσκοπο.

»Του δώσαμε ισχυρή εντολή να ξεκινήσει το έργο του με αγάπη, ομόνοια και συνεργασία», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι όλοι οι Αρχιερείς μετά την εκλογή, μονιασμένοι, θα συνεχίσουν ο καθένας από το δικό του μετερίζι για το καλό της Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε, επίσης, ότι με δύο κουβέντες που είχε με τον εμψηφισμένο, ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είναι έτοιμος να συνεργαστούν, μοιράζεται τα οράματα τους και θα τους στηρίξει σε κάθε ευγενική τους επιθυμία και αυτοί θα στηρίξουν αυτόν.

«Οπότε κάνουμε την καλύτερη αρχή.

»Προχωρούμε με τη βοήθεια του Θεού.

»Είναι γιορτή για την Εκκλησία της Κύπρου και γιορτή για την Κύπρο μας.

»Του ευχόμαστε στερεωμένος και επιτυχία στο σημαντικό έργο που ξεκινά από σήμερα (24/12)», κατέληξε.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την εκλογή του Νεόυ Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Νέας Ιουστινιάνης (Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2022)

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ.Γεώργιο, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκόπου Θρόνου της Κύπρου, για τη σημερινή (24/12) εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ως νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής.

Το γεγονός αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο και την Ορθοδοξία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εύχεται στον νέο Αρχιεπίσκπο μακροημέρευση και κάθε επιτυχία στα ποιμαντορικά του καθήκοντα.

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου Αρχιεπισκόπου

«Να σταματήσουν όσοι περιφέρονται από ΜΜΕ σε ΜΜΕ, εκθέτοντας την Εκκλησία και τον εαυτό τους», ζήτησε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατά τις πρώτες του δηλώσεις, μετά την εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να μην φανεί κατώτερος των προκατόχων του, λέγοντας ότι «η πατρίδα μας περιμένει την ελευθερία της και ο λαός περιμένει να εγκύψουμε στα πολλά του προβλήματα, πολλά από τα οποία προέρχονται από την εισβολή και την κατοχή».

Ευχήθηκε, τέλος, καλά Χριστούγεννα σε όλους.

Αυτούσιες οι πρώτες δηλώσεις του νέου Αρχιεπισκόπου:

«Ευχαριστώ πρώτα τον Θεό που επέτρεψε τη σημερινή εκλογή, Ευχαριστώ και τους Αγίους συνοδικούς που με τίμησαν με τη ψήφος τους.

»Ευχαριστώ και τον λαό που με έστειλε στο Τριπρόσωπο ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

»Η τόση μεγάλη ιστορία της Εκκλησίας μας, 2000 χρόνια, με τους τόσους αγώνες της για να κρατηθεί ο τόπος χριστιανικός και ελληνικός, κάνουν τα πόδια μου να λυγίζουν.

»Και οι τόσοι μεγάλοι προκάτοχοι μου, που με τους πολλούς αγώνες τους διατήρησαν το φρόνημα και επεδίωξαν ώστε να κρατηθεί ο λαός ώστε να επιδιωχθεί σε κάποια στιγμή η απελευθέρωση του, μου δίνουν τη συναίσθηση του καθήκοντος μου.

»Εκείνο το οποίο θα ήθελα σήμερα να πω, είναι ότι θα προσπαθήσω να μην φανώ κατώτερος αυτών.

»Η πατρίδα μας περιμένει την ελευθερίας της και ο λαός περιμένει να εγκύψουμε στα πολλά του προβλήματα, πολλά από τα οποία προέρχονται από την εισβολή και την κατοχή.

»Ευχαριστώ και όλους εσάς που με τη βοήθεια σας, κρατήθηκε ένα ήπιο κλίμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και νομίζω από σήμερα, κάποιοι οι οποίοι είχαν σαν ασχολία τους να περιφέρονται από μέσο σε μέσο και να εκθέτουν και την Εκκλησία και τους εαυτούς τους, θα σταματήσουν.

»Θα κρατηθεί όπως κρατήθηκε γενικά το καλό κλίμα στην Εκκλησία μας. Καλά Χριστούγεννα σε όλους».

Συγχαρητήρια στον εψηφισμένο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο για την ανάδειξή του ως Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τουίτερ.

«Είμαι βέβαιος πως υπό τη φωτισμένη ηγεσία του νέου Αρχιεπισκόπου η Εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει το σπουδαίο πνευματικό της έργο προς όφελος του ποιμνίου», προσθέτει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το Γραφείο για τον Θρησκευτικό Διάλογο συγχαίρει τον νέο Αρχιεπίσκοπο

Το Γραφείο για τον Θρησκευτικό Διάλογο, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας, συγχαίρει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο για την εκλογή του.

Σε ανάρτηση στο twitter το RTCYPP αναφέρει ότι προσβλέπει σε συνεργασία μαζί του και με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Κύπρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ

Χρυσουλάκης: Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr