Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ενοχλημένοι οι Ουκρανοί από «φιλορωσικές» δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου

Ενοχλημένοι οι Ουκρανοί από «φιλορωσικές» δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ιδιαίτερη ενόχληση έχουν προκαλέσει στο Κίεβο οι δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου την περασμένη εβδομάδα που απευθύνονταν στους νέους της Ρωσίας.

Σε βίντεό του, ο ποντίφικας προέτρεψε τους νέους Ρώσους της Αγίας Πετρούπολης να είναι περήφανοι που είναι «κληρονόμοι» «αυτής της μεγάλης, φωτισμένης ρωσικής αυτοκρατορίας».

Επαίνεσε επίσης τους Ρώσους ηγεμόνες του 18ου αιώνα και τη Μεγάλη Ρωσία.

«Μην ξεχνάτε ποτέ την κληρονομιά σας», είπε.

«Είστε οι κληρονόμοι της Μεγάλης Ρωσίας: Μεγάλη Ρωσία των αγίων, των ηγεμόνων, της Μεγάλης Ρωσίας του Πέτρου Α’, της Αικατερίνης Β’, αυτής της αυτοκρατορίας – μεγάλης, φωτισμένης, με μεγάλη κουλτούρα και ανθρωπισμό».

Ο πάπας, ο οποίος μίλησε στο τέλος διάσκεψης που επικεντρώθηκε στα νεαρά μέλη της εκκλησίας στην Αγία Πετρούπολη, δεν ακολούθησε το προσχέδιο της ομιλίας του.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα προέτρεπε το κοινό να δίνει σημασία στην ιστορία, υπογραμμίζοντας τη σημασία για τους νέους να χτίζουν γέφυρες μεταξύ των γενεών.

Το Βατικανό όμως δημοσίευσε μόνο τις δηλώσεις που προβλεπόταν αρχικά να κάνει.

Ωστόσο, τα πρόσθερα σχόλια ακούγονται σε βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα.

Ενώ ο πάπας Φραγκίσκος έχει υποστηρίξει σθεναρά την ειρήνη και τους Ουκρανούς, τους οποίους έχει αποκαλέσει «μάρτυρες» στον αγώνα κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, τα σχόλιά του επικρίθηκαν άμεσα στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες κοντά στη Ρωσία που ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Αντιδρώντας το τπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας χαρακτήρισε την ομιλία «λυπηρή», ενώ ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας την κατήγγειλε ως επιδοκιμασία του «εθνικισμού και ιμπεριαλισμού της Ρωσίας που σήμερα προκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν πόλεμο που φέρνει θάνατο και καταστροφή στον λαό μας κάθε μέρα».

«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι ιδέες του ρωσικού μεγάλου κράτους, οι οποίες, στην πραγματικότητα, είναι η αιτία της χρόνιας επιθετικότητας της Ρωσίας, εν γνώσει ή εν αγνοία τους, προέρχονται από το στόμα του Πάπα», έγραψε στο Facebook ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας, Σβιάτοσλαβ Σεβτσούκ, εξέδωσε μια δήλωση σημειώνοντας τον «πόνο» και την «απογοήτευση» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πάπα και κάλεσε την Αγία Έδρα να διευκρινίσει τα σχόλια του Φραγκίσκου για να αποφευχθεί «οποιαδήποτε χειραγώγηση των προθέσεων, του πλαισίου και των δηλώσεων».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Το Βέλγιο θα δώσει F-16 στην Ουκρανία

H Ισπανία θα δώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr