Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιος Ολυμπιονίκης του Ρίο κινδυνεύει με φυλάκιση και εκτέλεση (φωτο)

Ποιος Ολυμπιονίκης του Ρίο κινδυνεύει με φυλάκιση και εκτέλεση (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Feyisa Lilesa,έφτασε στη γραμμή του τερματισμού στο Ρίο  με τα χέρια του σταυρωμένα πάνω από το κεφάλι του σε μια ένδειξη αλληλεγγύης για τη φυλή Oromo, από την οποία και κατάγεται και αποτελεί τη μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα στην Αιθιοπία.

aithiopia dromeas

Ύψωσε τα χέρια του και σχημάτισε ένα “Χ”

Με αυτή την κίνηση θέλησε να εκφράσει την αντίδρασή του για τις πρακτικές της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στη φυλή που ανήκει.Με τις κάμερες καρφωμένες πάνω του και λίγο πριν τερματήσει δεύτερος κατακτώντας το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο, ο 26χρονος δρομέας ύψωσε τα χέρια του και σχημάτισε ένα “Χ”, το σύμβολο που χρησιμοποιούν τα μέλη της φυλής Ορόμο όταν θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τις εκκαθαρίσεις και τα βασανιστήρια της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα, ο Λιλέζα τόνισε ότι με την κίνησή του αυτή κινδυνεύει να μην μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του. «Πραγματικά πιστεύω ότι θα πεθάνω – ή θα φυλακιστώ. Κάποια από τα μέλη της οικογένειάς μου βρίσκονται ήδη στη φυλακή» είπε εκδηλώνωντας την ανησυχία του για την ασφάλεια της συζύγου και των δύο παιδιών τους.

Ο Λιλέζα είπε ότι μπορεί να μείνει στη Βραζιλία ή να πάει στην Κένυα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάλογα με το πού θα μπορέσει να βγάλει βίζα.

Ο Αιθίοπας Ολυμπιονίκης επανέλαβε την χειρονομία και κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Οι Ορόμο αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 των 100 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιθιοπίας. Αλλά έχουν περιθωριοποιηθεί εδώ και δεκαετίες με τις εντάσεις να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει την ανάπτυξη στην περιοχή όπου διαμένουν οι Ορόμο.

Οι τεράστιες διαμαρτυρίες των Ορόμο έχουν σαρώσει τους δρόμους της Αιθιοπίας και η κυβέρνηση εξαπέλυσε δριμύτατες επιθέσεις εναντίον τους σύμφωνα με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Σε 9 μήνες, πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί» δήλωσε ο Λιλέζα την Κυριακή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο «παγκόσμιος» Απόστολος Χρήστου αποκλειστικά στον ΟΠΑΠ μαζί με τον αδερφό του (βίντεο)

Σκωτικός Τύπος: Το Ύπατο Συμβούλιο δια την Ελλάδα επαναδιαβεβαίωσε σχέσεις με τα Ύπατα Βραζιλίας και Αργεντινής – Ύπατοι από Κεντρική και Νότια Αμερική στην Αθήνα

DW: Θα αποκλειστεί το Ισραήλ από αθλητικές διοργανώσεις; – Ισραήλ και Ρωσία: Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Βραζιλία: Άντρας σκότωσε την influencer σύζυγό του και πέταξε το πτώμα της έξω από το σπίτι των γονιών της

Δυναμώνει η BRICS – Ποιες νέες χώρες μπαίνουν στην «ομάδα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr