Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Σκοπιανοί πουλάνε τρέλα: Λένε ότι η εθνική τους ομάδα δεν είναι κρατική άρα δεν δεσμεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι Σκοπιανοί πουλάνε τρέλα: Λένε ότι η εθνική τους ομάδα δεν είναι κρατική άρα δεν δεσμεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο αλβανικής καταγωγής υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, στις διαμαρτυρίες της Ελλάδας σχετικά με το σήμα της Εθνικής της ΒΜ στο ΕURO, απάντησε:

«Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος.

»Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση.

»Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών.

»Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD.

»Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ (North Macedonia), αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών» δήλωσε σήμερα ο Μπουγιάρ Οσμάνι, σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος.

Την Παρασκευή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, η οποία κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα, Θόδωρο Θεοδωρίδη.

Σε αυτή ζητά να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Euro και να μην χρησιμοποιηθεί ο κωδικός χωρών του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).

Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καθορίζει συντομεύσεις/ακρωνύμια για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις/ακρωνύμια.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητά την παρέμβαση της UEFA.

Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού ενημερώνει την UEFA ότι αντίστοιχη επιστολή απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.

Παριστάνουν τη «Μακεδονία»

Η ποδοσφαιρική εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας είναι έτοιμη να «γράψει» τη πρώτη της συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μιας και μετέχει στον Γ’ όμιλο.

Μάλιστα, η πρεμιέρα έχει οριστεί για την Κυριακή (13/06) στις 18.00 κόντρα στην Αυστρία στο Βουκουρέστι.

Ωστόσο, το έμβλημα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, που θα εμφανίζεται και στις εμφανίσεις της εθνικής ομάδας, έχει τα αρχικά FFM (Football Federation of Macedonia), κάτι που αντιτίθεται στην συμφωνία που υπάρχει με την Ελλάδα για την επίσημη ονομασία της χώρας.

Πέραν αυτού, στην επίσημη ιστοσελίδα της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η χώρα (ffm.mk) αναφέρεται νέτα-σκέτα «Μακεδονία», αφού η Ομοσπονδία δεν άλλαξε το όνομά της, παρά το γεγονός ότι υποχρεούται σε κάτι τέτοιο από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), σε σχετική της ανακοίνωση, τονίζει πως ενημέρωσε ότι απέστειλε και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς την UEFA.

«Είναι από λυπηρό έως εξοργιστικό να ανακύπτουν εκ του μη όντος ζητήματα» σημειώνει η ΕΠΟ στην ανακοίνωσή της.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΕΠΟ αναφέρει:

«Σας ενημερώνουμε ότι με αφορμή ανάρτηση του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, Μουάμεντ Σεϊντίνι, σε προσωπικό του λογαριασμό στα social media, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής:

»Είναι από λυπηρό έως εξοργιστικό να ανακύπτουν εκ του μη όντος ζητήματα που έχουν διευθετηθεί από διεθνείς συμβάσεις, με ευκαιρία την έναρξη του EURO 2020 και τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στη διοργάνωση.

»Η ΔΟΕ και όλες οι διεθνείς αθλητικές συνομοσπονδίες, μηδέ των ποδοσφαιρικών εξαιρουμένων, έχουν αναγνωρίσει ως μέλος τους την Βόρεια Μακεδονία και οποιοσδήποτε άλλος αυθαίρετος αυτοπροσδιορισμός της είναι εκτός των παγκοσμίως ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων και κατ’ επέκταση εκτός πραγματικότητας.

»Σας ενημερώνουμε ότι η ΕΠΟ απέστειλε και σχετική επιστολή προς την UEFA».

Να σημειωθεί ότι στο επίσημο βίντεο της ομάδας, το ακόλουθο, που είναι αναρτημένο και στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας της εθνικής, εμφανίζεται αρχαίος Έλληνας πολεμιστής -ως δήθεν δικός τους- και οπαδοί που κρατάνε κασκόλ που γράφουν σκέτο «Μακεδονία». Το βίντεο έχει ημερομηνία ανάρτησης 30 Μαΐου 2019, δηλαδή μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών:

Η Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια παρακολουθεί ή όχι την τήρηση της συμφωνίας; Το ακόλουθο βίντεο δεν το έχει δει κανείς τους;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Τι σημαίνουν για το ελληνικό ποδόσφαιρο οι μεγάλες προκρίσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ

Με Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός, με Μπριζ ο ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Conference League

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr