Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτός είναι ο Ελληνοαμερικανός πεζοναύτης που εξουδετέρωσε τον τζιχαντιστή στην υπερταχεία

Αυτός είναι ο Ελληνοαμερικανός πεζοναύτης που εξουδετέρωσε τον τζιχαντιστή στην υπερταχεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες, ο ένας Ελληνοαμερικανός, ακινητοποίησαν τον τζιχαντιστή που ήθελε να προκαλέσει μακελειό στην υπερταχεία που πραγματοποίησε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Παρίσι.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες Άλεκ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos), τον βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία, και Άντονι Σάντλερ (Anthony Sadler) είναι οι ηρωικοί άνδρες που εξουδετέρωσαν τον Μαροκινό τζιχαντιστή πριν σφάξει αθώους ανθρώπους.

«Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτήρισε ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ την ένοπλη επίθεση μουσουλμάνου που συνέβη την Παρασκευή στην υπερταχεία που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, κοντά στο Αράς, στη βόρεια Γαλλία.

«Καταδικάζω την τρομοκρατική επίθεση στο τρένο της εταιρείας Thalys και εκφράζω την συμπόνια μου στα θύματα», δήλωσε ο Βέλγος Πρωθυπουργός με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

cnn

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από δύο Αμερικανούς στρατιώτες (ο ένας ελληνικής καταγωγής) που επέβαιναν στο τρένο και τον άκουσαν να γεμίζει το όπλο του.

Είχε στην κατοχή του ένα ή δύο όπλα και το ένα από αυτά φέρεται ότι ήταν ένα καλάσνικοφ.

Νωρίτερα, μια γαλλική αστυνομική πηγή ανέφερε ότι ο ύποπτος, που έχει συλληφθεί, είναι ένας 26χρονος άνδρας Μαροκινός ή μαροκινής καταγωγής σε βάρος του οποίου φέρεται ότι διεξαγόταν έρευνα από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Μέχρι στιγμής πάντως η ταυτότητα του άνδρα αυτού δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες την ευγνωμοσύνη του για το «θάρρος και την γρήγορη σκέψη» των επιβατών της υπερταχείας αμαξοστοιχίας στην Γαλλία, ανάμεσα τους και στους δύο Αμερικανούς στρατιώτες, που ακινητοποίησαν τον ένοπλο τζιχαντιστή που άνοιξε πυρ.

Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές ο τζιχαντιστής τραυμάτισε τρεις ανθρώπους στην υπερταχεία που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, πριν ακινητοποιηθεί από επιβάτες, ανάμεσα τους και δύο Αμερικανούς στρατιώτες.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε την βαθιά του ευγνωμοσύνη για το θάρρος και την γρήγορη σκέψη αρκετών επιβατών, περιλαμβανομένων και Αμερικανών στρατιωτών, που με αυταπάρνηση ακινητοποιήσαν τον ένοπλο», ανέφερε με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος.

«Είναι ξεκάθαρο πως οι ηρωικές τους ενέργειες απέτρεψαν μια μακράν χειρότερη τραγωδία».

Γνωστός στις Αρχές ο Μαροκινός τζιχαντιστής

Ο δράστης της αποτυχημένης επίθεσης στο τρένο Thalys, ένας νεαρός Μαροκινός που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Βέλγιο, μετά από ένα πέρασμα από τη Συρία, είχε εντοπιστεί από τα ραντάρ πολλών ευρωπαϊκών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο καμία από αυτές να τον παρακολουθεί συστηματικά.

Τον Φεβρουάριο του 2014 οι ισπανικές Αρχές ενημέρωσαν τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για τον Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, που θα κλείσει τα 26 στις 3 Σεπτεμβρίου, επειδή θεωρούσαν ότι είναι μέλος ενός ριζοσπαστικό ισλαμιστικού κινήματος.

Το σήμα αυτό της Μαδρίτης οδήγησε τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) να συντάξει φάκελο, με τη σήμανση «S» για τον Ελ Χαζάνι, προκειμένου να τον εντοπίσει στην περίπτωση που έφτανε στη Γαλλία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο 26χρονος φέρεται ότι διέμενε το 2014 στην Ισπανία και το 2015 στο Βέλγιο.

«Ο κύριος αυτός ζούσε στο Βέλγιο, ανέβηκε στο τρένο στο Βέλγιο έχοντας όπλα που αναμφίβολα απέκτησε στο Βέλγιο.

»Και είχε χαρτιά από την Ισπανία« ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Έχοντας κάρτα διαμονής, ο νεαρός μπορούσε επομένως να μετακινείται ελεύθερα στον Χώρο Σένγκεν.

Στις μετακινήσεις του αυτές τράβηξε την προσοχή πολλών υπηρεσιών πληροφοριών.

Αρχικά στην Ισπανία, με αφορμή «σκληρές ομιλίες του που νομιμοποιούσαν τον τζιχάντ (ιερό πόλεμο) στα τζαμιά της Αλγεσίρας», στην περιοχή του Γιβραλτάρ.

Ήταν επίσης γνωστός στις Αρχές για διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με μια πηγή των ισπανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, ο ύποπτος έζησε επί επτά χρόνια στην Ισπανία, από το 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2014, αρχικά στη Μαδρίτη και κατόπιν στην Αλγεσίρας.

Στη συνέχεια μετακόμισε στη Γαλλία. «Από εκεί έφυγε για τη Συρία και μετά επέστρεψε στη Γαλλία», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Δεν είναι γνωστό ωστόσο πόσο χρονικό διάστημα παρέμεινε στις χώρες αυτές.

Στις αρχές του 2014 η Μαδρίτη ενημέρωσε τις γαλλικές Αρχές για την πιθανή άφιξη του Ελ Χαζάνι σε γαλλικό έδαφος, όμως ο νεαρός δεν εντοπίστηκε.

Οι Γάλλοι «δεν άκουσαν τίποτα άλλο για αυτόν μέχρι τις 10 Μαΐου», σημείωσε μια πηγή.

Την ημέρα εκείνη έμαθαν από τις γερμανικές υπηρεσίες ότι ετοιμαζόταν να φύγει από το Βερολίνο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Λίγο αργότερα, οι Ισπανοί αναφέρουν στο Παρίσι ότι ο άνδρας αυτός έχει εγκατασταθεί πλέον στο Βέλγιο όπου είναι «γνωστός από τις υπηρεσίες», σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κόεν Χέενς.

«Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο που θα επέτρεπε να τον εντοπίσουμε, να ξέρουμε ποια ακριβώς στιγμή εγκαταστάθηκε στο Βέλγιο.

»Φαινόταν ότι ήταν κάποιος που ταξίδευε εντός της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στη βελγική τηλεόραση.

Ο νεαρός, ένα «μικροκαμωμένος, αδύνατος, όχι πολύ δυνατός» άνδρας, σύμφωνα με την περιγραφή που έδωσε ο Κρις Νόρμαν, ένας από τους επιβάτες που βοήθησαν στην εξουδετέρωσή του, συνελήφθη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αράς το βράδυ της Παρασκευής.

Εκτός από ένα Καλάσνικοφ και εννέα γεμιστήρες, είχε στην κατοχή του ένα αυτόματο πιστόλι Λούγκερ, έναν γεμιστήρα των 9 χιλιοστών και ένα κοπίδι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr