Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Πεσμεργκά παίρνουν «φαλάγγι» τους τζιχαντιστές από το Σιντζάρ

Οι Πεσμεργκά παίρνουν «φαλάγγι» τους τζιχαντιστές από το Σιντζάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μεγάλη αντεπίθεση στη στρατηγικής σημασίας πόλη Σιντζάρ που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι Κούρδοι Πεσμεργκά, οι οποίοι συγκεντρώνουν κουρδικές δυνάμεις στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Το Σιντζάρ έχει αλωθεί εδώ και σχεδόν έναν χρόνο από τους ισλαμοφασίστες, οι οποίοι σκότωσαν και υποδούλωσαν χιλιάδες Γιαζίντι που κατοικούσαν εκεί.

Το Σιντζάρ είναι στρατηγικής και συμβολικής σημασίας αφού βρίσκεται επάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις πόλεις Μοσούλη και Ράκα, τα προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία αντίστοιχα.

Το Δεκέμβριο του 2014 οι κουρδικές δυνάμεις εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από μια περιοχή στα βόρεια του όρους Σιντζάρ, όμως οι σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διατηρούν τον έλεγχο της νότιας πλευράς του βουνού, όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη.

Κάτοικοι των κοινοτήτων κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου που οδηγεί στο βουνό ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες είδαν να περνούν από εκεί δεκάδες στρατιωτικά, μεταγωγικά οχήματα γεμάτα με Κούρδους Πεσμεργκά.

Πηγή των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας είπε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και αφού ολοκληρωθεί η συλλογή πληροφοριών. Η πρόκληση για τους Κούρδους, είπε, θα είναι να υπερασπιστούν την πόλη αφού την καταλάβουν επειδή η επίθεση αυτή θα ανοίξει νέα μέτωπα με τους τζιχαντιστές που έχουν δημιουργήσει ένα μεσαιωνικού τύπου «χαλιφάτο» στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχουν.

Αεροπορικές επιδρομές του διεθνή συνασπισμού στην περιοχή

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε 57 αεροπορικές επιδρομές στο Σιντζάρ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προφανώς για να στηρίξει τους Πεσμεργκά ενόψει της επίθεσης.

Οι Πεσμεργκά του Σιντζάρ πρόσκεινται κυρίως στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) που κατηγορείται από άλλες ομάδες ότι επιδιώκει να μονοπωλήσει την εξουσία. Πολλοί Γιαζίντι έχασαν την πίστη τους στο KDP όταν οι δυνάμεις του απέτυχαν να τους προστατεύσουν από τους τζιχαντιστές όταν επιτέθηκαν στο Σιντζάρ, τον Αύγουστο του 2014, σφάζοντας, υποδουλώνοντας και βιάζοντας χιλιάδες από αυτούς.

Ένα συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έσπευσε να τους βοηθήσει, απομακρύνοντας χιλιάδες Γιαζίντι που είχαν αποκλειστεί στο βουνό και ιδρύοντας μια μόνιμη βάση εκεί. «Είμαστε έτοιμοι (να επιτεθούμε στην πόλη Σιντζάρ) εδώ και ένα χρόνο, όμως μας εμποδίζουν οι πολιτικοί ανταγωνισμοί. Το KDP συνεργάζεται με τους Αμερικανούς και δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε», είπε ο διοικητής της πτέρυγας του PKK στο Σιντζάρ.

Το PKK εκπαίδευσε μια πολιτοφυλακή των Γιαζίντι στο Σιντζάρ, ενώ άλλες ομάδες, από τοπικές φυλές, λειτουργούν ανεξάρτητα. Κάποιοι Γιαζίντι έχουν ενταχθεί στους Πεσμεργκά.

Οι περισσότεροι Γιαζίντι έχουν εκτοπιστεί και ζουν σε καταυλισμούς στο ιρακινό Κουρδιστάν. Αρκετές χιλιάδες μέλη της μειονότητας παραμένουν αιχμάλωτοι του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr