Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tύφλωση προκαλεί ο ιός Ζίκα – Τι λέει νέα επιστημονική έρευνα

Tύφλωση προκαλεί ο ιός Ζίκα – Τι λέει νέα επιστημονική έρευνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για την επικινδυνότητα του ιού Ζίκα, ο οποίος εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στις χώρες της Αμερικής και προκαλεί έντονη ανησυχία σε πολλές χώρες ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ιατρικό περιοδικό JAMA, ο ιός Ζίκα είναι πιθανό να προκαλεί και σοβαρά προβλήματα όρασης, μέχρι και τύφλωση στα νεογέννητα που έχουν προσβληθεί. Οι ανωμαλίες που συναντώνται στα παιδιά που έχουν γεννηθεί με μικροκεφαλία είναι «σοβαρές βλάβες του αμφιβληστροειδούς, οι οποίες θα εμποδίσουν την ικανότητα των παιδιών να δουν καλά», σύμφωνα με τον καθηγητή οφθαλμολογίας Ρούμπενς Μπέλφορτ Τζ.

Ο Μπέλφορτ που διευθύνει το τμήμα οφθαλμολογίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, προειδοποιεί πως «πολλά από αυτά τα παιδιά μπορεί να τυφλωθούν». Εξάλλου, σύμφωνα με τη σοβαρότητα της μικροκεφαλίας στο κάθε παιδί, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα ακοής και όρασης.

«Αποδεικνύεται ότι οι επιπτώσεις από τον ιό Ζίκα δεν περιορίζονται στον εγκέφαλο», δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Ιατρικής του πανεπιστημίου Γέιλ, Αλμπερτ Κο, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με κρανία μικρότερα των 32 εκ. τον περασμένο Δεκέμβριο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρομπέρτο Σάντος του Ελ Σαλβαδόρ, στη Βραζιλία.

Σε κάποια από αυτά εντοπίστηκαν δύο σοβαρές βλάβες του αμφιβληστροειδούς, ένα εμφάνισε μικρά, σκούρα, μακρόστενα στίγματα στον αμφιβληστροειδή, ενώ ένα δεύτερο παρουσίασε έντονες και αρκετά ευρείες αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς.

Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές εντόπισαν βλάβες και στο οπτικό νεύρο, οι οποίες «ξέρουμε ότι προκαλούνται από έναν ιό και είναι διαφορετικές από αυτές που θα μπορούσαν να προκληθούν από την μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου».

Βέβαια, οι ειδικοί επισημαίνουν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τα προβλήματα που επιφέρει ο ιός στην όραση.

Η ανησυχία είναι τόση μεγάλη στις ΗΠΑ που η Ολυμπιακή Επιτροπή προσλαμβάνει ειδικούς για να ενημερώσει τις αθλητικές ομοσπονδίες σχετικά με τον Ζίκα.

Την στιγμή που οι Αμερικανοί αθλητές έχουν εκφράσει ανησυχία για την εξάπλωση του ιού, πέντε μήνες πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Βραζιλία.

«Γνωρίζω ότι ο ιός Ζίκα που έχει ξεσπάσει στη Βραζιλία ανησυχεί πολλούς από εσάς», αναφέρει ανακοίνωση του επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ που απέστειλε στους αθλητές.

«Θέλω να σας τονίσω ότι ανησυχεί και εμάς και η ευημερία σας στη Βραζιλία αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής, για αυτό το λόγο δύο ειδικοί πρόκειται να ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους αθλητές για την εξέλιξη στην υπόθεση Ζίκα.

Στην Αυστραλία η ιατρική ομάδα των αθλητών που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς δεν ανησυχεί τόσο για το Ζίκα όσο για το νερό καθώς εκτιμά ότι είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία παρά ο ιός.

Ο γιατρός Ντέιβιντ Χιουζ δήλωσε πως ο Ζίκα πέρα από τις περιπτώσεις γυναικών που κυοφορούν, προκαλεί ήπια συμπτώματα.

Αντιθέτως, τα μολυσμένα νερά του Κόλπου Γκουναμπάρα, και το νερό στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις μπορεί να απειλήσουν την υγεία των αθλητών.

Όπως αναφέρει το Associated Press τον περασμένο χρόνο έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο νερό του Κόλπου του Γκουαναμπάρα στο Ρίο, εντοπίστηκαν ίχνη από ανθρώπινα απόβλητα, ενώ ανάλογα αποτελέσματα προέκυψαν και από τους ελέγχους στους Ολυμπιακούς χώρους για αθλήματα στο νερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σκωτικός Τύπος: Το Ύπατο Συμβούλιο δια την Ελλάδα επαναδιαβεβαίωσε σχέσεις με τα Ύπατα Βραζιλίας και Αργεντινής – Ύπατοι από Κεντρική και Νότια Αμερική στην Αθήνα

Βραζιλία: Άντρας σκότωσε την influencer σύζυγό του και πέταξε το πτώμα της έξω από το σπίτι των γονιών της

Δυναμώνει η BRICS – Ποιες νέες χώρες μπαίνουν στην «ομάδα»

Βραζιλία: Πάνω από 900 φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών

«Βράζει» η Βραζιλία – Τρελός καύσωνας: Τα θερμόμετρα στο Ρίο έδειξαν 58,5°C

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr