Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Αυτό είναι που θέλει ο Ερντογάν στην πραγματικότητα από τη Συρία”

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Από το 2011 ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου προσπαθούσαν να ανατρέψουν τον Άσαντ με κάθε μέσο πλην της στρατιωτικής επέμβασης, αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ στο Al Monitor. Ωστόσο η ιδέα της επέμβασης προέκυψε τον περασμένο Φεβρουάριο μετά την προέλαση του Άσαντ με τη βοήθεια των Ρώσων στο Χαλέπι που έκοψε την επικοινωνία με την Τουρκία.

Αυτή τη φορά όμως η ανατροπή του Άσαντ δεν είναι ο βασικός στόχος, καθώς είναι ήδη αδύνατο να συμβεί από τη στιγμή που μπήκαν στη μέση οι Ρώσοι, αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος. Μετά την απώλεια της οδού στο Χαλέπι, αυτό που θέλει ο Ερντογάν είναι “να σώσει την Άγκυρα από την πλήρη απομόνωση σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Συρία και να έχει λόγο στο μέλλον της χώρας του Άσαντ”. Η αποστολή στρατού φαίνεται πως είναι η μοναδική λύση για να κερδίσει μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναφέρει ο Γκιουρσέλ.

Παρά ταύτα ο Ερντογάν δεν κατάφερε να πάρει την υποστήριξη των ΗΠΑ και η στρατιωτική ηγεσία στην Τουρκία τον αποτρέπει από μια εισβολή στη Συρία, καθώς οι στρατηγοί εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα έφερνε τους Ρώσους σε… τουρκικό έδαφος.

Ως αποτέλεσμα δύο εβδομάδες πριν, η Άγκυρα βάρεσε οπισθοχώρηση. Πρώτα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε πως “ποτέ δεν είπαμε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες πρέπει να μπουν στη Συρία, ούτε ότι οι Σαουδάραβες και οι ΗΠΑ πρέπει να το κάνουν με χερσαίες επιχειρήσεις”. Αργότερα ο Νταβούτογλου επισήμανε πως η Άγκυρα δεν θα ήθελε να παρέμβει στρατιωτικά…

Ο Γκιουρσέλ αναφέρει πως οι πρόσφατες επιθέσεις στην Τουρκία και την συριακή Αζάζ “απέδειξαν πως ο πραγματικός προβληματισμός της Άγκυρας δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος ούτε η Αλ Νούσρα αλλά το κουρδικό YPG”.

Ομοίως σχολιάζοντας τα λόγια του Νταβούτογλου που είπε πως “η μετριοπαθής αντιπολίτευση στη Συρία δεν θα υπήρχε αν δεν ήταν η Τουρκία” και πως αν η Δαμασκός δεν ελέγχει όλο το έδαφος της Συρίας “είναι χάρη στην Τουρκία”, ο Γκιουρσέλ υποδεικνύει πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αποδέχεται με αυτό τον τρόπο την ιστορική ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και την επέκταση των τζιχαντιστών.

Αν η “αντιπολίτευση” αμύνθηκε χάρη στην Τουρκία “θα μπορούσε μόνο να το έχει κάνει με όπλα απεσταλμένα από την Άγκυρα, κάτι που τα ίδια τα λόγια του Νταβούτογλου αποδεικνύουν σε ότι αφορά την συνενοχή του στο λαθρεμπόριο όπλων στους τζιχαντιστές”, καταλήγει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr