Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεσηκώθηκε η πόλη Φαλούτζα στο Ιράκ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Ξεσηκώθηκε η πόλη Φαλούτζα στο Ιράκ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εγκατέλειψαν τη Φαλούτζα του Ιράκ και στρατοπέδευσαν γύρω από την πόλη.

Μετά από τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι τζιχαντιστές από τον ιρακινό στρατό και τις πολιτοφυλακές των αραβικών φυλών της περιοχής, στη Τζολάν νότια της Φαλούτζα, και το χάσιμο του ελέγχου σε κάποιες συνοικίες της Φαλούτζα στις 25 Φεβρουαρίου, η οργάνωση αποφάσισε να βγάλει 600 τζιχαντιστές της μέσα από την πόλη.

Οι τζιχαντιστές που έχουν παραμείνει στη Φαλούτζα, ως φρουρά της, εκτιμώνται στους 400 περίπου άνδρες σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν πηγές μέσα από την πόλη.

Τις προηγούμενες ημέρες ένοπλοι σουνίτες Άραβες Ιρακινοί από τις φυλές της περιοχής αποφάσισαν να αντισταθούν ένοπλα στο Ισλαμικό Κράτος και στις βιαιότητες που ασκεί στον τοπικό πληθυσμό.

Οι άνδρες των φυλών της Φαλούτζα έδωσαν μάχη με τους τζιχαντιστές, σκότωσαν αρκετούς και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ορισμένες συνοικίες της κατεχόμενης πόλης.

Η Φαλούτζα, ή επίσης Φαλούζα ή Φαλούντζα, είναι πόλη στο Ιράκ, περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά από την Βαγδάτη, στις όχθες του Ευφράτη, στην επαρχία της Άνμπαρ.

Είναι γνωστή ως η πόλη των τζαμιών, επειδή η πόλη μαζί με τα γύρω χωριά έχουν περισσότερα από 200 τζαμιά. Υπολογίζεται για το 2010 ότι είχε 326.471 κατοίκους.

Η περιοχή της πόλης κατοικείται επί χιλιετίες. Η πόλη χρονολογείται από τους Βαβυλωνιακούς χρόνους, ενώ υπήρξε σημαντικό κέντρο μελέτης των Εβραίων, λόγω της σημαντικής ακαδημίας που υπήρχε στην πόλη.

Το 1947 είχε μόλις 10.000 κατοίκους, αλλά η θέση της πάνω σε ένα από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους του Ιράκ, την ώθησε σε μεγάλη ανάπτυξη μέσω του εμπορίου του πετρελαίου.

Η πόλη βομβαρδίστηκε κατά τον Πόλεμο του Κόλπου. Η πόλη στην αρχή του πολέμου στο Ιράκ το 2003 επηρεάστηκε λιγότερο από άλλες πόλεις, όμως το Νοέμβριο του 2004, οι Αμερικανοί κατέλαβαν ολόκληρη την πόλη, καθώς την θεωρούσαν προπύργιο των ανταρτών.

Στις 4 Ιανουαρίου 2014, δηλαδή 6 μήνες πριν εισβάλει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ (Ιούνιος του 2014), η Φαλούτζα εξεγέρθηκε ενάντια στην κυβέρνηση της Βαγδάτης και “αυτονομήθηκε”. Στην πορεία, όπως αποδείχτηκε, η εξέγερση του Ιανουαρίου ήταν υποκινούμενη από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατέλαβε και επισήμως την πόλη αργότερα.

Στις 20 Φεβρουαρίου είχε γνωστό, από το Περιφερειακό Συμβούλιο της επαρχίας Άνμπαρ, ότι οι τοπικές αραβικές φυλές που ζουν στην πόλη Φαλούτζα συγκρότησαν ένοπλη αντίσταση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και κάλεσαν την κυβέρνηση να τους υποστηρίξει.

«Έχουμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τις φυλές της Φαλούτζα για να ξεκινήσουν πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και έχουν ήδη προετοιμαστεί και κάποια σχέδια για τον ίδιο σκοπό», δήλωνε πριν 10 ημέρες ο επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου της Άνμπαρ, Σαμπάχ Καρχούτ.

Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει ότι οι κάτοικοι της Φαλούτζα είναι έξω φρενών με το Ισλαμικό Κράτος -και ιδιαίτερα με την παρουσία του στην πόλη- και πλέον έχουν αποφασίσει να προβάλλουν αντίσταση.

Τώρα η αντίσταση άρχισε και θα έχει ενδιαφέρον από εδώ και πέρα η μάχη της Φαλούτζα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr