Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

30.000 Κούρδοι και Ιρακινοί ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Μοσούλη

30.000 Κούρδοι και Ιρακινοί ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Μοσούλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

30.000 στρατιώτες του Ιράκ και των Κούρδων Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν, με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού που ηγούνται οι ΗΠΑ, προετοιμάζονται για την πολιορκία και απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ με πληθυσμό κοντά στα 2.000.000 ανθρώπους. Είναι η πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας της Νινευή. Η Μοσούλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014 δίχως να πέσει ούτε μια σφαίρα, αφού η φρουρά της πόλης επέλεξε να τραπεί σε φυγή απέναντι στην προέλαση των τζιχαντιστών.

Αργότερα, όπως έγινε γνωστό, η Μοσούλη έπεσε αμαχητί στο Ισλαμικό Κράτος επειδή υπήρχε πέμπτη φάλαγγα της οργάνωσης μέσα στην πόλη, η οποία ουσιαστικά την παρέδωσε.

Μιλώντας στους στρατιωτικούς συντάκτες που καλύπτουν το Πεντάγωνο μέσω τηλεδιάσκεψης, ο συνταγματάρχης Κρίστοφερ Γκάρβερ από τη Βαγδάτη, είπε ότι η επίθεση στη Μοσούλη θα γίνει μέσα στους ερχόμενους μήνες επισημαίνοντας ότι οι Ιρακινοί είναι εκείνοι που προετοιμάζουν και σχεδιάζουν την πολιορκία και όχι οι ΗΠΑ.

Ο ιρακινός στρατός υπολογίζει ότι θα έχει απελευθερώσει τη Μοσούλη μέχρι το τέλος του 2016, είπε ο Αμερικανός συνταγματάρχης.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες μέσα από την πόλη αναφέρουν ότι οι ηγέτες των τζιχαντιστών διώχνουν τις οικογένειές τους από τη Μοσούλη και ότι τα οικονομικά της οργάνωσης είναι σε δεινή κατάσταση μετά από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, που κατέστρεψαν τράπεζες όπου φυλάσσονταν μεγάλα χρηματικά ποσά, και άλλες υποδομές.

Ο στρατός του Ιράκ έχει ήδη αναπτύξει 5.000 στρατιώτες, με άρματα μάχης και πυροβολικό, στο μέτωπο της Μακχμούρ στα νοτιοδυτικά της κουρδικής πρωτεύουσας Ερμπίλ, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιορκία της Μοσούλης δεν θα αργήσει.

Ωστόσο, τόσο Αμερικανοί όσο και Ιρακινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η απελευθέρωση της Μοσούλης θα είναι μια πραγματικά δύσκολη επιχείριση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία: Ποινές «εξόντωσης» σε Ντεμιρτάς και Κούρδους πολιτικούς για την εξέγερση του 2014

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν με χημικά όπλα τους Κούρδους αντάρτες

Ιρακινό Κουρδιστάν: Το Βατικανό επαίνεσε τον Μπαρζανί για τη θρησκευτική ελευθερία

Times Λονδίνου: Το σχέδιο της Χαμάς για μυστική βάση στην Τουρκία – Εκπαίδευση πυρήνων για επιθέσεις σε Ισραήλ

Γάζα: Σχεδόν 360.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα μετά την ισραηλινή εντολή εκκένωσης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr