Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Και επίσημα εκτός Μνημονίου η Κύπρος

Και επίσημα εκτός Μνημονίου η Κύπρος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κύπρος, Μνημόνιο, Νίκος Αναστασιάδης,

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο σηματοδότησε την έξοδο της Κύπρου από το τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, που λήγει επίσημα στις 31 Μαρτίου.

Τη λήξη της συνεδρίας του Eurogroup της Δευτέρας, λίγο μετά τις 19:00, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες λέγοντας πως είναι «το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο».

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, που συμμετείχε κι ο ίδιος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, είχε ανακοινώσει επίσης μέσω Twitter ότι η Κύπρος είναι «εκτός Μνημονίου».

Τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου συνεχάρη σε δήλωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «για τα επιτεύγματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής».

Η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για εντυπωσιακή μεταστροφή της κυπριακής οικονομίας την τελευταία τριετία, με επιστροφή στην ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για το περασμένο έτος.

Παράλληλα, αναφερόμενη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, τόνισε ότι πατάει σε πιο στέρεες βάσεις, ενώ το χρέος έχει πλέον καθοδική τροχιά και η Λευκωσία έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Πάντως, η κ. Λαγκάρντ στέκεται στην ανάγκη να συνεχιστεί προσπάθεια, προκειμένου η κρίση να μείνει οριστικά στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα βοήθειας, στο οποίο η Κύπρος εντάχθηκε το 2013, ολοκληρώνεται και τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ λήγει τον Μάιο.

Η Λευκωσία καλείται να εφαρμόσει μία σειρά εναπομεινάντων δεσμεύσεων, όπως το σχέδιο για την υγεία, η μεταρρύθμιση του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ως αποτέλεσμα τις ελλιπούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, η κυβέρνηση θα στερηθεί της τελευταίας δόσης, ύψους 275 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr