Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαβρόφ: Ο ΟΗΕ να συμπεριλάβει τους Κούρδους στις διαβουλεύσεις για τη Συρία

Λαβρόφ: Ο ΟΗΕ να συμπεριλάβει τους Κούρδους στις διαβουλεύσεις για τη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα αποφασίσει να συμπεριλάβει τους Κούρδους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς τη συμμετοχή των Κούρδων θα είναι μια “ένδειξη αδυναμίας” της διεθνούς κοινότητας, είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

“Αυτό θα συνιστούσε παραβίαση των δικαιωμάτων μιας μεγάλης και σημαντικής πληθυσμιακής ομάδας της Συρίας”, πρόσθεσε και ανέφερε ότι ο αποκλεισμός των Κούρδων της Συρίας από τις διαπραγματεύσεις το μόνο που θα κάνει είναι να “ενισχύσει τις φιλοδοξίες αυτών που δεν θέλουν να μείνουν στους κόλπους της Συρίας αλλά σκέφτονται την απόσχιση”.

“Ο Στάφαν ντε Μιστούρα πρέπει να λάβει την κατάλληλη απόφαση. Είμαστε σε συχνή επικοινωνία μαζί του και εκφράζουμε με επιμονή τη θέση μας. Την επαναλάβαμε και χθες”, πρόσθεσε ο Λαβρόφ επικρίνοντας την Τουρκία για τη διαφωνία της όσον αφορά τη συμμετοχή των Κούρδων στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα σήμερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία και ότι αναμένεται όλες οι σχετικές αντιπροσωπείες να παραστούν στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης την προσεχή εβδομάδα για τον τερματισμό της συριακής κρίσης.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διατήρηση του συνόλου της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας είναι πιθανόν μια “αρχή” για πολλές χώρες και προτεραιότητα για τη Ρωσία.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα πριν από τις δηλώσεις του Λαβρόφ, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να “στείλει νέες προσκλήσεις” σε άλλους συμμετέχοντες πέραν αυτών που είχαν μετάσχει στις τελευταίες διαπραγματεύσεις.

Οι Κούρδοι της Συρίας, σύμμαχοι της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, που ήδη ελέγχουν περισσότερο από το 10% του συριακού εδάφους και τα τρία τέταρτα των συρο-τουρκικών συνόρων, είχαν αποκλειστεί από τις πρώτες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που δεν είχαν σημειώσει καμιά πρόοδο στις αρχές Φεβρουαρίου στη Γενεύη.

Πολεμώντας στην πρώτη γραμμή την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, η οποία τις κατηγορεί για διασυνδέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, τον υπ΄αριθμόν ένα εχθρό της.

Τον Φεβρουάριο το τουρκικό πυροβολικό άρχισε να βομβαρδίζει περιστασιακά θέσεις των YPG στη Συρία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr