Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Δαμασκός κατηγόρησε τους Κούρδους για υπονόμευση της ακεραιότητας της Συρίας

Η Δαμασκός κατηγόρησε τους Κούρδους για υπονόμευση της ακεραιότητας της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η συριακή κυβέρνηση τάχθηκε ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή που μίλησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η κυβέρνηση “προειδοποιεί οποιοδήποτε κόμμα ότι είναι ενάντια σε κάθε απόπειρα υπονόμευσης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και της ενότητας του λαού της”.

“Εγείροντας το θέμα μιας ομοσπονδίας ή μιας ομοσπονδιοποίησης θα μπορούσε να επηρεάσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, πράγμα που είναι ενάντιο στο Σύνταγμα της χώρας, στο εθνικό δίκαιο και στα διεθνή ψηφίσματα”, είπε η ίδια πηγή.

Κάθε τέτοια διακήρυξη, περί ομοσπονδίας ή ομοσπονδιοποίησης της χώρας, δεν αντικατοπτρίζει τη θέληση του συνόλου του λαού της Συρίας, που στην πλειονότητά του τάσσεται υπέρ της εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, πρόσθεσε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Η αντίδραση αυτή είναι αποτέλεσμα της ανακήρυξης την Πέμπτη ομόσπονδης αυτόνομης οντότητας στα κουρδικά καντόνια της βόρειας Συρίας (Ροζάβα – δυτικό Κουρδιστάν) από τους Κούρδους του YPG.

Οι ένοπλες πολιτοφυλακές των Κούρδων, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), είχαν αναλάβει, με τη σιωπηρή συναίνεση του καθεστώτος Άσαντ, τον έλεγχο των περιοχών με κουρδικό πληθυσμό μετά το 2012, ώστε ο συριακός στρατός να αποχωρήσει από εκεί και να χρησιμοποιηθεί στις μάχες με τους Σύρους τζιχαντιστές της αντιπολίτευσης.

Κυρίαρχη δύναμη στο συριακό Κουρδιστάν είναι το σοσιαλιστικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), συνδεδεμένο με τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η Τουρκία θεωρεί το PYD, όπως και το PKK, τρομοκρατική οργάνωση, ενώ το κατηγορεί για προνομιακές σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ και τη Ρωσία και καλεί τη Δύση να μην το ενισχύει.

Οι Κούρδοι έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια μάχες με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που τους έκανε περιζήτητους για συνεργασία από πλευράς των δυτικών δυνάμεων.

Η συριακή κυβέρνηση, σχολιάζοντας την ανακήρυξη αυτόνομης οντότητας, τόνισε ότι αυτή δεν έχει κανένα νομικό ή πολιτικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χανίγιε: Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα»

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr