Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μυστική συμφωνία (;) Ιταλίας – Μάλτας: Αντάλλαξαν πετρέλαιο με πρόσφυγες

Μυστική συμφωνία (;) Ιταλίας – Μάλτας: Αντάλλαξαν πετρέλαιο με πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Ελισαμπέτα Γκαρντίνι (Elisabetta Gardini) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκαλύψει εάν είναι σε γνώση της μια μυστική συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή προσφύγων με δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου.

Η παρέμβασή της έρχεται μετά τον ισχυρισμό του ηγέτη της μαλτέζικης αντιπολίτευσης, Σιμόν Μπουσουτίλ (Simon Busuttil), ο οποίος είπε ότι Μάλτα και Ιταλία κατέληξαν σε μυστική συμφωνία η οποία αναφέρει ότι η Μάλτα θα παραχωρήσει τα δικαιώματα έρευνας πετρελαίου στην Ιταλία, σε μια αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας, και η Ιταλία θα ανταποδώσει τη χάρη αναλαμβάνοντας εκείνη το μερίδιο της Μάλτας στις διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα.

Με απλά λόγια, η Μάλτα παραχώρησε στην Ιταλία τα πετρελαϊκά δικαιώματα ενός θαλασσίου οικοπέδου, για του οποίου την κυριότητα τσακωνόταν με την Ιταλία, αρκεί η Ιταλία να αναλάβει το “βάρος” της σε λαθρομετανάστες.

Τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρνηθεί ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία, ωστόσο, οι φήμες επιμένουν, ιδιαιτέρως με τη ραγδαία πτώση των μεταναστών που φτάνουν στη Μάλτα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent της Μάλτας, οι ένοπλες και ναυτικές δυνάμεις της Μάλτας διέσωσαν μόλις 93 μετανάστες από τον Ιανουάριο, όταν η θαλάσσια έκταση που υποτίθεται η Μάλτα είναι υπεύθυνη απλώνεται σε 250.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ Σικελίας και Λιβύης.

Μάλτα και Ιταλία έχουν ιστορικά καταγεγραμμένες πολλές διαφωνίες σχετικά με τα χωρικά τους ύδατα.

Τα τελευταία χρόνια διαφωνούν και για τις ΑΟΖ όπως και σε ποια ύδατα η κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για έρευνα και διάσωση.

Ο Μπουσουτίλ, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Μάλτα και επικεφαλής του Μαλτέζικου Εθνικιστικού Κόμματος, κατηγόρησε από το προηγούμενο έτος τη μαλτέζικη κυβέρνηση ότι αντάλλαξε το προσφυγικό της πρόβλημα με τα πετρέλαιά της στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Μαλτέζος υπουργός Εσωτερικών Καρμέλο Αμπέλα (Carmelo Abela) είχε δηλώσει ότι υπήρχε ανεπίσημη συμφωνία με την Ιταλία να παίρνει τους παράτυπους μετανάστες από τη Μάλτα, αλλά στη συνέχεια ο υπουργός “διόρθωσε” τη δήλωσή του μιλώντας για “στενή συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βενετία: Με εισιτήριο 5 ευρώ η είσοδος στην πόλη για τους τουρίστες – Αντιδρούν οι κάτοικοι

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr