Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα “παλιά παπούτσια” της ρατσιστικής Αυστρίας η υποχρέωση για πρόσφυγες

Στα “παλιά παπούτσια” της ρατσιστικής Αυστρίας η υποχρέωση για πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέα αυστηρά μέτρα που περιορίζουν το δικαίωμα στο άσυλο υπερψήφισε η Βουλή της Αυστρίας, στον απόηχο της πολύκροτης επικράτησης της ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στους αυστριακούς συνοριοφύλακες να απαγορεύουν την είσοδο ακόμα και σε ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία, εάν η Βουλή κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μεγάλου αριθμού αφίξεων.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι Αρχές θα μπορούν να επαναπροωθήσουν τους νέους αφιχθέντες στα σύνορα. Θα εξαιρούνται μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι κινδυνεύουν να υποστούν διωγμούς στις χώρες από τις οποίες μετέβησαν στην Αυστρία και όσοι έχουν στενούς συγγενείς που ήδη κατοικούν σε αυστριακό έδαφος.

Κόμματα της αντιπολίτευσης και φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει τον νέο νόμο, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να καταγγέλλει ότι στην πράξη αφαιρεί έναν από τους πυλώνες προστασίας των προσφύγων.

Ωστόσο, ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόμποτκα τόνισε ότι η Βιέννη δεν έχει άλλη επιλογή όσο «τόσα πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί» ώστε να σταματήσουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές εισροές. «Δεν μπορούμε να επωμιστούμε το βάρος όλου του κόσμου», είπε.

Αν και στην αρχή της προσφυγικής κρίσης η Αυστρία υποδέχτηκε χιλιάδες πρόσφυγες, από τα τέλη του 2015 έχει γίνει ο κύριος εκπρόσωπος μίας σκληρής ευρωπαϊκής γραμμής. Έθεσε πλαφόν στις θέσεις ασύλου που θα προσφέρει κάθε χρόνο, στις 37.500, και επέβαλε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους που οδήγησαν σε ντόμινο κλεισίματος συνόρων που εν τέλει παγίδευσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα.

Το 2015 η Αυστρία έλαβε 90.000 αιτήσεις για άσυλο, το δεύτερο υψηλότερο αριθμό κατά κεφαλήν σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, οι αυστριακές Αρχές έχουν αρχίσει εργασίες στο πέρασμα του Μπρένερ, στα σύνορα με την Ιταλία, ώστε να επιβάλουν ελέγχους σε ενδεχόμενο μαζικής άφιξης ανθρώπων από το νότο.

Αιτία είναι οι φόβοι ότι μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται και πάλι οι διαδρομές μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: Αυτό είναι το νέο οικονομικό «όπλο» της απέναντι στην Ευρώπη

«Πόλεμος» ΕΕ–Ρωσίας στο διαδίκτυο – Ομάδες χάκερ ελεγχόμενες από τη Μόσχα

DW: H Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο και γεμίζει τα ταμεία του Πούτιν

Περισσότεροι από 51.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αγνοούνται σε όλη την Ευρώπη

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr