Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Σ.Α. του ΟΗΕ ανησυχεί “έντονα” για τη συμμαχία Μπόκο Χαράμ και ISIS

Το Σ.Α. του ΟΗΕ ανησυχεί “έντονα” για τη συμμαχία Μπόκο Χαράμ και ISIS
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά από δύο χρόνια που η αφρικανική τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “εξέφρασε την έντονη ανησυχία του” για αυτή τη συμμαχία.

Σε ομόφωνη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -η οποία υιοθετήθηκε δύο χρόνια μετά την απαγωγή των μαθητριών στο Τσιμπόκ- τα 15 κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι η «δράση της Μπόκο Χαράμ συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Δυτική Αφρική και στην Κεντρική Αφρική», ενώ εκφράζουν την «έντονη ανησυχία της για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρέτισε ακόμη την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι να οργανώσει μια περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια στην Αμπούτζα, το Σάββατο.

Στη σύνοδο αυτή θα καταβληθεί προσπάθεια να «αξιολογηθεί η περιφερειακή δράση έναντι της απειλής που αντιπροσωπεύει η Μπόκο Χαρά» και ιδίως να υπάρξει η «υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής για τη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης διακυβέρνησης, ασφάλειας, ανάπτυξης και της κοινωνικοοικονομικής και ανθρωπιστικής κατάστασης» που έχει δημιουργήσει η δράση των ισλαμιστών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «απαιτεί η Μπόκο Χαράμ να απόσχει άμεσα και αναμφισβήτητα από κάθε βιαιότητα» καθώς και να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους όλους τους ανθρώπους που έχουν απαγάγει τα μέλη της.

Ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας σημείωσε ότι θεωρεί πως «ορισμένες από τις ωμότητες της Μπόκο Χαράμ μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου», ενώ ανέφερε πως «ανησυχεί σοβαρά για την ανησυχητική κλίμακα της ανθρωπιστικής κρίσης (…) στην περιοχή της λίμνης Τσαντ».

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ για να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία του Νιγηριανού προέδρου να συγκαλέσει τη Διεθνή Σύνοδο.

Στη Σύνοδο του Σαββάτου θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ -ο μόνος αρχηγός μη αφρικανικού κράτους που θα είναι παρών- καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Στην Αμπούτζα θα είναι επίσης οι πρόεδροι της Νιγηρίας, του Καμερούν και του Τσαντ, καθώς και αντιπροσωπείες του Μπενίν, της Γκαμπόν, της Γκάνας, της Ισημερινής Γουινέας, της Σενεγάλης και του Τόγκο.

Ο τζιχάντ (ιερός πόλεμος) της Μπόκο Χαράμ, ο οποίος μαίνεται από το 2009 κυρίως στη βορειοανατολική Νιγηρία, καθώς και οι επιχειρήσεις για την καταστολή του έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους, σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ έχει εξαπλωθεί και πέραν των συνόρων, στον Νίγηρα, στο Καμερούν και στο Τσαντ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της τρομοκρατικής Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Οι Κούρδοι (SDF) συνέλαβαν 38 μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Β/Α Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr